少年成長

跳至

首頁

尾頁

大宅

Mrs_Cat_Cat 發表於 22-11-17 08:28
多謝你,但社工都冇咩辦法,因為佢唔肯見,心理醫生&精神科醫生,每次約左佢都甩底,臨時玩情緒唔肯去,約 ...

我以過來人身份發表下,仔仔當年中四輟學,呢個年紀係好難攪,自問是一位開通媽媽,從來很小迫他,但孩子唸唔通就唸唔通,越同佢傾就越退縮,唯有大家中塲休息,讓他自己想下,自己又休息下,等了又等,二年後,他突然想通,自行報讀青年學院課程學手藝,之後一路向好,做回正常人,所以呢,大前題,不要放棄,繼續愛他,總之不要行差踏錯,終有開竅的一天。
進進同小老表NAOKI 進進同進進爸永遠係我心肝寶貝,一家三口快快樂樂

大宅

進進媽 發表於 22-11-17 22:47
我以過來人身份發表下,仔仔當年中四輟學,呢個年紀係好難攪,自問是一位開通媽媽,從來很小迫他,但孩子 ...

多謝你的分享。但現在我連跟他溝通的機會都差不多冇,每天他也把自己關在房中,只是食晚飯時見到10分鐘,說話也不多,一講讀書/前途問題就最後變成爭執,所以寧願唔講說話。又或者佢因約左網友出街,想問我攞錢就會同我講下兩句才入正題-攞錢。 我怎樣去愛佢呢?關心多兩句都嫌我囉唆,唉!已經三年了。

侯爵府

MommyPanel勳章

進進媽 發表於 22-11-17 22:47
我以過來人身份發表下,仔仔當年中四輟學,呢個年紀係好難攪,自問是一位開通媽媽,從來很小迫他,但孩子 ...

恭喜你!我都在學習中

大宅

Mrs_Cat_Cat 發表於 22-11-17 23:23
多謝你的分享。但現在我連跟他溝通的機會都差不多冇,每天他也把自己關在房中,只是食晚飯時見到10分鐘, ...

當時我情況也差不多,但我巳做的都做了,之後某年某日,突然跟網友一起報讀vtc,我估網友也是差不多背景吧。明白,真的很心痛,但不要放棄。

進進同小老表NAOKI 進進同進進爸永遠係我心肝寶貝,一家三口快快樂樂

男爵府

Mrs_Cat_Cat 發表於 22-11-17 23:23
多謝你的分享。但現在我連跟他溝通的機會都差不多冇,每天他也把自己關在房中,只是食晚飯時見到10分鐘, ...
唔好意思, 我想問下點解會變成咁?
P.S. 我小朋友都係中學, 想學下點同中學生相處.
加油, 媽媽

男爵府

Mrs_Cat_Cat 發表於 22-11-17 06:51
我想送佢入正生,但佢又唔係犯事,冇得迫佢,正生話要佢自願才可,咁即係唔係可行辦法啦,但日日見佢不停打 ...

好心痛

男爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 開心吸收勳章

回覆 Mrs_Cat_Cat 的帖子

其實係咪你地一見就講前途讀書?如果係,佢唔想見你都正常。不如試下問佢打咩機,打到第幾關,教你打,陪佢打,或者講下今期流行,邊間食店好食一齊去試,分享你喜歡的事問佢試唔試。大家打開溝通大門先再諗將來。

伯爵府

想生BB熱投

Cut wifi, cut 手機plan, 唔俾錢。
有無想過你寵出嚟⋯⋯
I am Agent P

水晶宮

hedhed 發表於 22-11-24 18:03
Cut wifi, cut 手機plan, 唔俾錢。
有無想過你寵出嚟⋯⋯

正路係cut,但唔可以,驚呢d細路自殺。

佢冇諗過將來,佢而家的物質生活優厚就算冇畢業冇成績佢1樣同而家生活不變,佢要求不多,打吓機,有飯食,有屋住就得,咁駛咩讀書做野?佢冇諗過要做野。你一定會比錢佢,你1定會養佢!

