想生BB

跳至

首頁

尾頁

大宅

BB出世了,襯自己還記得把這些都紀下來,希鼓勵係IVF過程中,迷的你們

如題, 老公精少有染色體平衡易位係威院PWH私症做左3QMH公家症做左1IVF…

故事要由2020年開始自然懷一年但唔成功。

20211月決去睇不育科做IVF一月尾見醫生二月頭老公驗精發現極少quality唔好醫生建議抽血驗染色體咁就發現左他有染色體平衡易位果然精少必有原因

我後來睇過一啲醫學文獻,原來男士有染色體平衡易位50%精子正常45%少精5%無精我老公竟中埋果45%真的無言。如果精子正常,都可以嘗自然懷孕,但會有極高流產率但少精既就一定要做IVF

本來有染色體問題IVF成功率已好低仲要加埋精少醫生話係IVF入面worseworsesituation

三月踏上IVF+PGT之旅抽了16粒卵全部胚胎唔正常五月抽了17粒卵全部胚胎唔正常七月抽了18粒卵只有一粒染色體正常未有分到完全正常或是平衡易位),但可惜最著床失敗

看似輕描淡寫的描述,IVF的失敗仲要係短期內經三次,身心承的痛苦,都唔係一般人能夠理解和想像,原來人生可以絕到一個這的地方

每次做IVF都將自己的婚姻,老公對我的愛我對老公的愛重新思考一次,問題唔係出自自己身上,感更難受覺得自好努力但又唔知努力啲咩相信只有同路人才能明白!

未成功就要繼續,相信總有一天會成功,才有生下去的動力十月QMH做第四次IVF這次抽了28粒卵2粒完全正常2粒平衡易位胚胎果然,好的胚胎係值得被期待的

一年內抽了79粒卵子相等於六年半的排卵量),有時覺得自仲未痴線都真的好厲害!每次抽卵都痛到懷人生那一種痛係感到枝針係內入面來回穿插一諗痛一路諗:到底係咪仲要堅持?但每一次痛完,想當媽媽既心從來沒有減少,要相信堅持就有希望~BB一定會來到我的身邊。

或者上天就係想磨練下我,將來成為一個更堅強的母親~

放胎前的小意外陰道出血

等到12月可以放胎平時排卵凖到不得了,都係大約第15日排但這個月day 11 & day 14USG,卵子有好多卻無一粒特別大,醫生話係卵過度刺的後果所以係day 14開了排卵藥給我吃5

可怕的事要來了,排卵藥食到第四天突然陰道出血,嚇死,但因為係星搵唔到醫生到星期一我食埋最尾果粒藥血愈來愈m come,醫院就安我星二朝早覆診那天哭了一個晚上,唔係擔心又要等多一個月先放胎而係對自己的身體,子宫同卵好愧疚,這一年來辛了身太多太多二朝早USG見到有3粒卵開始變大14,1415mm,但下面又流血太奇怪了,連醫生都解唔到點解會流血

最後血流了3-4停了3粒卵又愈來大結論係可以繼放胎之前擔心內膜太耐唔放會厚得濟或者老化,但它自己剝了,就無這個問題只要放胎當日夠厚就可以放了

在2021年尾放胎了內膜有最好旳10mm,有寶寶我誇年了,終一年的四次IVF要畫上完美的句號。到了DD-1,第一次見到驗孕棒positive了太感動!

寶寶DNA完全正常,媽媽當日承的所有痛苦都能欣然接受

致仍在努中的你IVF的過好容會經同絕望~

好似永遠唔知終點係邊~

要記住: 唔係睇到希望先去堅持, 而係堅持了, 就有希望

當你再哭也沒結果找不到那心理藥房別遺忘還有我昂然在那些陰影笑著行過

長文,多謝各位睇到最後!!!傳好!!!

la_source    發表於 22-11-3 16:47
jam135790    發表於 22-11-2 20:55

大宅

回覆樓主:

祝福樓主
BB順順利利 身體健康

之前收到樓主的鼓勵,
我都會繼續堅持,
等待幸運的來臨。

大宅

tshoyi 發表於 22-11-2 18:04
祝福樓主
BB順順利利 身體健康

希望你早日成功

大宅

cc_2021 發表於 22-11-2 17:56
BB出世了,襯自己還記得,把這些都紀錄下來,希望鼓勵係IVF過程中,迷茫的你們。
如題, 老公精少,有染色體 ...

