1-3歲

跳至

首頁

尾頁

大宅

而家0+3, 好想帶2歲小朋友去旅行,想問有冇其他媽媽已經買左機票呢? 可以分享下會去邊度嗎? 好想去旅行,但帶小朋友出國又好緊張

複式洋房

KKpenguin 發表於 22-10-23 00:35
而家0+3, 好想帶2歲小朋友去旅行,想問有冇其他媽媽已經買左機票呢? 可以分享下會去邊度嗎? 好想 ...

有 12月帶小朋友去澳洲玩

大宅

思思celia 發表於 22-10-23 08:59
有 12月帶小朋友去澳洲玩

我諗住短程去日本同新加坡 澳洲都好開心,12月夏天可以去游水

大宅

KKpenguin 發表於 22-10-23 00:35
而家0+3, 好想帶2歲小朋友去旅行,想問有冇其他媽媽已經買左機票呢? 可以分享下會去邊度嗎? 好想 ...

計劃中,第一次係挑戰,加上疫情都要做多少少同準備多啲藥同消毒液,但有得飛已經唔在乎呢啲

大宅

Fish@yu 發表於 22-10-24 11:35
計劃中,第一次係挑戰,加上疫情都要做多少少同準備多啲藥同消毒液,但有得飛已經唔在乎呢啲:keke ...

好想去日本shopping , d YEN 好平 我既最大挑戰係唔知2歲小朋友係咪都可以全部食餐廳d 食物

大宅

KKpenguin 發表於 22-10-24 14:30
好想去日本shopping , d YEN 好平 我既最大挑戰係唔知2歲小朋友係咪都可以全部食餐廳d 食物 :l ...

我果個都啱啱25m,又係plan緊日本(emoji)(emoji)
唔揀飲擇食就得,我果個應該要帶定寶寶粥,始終有機會食壽司燒肉

禁止訪問

大宅

teslamodelx 發表於 22-10-26 15:23
1. 3歲以下坐飛機計小童?
2. 會唔會帶BB車?
3. 證件點搞?

1.應該回程前2歲以下計嬰兒,但好似冇位坐,要抱住, 小童價有位坐,好似平過大人價少少
2. 我都考慮緊帶唔帶,因為自駕遊,但日本都行好多路,但BB 車好阻位置
3. 影證件相,申請緊護照,可以睇下香港入境處網頁

大宅

Fish@yu 發表於 22-10-24 14:50
我果個都啱啱25m,又係plan緊日本(emoji)(emoji)
唔揀飲擇食就得,我果個應該要帶定寶寶粥,始終 ...

好期待帶佢去旅行,我呀囡呢排開始唔鍾意食寶寶粥 可能鍾意食d 有質感既食物,仲有要出發前拎定旅行平安藥

大宅

我bb就黎2歲半,黎緊帶佢去曼谷。暫時plan第二次去日本,如果台灣開就去台灣先。因為始終日本野唔太啱小朋友食。泰國可以比湯粉,海南雞飯,好方便。至於機票比大人平幾百咋,一定要帶bb 車,呢個歲數仲好需要抱同訓晏覺。如果冇車就手都斷

男爵府

KKpenguin 發表於 22-10-24 14:30
好想去日本shopping , d YEN 好平 我既最大挑戰係唔知2歲小朋友係咪都可以全部食餐廳d 食物 :l ...

喱個可以答你,我個女未夠2歲時同佢去過日本,居然我係無啖好食!我想食嘅嘢一定係魚生、咖喱,阿女只可食烏冬、冷面,但味噌味佢唔食,跟住再買即食一包包有汁果啲佢都唔食。每次食飯都覺得好辛苦,自己又食唔到想食嘅嘢。但而家過左幾年,自己都放鬆左,望返轉頭其實唔駛太擔心,你照入壽司鋪佢就會不停咁食蛋壽司、蟹柳壽司,食到飽佢都無乜知覺

大宅

回覆樓主:

10月尾帶左27m仔仔去完東京6日5夜,自己仲陀住5個月,食野阿仔完全冇問題,一齊食沾麵,燒肉,sukiyaki,壽司,鰻魚飯,仲晚晚布甸宵夜。係比我相像中扭計左,平時都一個星期出幾日街都冇咩野,去到就日日扭抱同埋行街冇得好似以前咁慢慢行慢慢睇,同埋預左日本大部分餐廳都冇high chair變左阿仔食飯個陣要貼實張檯黎食,不過差唔多間間都有提供兒童餐具。

大宅

我都想新年帶小朋友去日本,但驚天氣凍+中招,1516中

大宅

isabelpopo 發表於 22-11-19 22:55
10月尾帶左27m仔仔去完東京6日5夜,自己仲陀住5個月,食野阿仔完全冇問題,一齊食沾麵,燒肉,sukiyaki,壽 ...

我想問下,洗唔洗自己帶蒸餾水去呢?定直接用日本水沖奶,我見有d 人話驚水土不服

大宅

jinleung 發表於 22-11-20 07:31
我都想新年帶小朋友去日本,但驚天氣凍+中招,1516中

我book 左4月去睇櫻花 都係諗住小心d, 自己租車,盡量唔搭公共交通,日本地鐵真係多人過香港 揀d 好d既餐廳,衛生d咁

複式洋房

我諗住到3歲先, 好似到3歲 同佢出街食嘢會方便D

大宅

KKpenguin 發表於 22-11-20 19:54
我想問下,洗唔洗自己帶蒸餾水去呢?定直接用日本水沖奶,我見有d 人話驚水土不服
...

我冇帶水去呀,去到買支裝水飲,我仔唔飲奶粉啦,去到直接買盒裝奶比佢飲

複式洋房

我地10月帶左2歲幾嘅小朋友去日本,有幾個建議

1. 我地之前中過Covid,再中機會相對低啲,所以計劃去旅行。未中要考慮風險

2.平時喺香港小朋友無點坐Bb車,加上自駕遊,所以無拎Bb車,但超後悔,建議拎埋Bb車

3. 行程方面預留午睡休息嘅時間

4. 好值得安排去動物園,小朋友好開心

大宅

NNland 發表於 22-11-22 09:39

1. 我地之前中過Covid,再中機會相對低啲,所以計劃去旅行。 ...

想問下你點安排食物呢?跟大人食嗎?

複式洋房

Agree.

其實現在最擔心係, 如果未中, 去到外國中左, 唔知佢會嚴重定唔嚴重XD
在外國睇醫生始終無在香港, 同醫生溝通講廣東話比較易明.

NNland 發表於 22-11-22 09:39

1. 我地之前中過Covid,再中機會相對低啲,所以計劃去旅行。 ...

首頁

尾頁

跳至