自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

BK Milk勳章

請問下大家,我今年四月頭在國外確診後只做了陽性自我檢測,嗰時國外嘅防疫政策係自我隔離十日,之後都係自我檢測陰性就OK了,又沒有上報國外嘅網站,個重點係我沒有陽性核酸檢測證明/康復證明書,我幾日後回港申報時應唔應該填曾經感染Covid? 我唔肯定政府問曾經感染是最近14日內曾感染過。
因為時間距離太耐, 無論點都需要做PCR
只係想弄清楚,不想報錯
感謝(emoji)

水晶宮

iamlonelypig 發表於 22-10-31 06:11
請問下大家,我今年四月頭在國外確診後只做了陽性自我檢測,嗰時國外嘅防疫政策係 ...

現在入境香港不用在起飛前做 PCR, 只需做 RAT,申報並保存RAT相片。

反而,你要留意打針的要求。

男爵府

BK Milk勳章

birdbird 發表於 22-10-31 07:02

現在入境香港不用在起飛前做 PCR, 只需做 RAT,申報並保 ...

落地後後係機場就要PCR先可以走
land 完七日每天都要做test
Day 0,2,4,6 PCR
Day 1,3,5,7 RAT咁
真係看見就頭痛了,感謝你既回覆

珍珠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

iamlonelypig 發表於 22-10-31 09:06
落地後後係機場就要PCR先可以走
land 完七日每天都要做test
Day 0,2,4,6 PCR

係Day1234567都要做快測,陰先出去檢測中心做要求的Day2,4,6的PCR.

https://www.coronavirus.gov.hk/pdf/concise_guide_inbound_CHI.pdf

attach1_sign/tmp/phpEAyPTA

男爵府

BK Milk勳章

peaceaa1122 發表於 22-10-31 09:24

係Day1234567都要做快測,陰先出去檢測中心做要求的Da ...

Oh. 看漏眼
感謝

首頁

尾頁

跳至