請教一下,政府醫院唔係最多只允許做3次抽卵IVF嗎?

大宅

荳子 發表於 22-11-3 00:22
請教一下,政府醫院唔係最多只允許做3次抽卵IVF嗎?

公家症(政府資助)只可做三次

我當時係威院係私家症,只要俾錢就可以,唔限次數

子爵府

回覆 cc_2021 的帖子

恭喜你,祝BB快高長大,看住佢一日一日成長,會發現所有苦都係值得

別墅

恭喜你
Btw想請問一下bb性別
我老公有Y染色體問題,其實我地唔介意生男寶會同佢同一情況(精弱),但想了解一下是否在篩選之下男寶寶其實已被淘汰了

大宅

HOPEFORBB 發表於 22-11-3 14:31
回覆 cc_2021 的帖子

恭喜你,祝BB快高長大,看住佢一日一日成長,會發現所有苦都係值得

多謝你,記得你之前都鼓勵過我~
依家餵人奶好辛苦,日日唔夠瞓,但為左bb,會再堅持多一陣

大宅

愛心BB 發表於 22-11-3 15:35
恭喜你
我老公有Y染色體問題,其實我地唔介意生男寶會同佢同一情況(精弱) ...

Bb係仔仔黎~
以我所知,染色體平衡易位會少精係因為唔想把有問題嘅基因傳俾下一代~
只要有正常的精子,X or Y 的機會率應該都係50/50

至於你先生既情況,汲及到Y染色體,我就唔係太肯定

大宅

cc_2021 發表於 22-11-3 11:22
公家症(政府資助)只可做三次

我當時係威院係私家症,只要俾錢就可以,唔限次數

多謝解答(emoji)(emoji)

大宅

BB出世了,襯自己還記得,把這些都紀錄下來,希望鼓勵係IVF過程中,迷茫的你們。
多謝樓主分享鼓勵

你好厲害好堅毅!
祝福你同BB都健健康康。
樓主老公一定要好好愛錫你哋!

我都系度沾下福氣。希望我都早日達成心願!

大宅

愛心BB 發表於 22-11-3 15:35
恭喜你
我老公有Y染色體問題,其實我地唔介意生男寶會同佢同一情況(精弱) ...

大宅

RiceLau 發表於 22-11-3 22:15
多謝樓主分享鼓勵

你好厲害好堅毅!

多謝你既祝福
希望你都好快成功

大宅

KaySzeLam 發表於 22-11-3 22:23
你好,我老公都有y染色體問題,4月廣華公家開針

祝福你地都好快成功

大宅

想問下染色體有問題,有冇外在特徵睇到架?(emoji)(emoji)‍♀️(emoji)(emoji)‍♀️上網d 文話比較少毛 or 聲音高音?

大宅

cc_2021 發表於 22-11-4 11:30
祝福你地都好快成功

多謝你

複式洋房

祝福樓主 congrats!

大宅

celiaaayip 發表於 22-11-4 14:17
想問下染色體有問題,有冇外在特徵睇到架?(emoji)(emoji)‍♀️(emoji)(emoji)‍♀️上網d 文話比較少毛 ...

染色體平衡易位,係外觀係完全睇唔出架,外貌智商都和正常人一樣~

但如果涉及Y染色體,就有機會有你所講的特徵,不過有時徵狀都未必太明顯架~

複式洋房

做媽媽真係好吾容易
內心吾夠強大都搞吾掂!

複式洋房

回覆樓主:

樓主好堅強呀!!

我黎緊都去公家IVF,都係老公精少質量差既問題,但醫生又冇叫老公驗染色體

首頁

尾頁

跳至