自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2018復活節勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

我都好唔鍾意拜年,睇住一班戴住假面具嘅親戚互相祝賀、互相問候(其實係八卦同show嘢),真係覺得好假同噁心

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章

2寶媽 發表於 22-11-19 17:22
我都極怕, 出到去應該有嘅禮數同禮貌都會做到足, 返到屋企就會虛脫好耐, 要用好多時間去回復精神 :igive ...

冇錯,肉體上,要keep住笑容;精神上,要用100x 轉速去同其他人傾計,對方每一句說話,就要於兩秒間做齊以下四項:
1) 要先極速推斷出對方說話目的;
2) 繼而響腦內draft點樣講先大方得體又唔會中雷;
3) 運算我咁講時對方下一句會講乜;
4) 定案,可以講出口;

所以一散band,真係虛脫。

笑話:試過去飲,親戚三缺一,捉我去打麻雀,我已表明我唔識打的,佢哋就話我扮謙虛,只係打唔慣咁細啫... 終於坐低,洗牌,問佢哋要疊幾多楝牌? 三個人張開口呆望住我... 楝完牌攞牌喇,我又問每人要攞幾多隻... 苦惱一輪,最終居然係我食糊,全部牌一對一對,佢哋問我食乜糊? 我話係對對糊囉,玩遊戲機食過呢個糊... 佢哋話呢D係打台灣牌時至可以食。(佢哋終於相信我真係唔識打麻雀,唔係扮的了)
孩子之心有如泥膠,當它還是柔軟可塑時,請好好把握時間,塑造你心中所愛。「忙碌」、「疲倦」永遠不是好借口,孩子大得很快,今日拿不出時間會變成明日的遺憾!

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章

nobodyfool 發表於 22-11-21 07:48
我都唔識打麻雀,以前去飲咪遲少少到,冇問題呀

如果親戚擺酒就唔得啦,遲去又會周圍唱話妳唔俾面,扮大牌...
孩子之心有如泥膠,當它還是柔軟可塑時,請好好把握時間,塑造你心中所愛。「忙碌」、「疲倦」永遠不是好借口,孩子大得很快,今日拿不出時間會變成明日的遺憾!

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章

bu-b 發表於 22-11-21 11:14
我都好唔鍾意拜年,睇住一班戴住假面具嘅親戚互相祝賀、互相問候(其實係八卦同show嘢),真係覺得好假同噁 ...

絕對認同;佢哋表面上就係關心妳的近況,實際係收料再將妳嘅事"是非當人情"周圍宣揚開去;憎人富貴厭人貧,知妳經濟環境、子女學業比佢嘅差就踩多兩腳兼響妳面前不斷晒命;但如果妳比佢好嘅話轉個面就唱妳扮晒嘢、白鴿眼...... 所以總之妳一定要比佢差佢至會安樂。

子爵府

Giant 發表於 22-11-19 14:52
本身性格自閉,少說話,唔鍾意笑;又唔識打麻雀,去親呢類場合真係苦差,一年一次都嫌多。
呢度有冇相同感 ...

我都唔鍾意!好煩!

男爵府

回覆樓主:

on 居居坐喺度

珍珠宮

Giant 發表於 22-11-21 11:33
如果親戚擺酒就唔得啦,遲去又會周圍唱話妳唔俾面,扮大牌...

如果無事發生去飲都可以
同某親人已鬧翻
去到要撞口撞面一整天會尷尬不自在

男爵府

2024年龍年勳章

趁疫症冇拜三年,之後都唔會出席,講真⋯⋯到咗此年紀,唔需睇人面色

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 BK Milk勳章

Giant 發表於 22-11-21 11:33

我通常7點半去,8點開席差唔多

伯爵府

2024年龍年勳章

回覆樓主:

是乎熟唔熟。我都沒有無謂的飲宴,去得都係會替人開心的。
拜年只和屋企人和幾家熟人拜年。

男爵府

本身性格自閉,少說話,唔鍾意笑;又唔識打麻雀,去親呢類場合真係苦差,一年一次都嫌多。
呢度有冇相同感 ...
我都少去,唔係咁鍾意打麻雀同應酬人

男爵府

72leelily 發表於 22-11-19 15:01
同感
一年比一年拒抗出席

X 2

大宅

現階段又冇話討唔討厭, 任何場合都係做返自己, 冇嘢講我就撳電話

珊瑚宮

畀面勳章 BK Milk勳章

呢度有冇相同感 ...

我唔係自閉, 平時應酬都唔多, 但親友朋友之間的飲宴在所難免, 都係開心事
<3<3Rilakkuma+PostPet+Pooh

大宅

呢度有冇相同感 ...

我都唔鍾意去

複式洋房

呢度有冇相同感 ...

+1

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章

一去飲,D麻雀精親戚就失晒控要即刻埋位,將D細路塞晒俾我湊,我本身都唔係鍾意細路嘅愛心大使,但就要陪佢哋玩,仲要同佢哋去買雪糕、玩具氹住佢哋,否則又會跑去煩住佢嘅麻雀精家長;不過今時今日唔會啦,有手機湊佢哋嘛,不過真係諗番起都想死。

珍珠宮

好媽媽勳章

回覆樓主:

完全明白,如果不是俾面老爺,我唔會去。。。如果將來老爺百年歸老,我就可以隨自己的心去做。

公爵府

2024年龍年勳章

呢度有冇相同感 ...

有、次次悶到發慌。但有時人情世故嘅嘢無法避免

大宅

呢度有冇相同感 ...

same

首頁

尾頁

跳至