搵1次平心靜氣,要求佢10分鐘坐低傾,誰也不準發惡。知會佢,前路如何,你家庭有咩安排,你地從來冇講,只講讀書。1,佢可以打機直到法定可以工作的年齡就要出嚟做野,屋企唔會再幫佢交電話費,及任何費用,唔會再比錢佢用,出嚟做野就要比家用,比完家用後的錢屋企不會過問佢點用。唔搵野做就請搬出去。續

水晶宮

回覆樓主:

續第2,轉校讀佢想要讀的有興趣野,vtc,寫game, 或其它 第3原校繼續讀,不問成績只要求日日回校坐到畢業,不問功課,做唔做都得。

希望佢有1天坐醒,比同學們激勵吓,父母將要求降到最低點。或有其他方案叫佢提出,人冇其望就唔會失望就唔會係傾談中發脾氣就係期望過於現實所能做就沒法心平氣靜地講下去。

加油,我是用第3招對付我妹妹,不過不失,畢業後就做野。

大宅

回覆 Mrs_Cat_Cat 的帖子

你係咪單親媽媽?

大宅

畀面勳章

其實又唔使去正生嘅, 赤柱有間航海學校, 寄宿生活, 活動多元化,好注重紀律,又有海上活動, 比較動態式學習 & 學費唔係好貴, 你可以揾吓資料, 再揾吓優點, 慢慢同佢傾吓

子爵府

2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章

你們有無宗教信仰, 或者找教會或佛堂的人, 來家探訪, 要造就機會.

又或者要求老師家訪, 還有教署有教育心理學家, 可以電郵去要求學校派教育心理學跟進.

當然小朋友有自殘傾向要多加留心.

另外有一樣叫竉物治療, 可以考慮養一隻猫/狗, 如果他喜歡動物, 自然會出房間, 而且小猫/小狗入房找小主人, 總不會抗於門外.

(但要養就是終身的責任了)
以馬內利, 神與我們同在! :-D  :-D

大宅

不如… 父母開始盼窮呀…. 唔係特登想改變佢~ 而係有需要佢配合屋企經濟能力唔可以支持佢依家嘅生活~

大宅

Amypolo 發表於 22-12-2 19:17
不如… 父母開始盼窮呀…. 唔係特登想改變佢~ 而係有需要佢配合屋企經濟能力唔可以支持佢依家嘅生活~ ...

如果去正生真係幫到佢而問題係佢唔願意,
可以利誘嗎?同佢傾佢肯去的話每個月比1000元佢,咁佢有得課金買點數之類?

大宅

其實個仔搞成咁 屋企人個個都有責任
只要你唔比飯佢食 唔比一切資源
佢焗住要出黎返工搵食
日日係屋企 有免費食物 又唔洗交租
係我 我都係屋企打機啦

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

之前發生咩事令佢突然完全活係自己世界?

水晶宮

阿玥兒 發表於 23-1-20 09:35
其實個仔搞成咁 屋企人個個都有責任
只要你唔比飯佢食 唔比一切資源
佢焗住要出黎返工搵食

件事可以發展得好複雜。
屋企唔俾個年青人食飯/零用,
佢有手有脚會離家出走,
好彩的話佢自己找份正當工來養自己,
唔好彩的就群埋班古惑仔,到時出事就大件事。
所以,家長多數楂緊就命,唔敢逼,留住年青人在家相對地會安心d。

總之,要等年青人自己開曉回復正常。

珍珠宮

2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

birdbird 發表於 23-1-20 13:28
件事可以發展得好複雜。
佢有手有脚會離家出走,

大宅

birdbird 發表於 23-1-20 13:28
件事可以發展得好複雜。
佢有手有脚會離家出走,

Exactly, 這就是我的考慮。雖然有社工講過放佢出去比佢闖禍,反而有機會落手去扶返正佢,但我心諗,佢闖小禍就係啫,萬一闖大禍比警察拉,留案底,咁就一世。唉!所以唯有等佢自己醒覺!

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