自由講場

跳至

首頁
34567...21

尾頁

珍珠宮

hennyyoyo 發表於 22-11-12 10:26
有次曾經同我媽覆診,個醫生穿短衫有白抱,診症室內都幾凍,我見我媽開始打冷震,我問醫生可否調低空調, ...

我幾年之前試過遇到一位好好嘅公家醫院醫生,嗰時我喺私家醫院做完手術,傷口一路唔埋口,一路發炎,個醫生勸我要做手術睇吓發生咩事,但我驚,以為自己清潔傷口有問題,拖咗成兩年幾,其實我係對手術線敏感,如果唔係呢位醫生,其實我諗我都係咁先…我入院要做手術,隔離有一個胰臟癌嘅病人,之前要插胃喉幾個月來進食,我見到佢嗰時佢已經唔使插胃喉,我親眼見到佢個主診醫生攞住佢自己寫嘅書去慰問個病人…..我之後去複診,又係見呢位醫生 ,我媽咪件衫勾住咗,佢行埋你問使唔使幫手睇吓,我嗰下真係好感動,其實公家醫院都有啲好好嘅醫生….但我相信係一間間醫院….

珍珠宮

開心吸收勳章

回覆樓主:

早排我爸入過院,就好明顯遇到好多態度差,八成啦,不至於全部,最激氣係同我爸冲涼,用好熱的水,爸同佢哋講都唔理

Kuromi1127    發表於 22-11-12 11:27

伯爵府

天貓 發表於 22-11-12 11:05
我幾年之前試過遇到一位好好嘅公家醫院醫生,嗰時我喺私家醫院做完手術,傷口一路唔埋口,一路發炎,個醫 ...

有時真係睇彩數!好似人生遇到貴人!遇唔到係正常!

別墅

回覆樓主:

疫情前家人住過兩間公立醫院(九龍區),可能我好彩病房的護士算幾好人,不過佢地真係好忙,所以唔期望有咩優質服務,盡可能都自己搞掂唔煩佢地。專科醫生應是高級的,好有耐性同理心,反而有個唔知係實習醫生定乜,問佢嘢全程hea住答。

大宅

mercurycc 發表於 22-11-12 10:36
陰公,下次去診所醫院帶多件衫。

去戲院,酒樓都必定係要帶定外套。

公爵府

hohoho924 發表於 22-11-12 10:33
呢個醫生點回應?

有啲尷尬,但係都冇乜回應,只係問我你唔明啲乜嘢

公爵府

gallygally 發表於 22-11-12 10:37
係咪瑪麗呀?

No

公爵府

我就係睇得醫生多,遇過唔好,依家我老公每次都陪我覆診,可能我地算年輕,知我地識投訴,就算明顯睇得出佢冇心睇症,都起碼唔敢冇禮貌,如果得自己一個睇醫生,啲醫生態度明顯唔耐煩,差!試過有1次話到我喊,我生癌做手術,做完有聲帶問題,但要再做多次手術,個次見醫生感覺好差,老公唔能夠陪我,因為要入院屋企人唔能夠陪 ,我認得個衰醫生,到做完手術覆診又見到佢,我老公當日在場,態度正常,出到診症室我即刻話俾我老公知,就係佢鬧我,話我癌症抗散咪切囉,話我好心急做手術

珍珠宮

hennyyoyo 發表於 22-11-12 11:08
有時真係睇彩數!好似人生遇到貴人!遇唔到係正常!

其實我真係好彩遇到佢,因為我嗰時個傷口生曬肉芽,濕笠笠,會整濕自己件衫,去到同我做手術個私家醫生,佢只係叫我剪咗佢,自己消毒,如果我聽佢講,我死鬼咗……我嬲到震,返轉頭去公家醫院幫我做手術,所以我可以遇到依個醫生,我自己好感恩,佢苦口婆心勸左我兩年,到而家我都好感激佢…..

珍珠宮

畀面勳章

貓咪達人 發表於 22-11-12 11:14
我就係睇得醫生多,遇過唔好,依家我老公每次都陪我覆診,可能我地算年輕,知我地識投訴,就算明顯睇得出佢 ...

