自由講場

跳至

首頁

尾頁

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 HiPP勳章(1) HiPP勳章(2)

KITTY0328 發表於 22-10-6 21:27
band 1和band 3課程是否也是一樣?

一樣,不過一個英文教一個中文教
認真讀嘅,係邊都唔會輕鬆

珍珠宮

2023年兔年勳章

lovelybaby2015 發表於 22-10-6 22:37
其實最擔心校風,或者d同學無心向學易被人帶壞

無錯

男爵府

樓主囡最後入咗band 1 ?
如果band 1 咗,就唔好轉啦, band 3 真係好輕鬆㗎,冇乜人會溫書,扮靚拍拖交友,係甘多。

已刪除用户

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

kcpak 發表於 22-10-7 00:47
我表妹夫係b3 教過,佢話好辛苦,因為幾乎全紅,要講到口水乾都唔識
轉去b1 教輕鬆d,因為佢地幾乎識曬唔駛 ...

我都聽過,以為教band 1,咪好大壓力?原來band 1,好輕鬆,因為啲家長反正會自己外補,仲要受家長尊重。反而低band學校,啲家長要求多多,但又唔諗吓現實實力

水晶宮

C.Humphrey 發表於 22-10-7 06:35
未必,band 1中學都有啲老師係唔教書,hea改功課,反正唔教班細路都會考得好。間間學校都有好同唔好既老師 ...

我仔成日都話:有D老師廢到一個點
自由太多會令世人失去平衡

大宅

2024年龍年勳章

其實讀 band 1 都可以輕鬆,只要唔交功課,唔溫書,考乜成績都無所謂,讀乜 band 都一樣咁輕鬆

侯爵府

視乎自己學習態度
BAND 1 你唔讀書會被踢出校或留班, 老師同學都唔多鍾意你
BAND 3 你唔讀書只要坐埋一邊玩手機唔好搞事老師會好感激你

大宅

減齡達人勳章

係輕鬆,但也學小d嘢

珍珠宮

回覆樓主:

一分耕耘,一分收獲,想輕鬆就唔可以計收獲,當然B3都有學生入到U,但人哋都係用緊B1嘅努力先會入到。

伯爵府

我親戚教過band 1A 亦教過band 3C中學, 即使用本textbook一樣,band 3教基本或者更小,band 1A可以教深好多。佢話band 3C英文可以差到一個地步,佢直頭放低本textbook,教佢地實用基本英文eg That’s a garbage bin/rubbish bin. 希望佢哋將來出去揾食,識多2句旁下身好過。

伯爵府

tszchungmama 發表於 22-10-6 22:23
有冇實例? 可以差成點?

我識一個,香港土生土長band 3學生,boat同house都唔識。佢覺得冇乜所謂,反正英文喺香港會越來越唔重要嘅

公爵府

2024勳章

ozoz 發表於 22-10-7 10:30

我識一個,香港土生土長band 3學生,boat同house都唔識。佢覺 ...

嘩, 咁又誇張左啲

大宅

ozoz 發表於 22-10-7 10:30

我識一個,香港土生土長band 3學生,boat同house都唔識。佢覺 ...

吓?呢兩個字無可能唔識喎!

男爵府

19801980 發表於 22-10-7 08:37
小學可能會分。
但中學的教科書都會咁區分嗎?
會啊,你識人教書或者補習社問問就知,係唔同㗎,有啲科仲會有專for某學校嘅編程印製,鄧顯協恩有好多學校都有,嗰啲書封面會印埋學校名同form幾,所以程度可以差好遠,B1中一上學期開學教緊嘅嘢,B2學校我見喺中二下學期先至教,初中中英數iS,去到高中phy Chem bio 深淺程度差好遠

男爵府

fong2005 發表於 22-10-7 09:02
聰明嘅學校係會要分紅最多嘅書商同出版社
之後再用自己出嘅筆記
邊會仲同你硏究⋯程度?
咁事實,好多書買咗冇用,係真係教自己教材但我見學校揀嘅書都係偏向深嘅,其他用緊嘅學校都係有返咁上下程度,不過講真好多Band one學校係唔用課本夠呢個真,我唔係唔信你講嘅嘢,不過學校唔會偏你自己程度太多去揀課本

大宅

回覆樓主:

咁一定有分別喇,band 1學校一定會谷成績,唔好講其他,剩係啲教科書都唔同喇,數學、科學、世界歷史一定係全英文書,其實讀band 幾既學校,都要睇小朋友既資質,報學校唔係要搵一間好既學校,係要搵一間適合你小朋友既學校,搵岩既,你既小朋友都可以係小池中既一條大魚無需要過份標籤band 3學校一定唔好囉

已刪除用户

伯爵府

19801980 發表於 22-10-7 10:40
吓?呢兩個字無可能唔識喎!

我都嚇一跳

男爵府

減齡達人勳章

回覆樓主:

中學同學gathering聽過其中一個教band 3,每日返學就要同學生鬥智鬥力,防止佢地返咗學偷走出去!
(話男廁窗口有電燈柱,會滑落去走出學校!)

首頁

尾頁

跳至