自由講場

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

屋企人腳踭痛左20幾年有多,西醫,中醫針灸,物理治療都試過哂,一啲效都冇,之前就行先痛唔行會唔痛,而家就進化到唔行會腳痹&膝頭哥痛,醫生就話係足底筋膜炎,上網睇話訂制一啲足弓鞋墊+拖鞋,有冇JM有訂制尼一方面鞋墊既舖頭介紹?

Google search到一間Pedorthic足科矯形中心,有冇JM幫襯過?

男爵府

好媽媽勳章

回覆 cobechan1206 的帖子

我兩個月前都開始有足底筋膜炎, 我喺呢度訂做了一對拖鞋喺屋企着,我覺得唔錯,着住就唔痛,啱啱訂多對鞋墊。
Youtube 有好多關於足底筋膜炎拉筋運動。

水晶宮

畀面勳章

仔舊年足膜炎,搞咗半年,一面睇私人物理治療,一面睇政府做鞋墊

子爵府

ToToPiggy 發表於 22-11-12 23:10
回覆 cobechan1206 的帖子

我兩個月前都開始有足底筋膜炎, 我喺呢度訂做了一對拖鞋喺屋企着,我覺得唔錯, ...
幾錢?

男爵府

回覆樓主:

我幾年前都有咁情況,睇左政府專科亦做左鞋墊攪左成年都無用,鞋墊唔用還好,用左重痛多左,治療師話正常,初用係痛用用下就唔痛,最後頂唔順無再用政府訂做嘅鞋墊,跟住朋友介紹睇左博愛醫院嘅中醫,前後針左3次就無再痛了,到宜家都有3-4年都無復發

子爵府

cobechan1206 發表於 22-11-12 22:45
屋企人腳踭痛左20幾年有多,西醫,中醫針灸,物理治療都試過哂,一啲效都冇,之前就行先痛唔行會唔痛,而家 ...

我老公都痛咗成20年,乜醫生都睇過,鞋墊軟嘅,硬嘅,訂做嘅都唔得。依年佢日日係屋企做強化小腿肌肉運動同拉筋,反而好咗好多,喺有時行得太多,腳极底碌下哥爾夫球咁囉。不過佢只係肺踭痛

男爵府

虎到金來勳章 2018復活節勳章

鞋墊對我嚟講無乜用

男爵府

有冇常行樓梯?開車?
試吓做水療 行多啲沙灘 石路
純陽之道,太一之氣,追求神蹟,鎮守潮汐,溝通山脈,日日鬥法,念力雷響,當值人間。

子爵府

cobechan1206 發表於 22-11-12 22:45
屋企人腳踭痛左20幾年有多,西醫,中醫針灸,物理治療都試過哂,一啲效都冇,之前就行先痛唔行會唔痛,而家 ...

我自己經驗,痛咗6年,係痛到行唔到,以為自己會跛,之後著skechers,返工都著,另外,去台灣睇醫生,佢叫我係屋企千萬唔好赤腳行,於是我買咗對發泡膠質地果d膠拖鞋著,即係miniso果d又軟又輕果d,日日著住,結果好返咗幾年。

男爵府

回覆樓主:

拉筋最有效,仲吾使任何費用

禁止訪問

2024勳章 虎到金來勳章

公爵府

我以前都有筋膜炎,筋膜槍可以治到一日痛楚,但日日要打。
用拉筋板有啲效但康復太慢。
最後因為小朋友無人湊,我攞左2星期假,隻腳竟然唔痛,我估到應該係無再操勞行少左。
網上成日話休息係有效,果然不藥而癒。

大宅

我腳板底痛係嗎?

珍珠宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

本身有無扁平足?

之前我係政府做鞋墊,後來去左私人做鞋墊,效果ok呀,中醫話要放鬆小腿筋膜,做針灸+筋膜刀

子爵府

2023年兔年勳章 畀面勳章

腳板底痛係因為小腿條根緊, 要日日做小腿拉根嘅動作, 我早幾個星期都係腳板底痛, 有朋友同我講, 佢醫生朋友話食乜藥, 打乜針都冇用, 要拉返鬆小腿條根, 係時時刻刻有機會就做, 我就坐喺寫字樓都腳踭踏地拉扯小腿條根, 即時冇咁痛, 日日做, 回家晚上就喺床仰卧伸直兩隻腳, 其中一隻腳提起成90度, 用手托住大腿助力,腳趾向自己拉,數5吓, 放鬆,重復做5-10次, 睇自己程度做幾多次,做完一隻腳就另一隻,咁樣拉就可以拉鬆小腿根, 醫院物理治療教嘅,初初做都好辛苦, 但拉拉吓就唔痛啦, 而拉咗, 腳板底真係唔痛, 懶唔拉又有啲痛返。 你叫你親戚試吓, 初做唔好拉得咁盡, 慢慢拉。 希望對佢有效啦🙏🙏 但其實最好係搵出痛嘅原因, 因如果腰骨有事都會扯到落腳板底架。 🙏🙏

伯爵府

中醫或試睇 鍾X艷

珊瑚宮

AK47AK47 發表於 22-11-13 07:38
腳板底痛係因為小腿條根緊, 要日日做小腿拉根嘅動作, 我早幾個星期都係腳板底痛, 有朋友同我講, 佢醫生 ...

其實你講完 我都唔係好明個動作係點做 等我試吓上網搵吓有冇先

侯爵府

打衝擊波, 拉筋,

拉筋要持之以恆
未經本人同意, 任何人士不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

大宅

2023年兔年勳章

唔駛訂制,我自己都係淘寶買高弓足鞋墊,其實最主要係自己每日拉筋,就好似減肥咁,唔想郁就可以好都幾難

大宅

2023年兔年勳章

唔駛訂制,我自己都係淘寶買高弓足鞋墊,其實最主要係自己每日拉筋,就好似減肥咁,唔想郁就可以好都幾難

首頁

尾頁

跳至