睇到你經歷,忍唔住流淚,現在嘅醫生就係咁, 你要堅強、正面, 要深信自己會打贏,記得要保持開朗, 祝福你

子爵府

hennyyoyo 發表於 22-11-12 10:26
有次曾經同我媽覆診,個醫生穿短衫有白抱,診症室內都幾凍,我見我媽開始打冷震,我問醫生可否調低空調, ...

個醫生可能唔識控制個冷氣,間房唔係佢
或者係中央控制唔到

我喺醫院做,有時我哋都好寒
打電話去機電叫佢較細冷氣都無用

但個醫生好似好好,睇咗你媽媽咁耐

公爵府

2024勳章

alicego62 發表於 22-11-12 10:30
有試過,有次有個急症室醫生,帶着一班學生,喺我面前醫病。講多兩句問多兩句好似覺得你係白癡咁。態度奇差 ...

侯爵府

真係要睇邊間醫院同埋邊科,有D真係好好,好睇彩數,但病房D阿姐就真係大多好差

珍珠宮

hennyyoyo 發表於 22-11-12 10:59
首先祝福你早日康復!

我明白醫好病人係首要,其他也是次要 我媽之前入了醫院做小 ...

多謝你!都祝福你媽媽身體健康
我幾個病係一世無得好,而家係睇盡量可以活幾耐,醫生都盡咗好多力幫我,最近有新方案醫我其中一個病,醫生話成功機會係"唔知"

其實每個職業都有好人衰人,遇到好人要感恩,遇到衰人唔好上心!免影響自己心情同健康!

子爵府

回覆樓主:

我做醫院,可能間間醫院唔同
我哋唔可以咁對病人

喺內科病房,有啲正常病人,其實我哋會同佢談笑幾句
喺日間病房,因為真係較急症病房得閒,所以服務會更好,更友善

但我唔太鍾意同病人講太多
我自己驚講錯嘢,或者佢哋要求會更多
都係會用冷啲口吻對答
又要友善啲喎,例如拖長尾音

珍珠宮

入政府醫院預左大前提係醫病,甚至touch wood大病喺政府醫院,感覺係經驗多。覺得佢哋盡量將僅有、沒多餘嘅資源投放到醫治一項,「資源」亦指醫護人員嘅精神狀態、心理狀態。

入私家會完全符合樓主需求,夠資源關顧病人情緒。

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章

alicego62 發表於 22-11-12 11:10
有啲尷尬,但係都冇乜回應,只係問我你唔明啲乜嘢

唔識答你, 所以又反問你...

伯爵府

147741 發表於 22-11-12 11:22

個醫生可能唔識控制個冷氣,間房唔係佢

佢都有講,佢控制唔到。我完全明白。。。可能佢在我之前已聽到一百個病人入到去都講冷氣太凍,久而久之都不覺得是間題。

或者。。。佢間房咁大,不妨多放一些被在房內,以備所需。

公爵府

2024勳章

ren 發表於 22-11-12 10:34
都未至差到咁。。。不過差嘅係唔少
上月老人家內科覆診,醫生全程未望過老人家一眼咁濟,專科好d, 有傾有問 ...

工作量多唔係態度差既借口, 同樣情況係私人機構, 相信已經一早炒左。 呢個情況唔係今時今日先係咁, 但仍死爭難爭咁爭入醫科, 係明知既情況下收住高人工, 跟住話工作量多而搵病人出氣, 真係好衰格囉

Skytree1000    發表於 22-11-12 17:35

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 hashtag影視迷勳章

mercurycc 發表於 22-11-12 10:26
岩岩屋企人都入院,
都感覺到而家同以前完全唔同,
特別老人科,有愛心醫護真係唔多。

年代唔同,根本成個社會都好有問題。
就算醫護都係新一代年青人。
應該諗下香港教育,家庭教育,成個社會風氣出咗咩問題。

首頁
34567...21

尾頁

跳至