自由講場

跳至

首頁
23456...7

尾頁

珍珠宮

Jessy 發表於 22-10-21 02:44
其實去到考試時,如果有不供詞填充的話,大家都係背晒啲詞語入去考,學校可能想學生早點適應,同埋幫學生溫 ...

我覺得係因為呢個原因
早適應考試唔洗一次過背咁多仲好啦

伯爵府

BK Milk勳章 畀面勳章

回覆樓主:

我小朋友小二,今日考中文,琴晚7點已經溫完書, 學校唔會迫小朋友背生字,不過如果要, 也會叫他自己背下先, 盡力就算,始終小二

翡翠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章

jm之前推介這造句網
方便
輸入詞語即可
咁小事不用轉校啊
又或者請私補吧

https://m.zaojv.com/3190486.html

珍珠宮

皮質醇 發表於 22-10-21 01:53
想問吓各位媽媽,你哋嘅小朋友默中文詞語會唔會係填充題,但係仲要不提供詞語,我意思即係要你哋自己要死記 ...

你要教佢查詞語解釋,問番佢,讀默再叫佢背默出嚟,你要出啲造句給你仔填,平時當測、考溫

其實有啲小學中文默書,小二已經默課外,完全無得預先溫。佔2成分數。有得溫就搵方法吧!不要輕易轉校

珍珠宮

不供詞填充,唔係要學生死記/背晒課文詞語,學生有足夠閱讀理解能力同明白詞語字義自然識填

平時睇多啲課外書,增強語文同閱讀理解能力,係靠平日閱讀累積

為咗應付默書而教小朋友背詞語,反而令小朋友怕咗學中文

男爵府

我仔小一,默書係填充,不過無提示詞,要自己默。
同埋有挑戰題,可以寫課本外識嘅詞語(如關於家庭、學校嘅),錯唔扣分,啱會加分⋯⋯

大宅

想問吓各位媽媽,你哋嘅小朋友默中文詞語會唔會係填充題,但係仲要不提供詞語,我意思即係要你哋自己要死記 ...

我個仔間學校就真係有個範圍比同學温,無填充題的。
你仔仔間學校會否想學生明白詞語的運用,先會有填充題?如果係我,我會好阿Q咁諗,咪當預早温測驗,因為測驗都係這個形式出。

珍珠宮

我反而覺得讀一個默一個先係死背爛背型既教學,識默識寫都唔知個詞語點用。詞語填充係融會貫通型,掌握到其實對學生更好。
難道係高少少,除咗同佢溫點寫,仲要佢明白哂詞語意思,或者效法學校咁自己出幾題俾佢練下點運用d詞語…

大宅

皮質醇 發表於 22-10-21 02:08

大約記要背十-、二個詞語,但做就只有4-5題,而且仲有一篇 ...

唔好比兩頁課文嚇親,你個仔唔會兩頁既字全部都唔識,首先從頭默一次,知道邊個字唔識寫,就只温唔識既字就得,唔好太擔心。

瑪瑙宮

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

皮質醇 發表於 22-10-21 02:08

大約記要背十-、二個詞語,但做就只有4-5題,而且仲有一篇 ...

似我地考試模式
讀2課詞語 大約30-36個
但考幾題

我女中文弱,之前都有儘力同佢記,但最終又係答得1-2題,前2日考試,我都無再同佢溫詞語,主力同佢記定篇作文算。

水晶宮

KenChung_FB 發表於 22-10-21 06:08
背默對咁細学生真係悲哀。
強迫性嘅教育令小童失去歡樂童年,內心抗拒上課,家長更焦慮失去耐性。
對社會 ...

係你呢種心態就悲哀,仲要影響埋小朋友
我呢啲過來人,對呢種背默寫呢啲方法又愛又恨,好處是大量輸入後,一路讀上去會得心應手,不知不覺間係識咗好多好多字。

侯爵府

初小仲係摸索緊
中文係難
佢仲肯温
態度合作便要讚

你亦要降低期望
積少成多
不宜計較結果

水晶宮

回覆樓主:

一有範圍就部署,分開嚟逐日溫少少。每天朗讀課文數次,詞語全部寫一次及深入解釋、造句,個別有啲特別難記嘅字就作個故事,小朋友會易入腦好多。
網上課文有字詞例句,用呢啲例句去問小朋友。
最重要係唔好喺小朋友面前話佢慘,正面啲

大宅

Cheddar85ang 發表於 22-10-21 08:41
係你呢種心態就悲哀,仲要影響埋小朋友
我呢啲過來人,對呢種背默寫呢啲方法又愛又恨,好處是大量 ...

我又唔覺得悲,學校又會早一星期派定範圍,唔見小朋友好辛苦,佢都無驚過。

水晶宮

幸運是對手 發表於 22-10-21 08:45
我又唔覺得悲,學校又會早一星期派定範圍,唔見小朋友好辛苦,佢都無驚過。
...

係呀。
只要小朋友態度良好,不強求分數,默多幾年就上手。自己知自己小朋友大概係點嘅人,佢緊張分數及成績嘅,就會自動波做得好。相反,係馬虎嘅,點迫佢都唔會攞到滿分。

侯爵府

2024年龍年勳章

回覆 Amy1974 的帖子

認同,記憶力係天生既~試下用圖像去記

侯爵府

2024年龍年勳章

默書佔考試幾多%?唔多就輕鬆面對, 高分固然好,低分咪重整策略,下一次睇下會唔會好0的

伯爵府

依種係測驗/考試模式,如果唔計分,可能老師想幫學生逐小逐小咁溫,唔駛測考時-次溫咁多

先比佢睇住啲詞語,你口頭做句叫佢答,唔識答果啲就解釋答案比佢聽,只係小二,佢可能根本唔明個詞語點解,之後再問返唔識嗰啲詞語,再口頭造句叫佢答,最後就默詞語,最好背到啲啦,佢唔理解嗰啲詞語,返學放學口頭作一句俾佢填吓

我以前就係咁做,佢哋仲成日笑我口頭作埋啲句子好好笑,不過我測考前先咁做,學校默書就真係默詞語加課文,有時會加小小課外
^^^... ^^^

伯爵府

我經驗溫中文詞語或句式,一定要抄寫。

翡翠宮

畀面勳章

學寫詞語不需要用很多時間,只要佢能夠理解詞語的意思,就唔需要死背硬記,花多些時間掌握閱讀理解,慢慢會好起來。反正默書不計分,當是一個訓練囉。
日日是好日

首頁
23456...7

尾頁

跳至