自由講場

跳至

首頁
34567...11

尾頁

公爵府

回覆 tailinlin 的帖子

正確

水晶宮

未註冊,無為呢個位放棄私小,無實際損失。嘈唔出咩樣的,好難靠呢個比學校。

大宅

Poo得好勳章 笑得好勳章 瞓得好勳章 Xmas吸收勳章

回覆樓主:

正因為呢間學校受歡迎,如情況變左佢隔離間學校,實冇人講

別墅

我只覺得間學校好不知所謂,咁都可以出錯

別墅

行政混亂,文件無人核對?

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

肥老婆 發表於 22-11-23 08:16
我只覺得間學校好不知所謂,咁都可以出錯

多左成廿人,無人覺得奇怪

噢,明晒!原來佢地出左news先發覺

【小一派位】小一自行分配新界區熱門學校收生一覽 沙田圍呂明才小學超收29人
https://topick.hket.com/article/3404830?r=cpstna

yuyueng    發表於 22-11-23 13:27
yuyueng    發表於 22-11-23 13:27

男爵府

dolala 發表於 22-11-22 19:53
呢個並非胡言亂語,記得2001年浸大傳理有職員入錯資料,結果收多一倍新生,浸大都一力承擔,冇話SORRY踢人 ...

囡囡好多同學大抽獎入咗去,基本上舊年好多人揀第一志願抽獎都入,完全冇難度,不過正正因為咁好多學生質素參差,成班同學家長都話學校唔掂,啲老師毫無愛心,淨係只懂話小朋友唔得,但完全冇家校合作精神,只會逼家長叫佢自己將小朋友操到最頂尖,學校係零責任,衰啲講句小朋友得獎就係學校嘅功勞,小朋友差就係家長嘅責任

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

baby1628 發表於 22-11-23 08:30
囡囡好多同學大抽獎入咗去,基本上舊年好多人揀第一志願抽獎都入,完全冇難度,不過正正因為咁好多學生質素參 ...

講緊邊間小學?
放下自在

珍珠宮

回覆樓主:

樓主夠膽就報東張西望啦
比你入到去,會成龍咩。。。

小朋友係讀到書嘅,間間小學都一樣!

珍珠宮

2024年龍年勳章 開心吸收勳章 育兒性格勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

tailinlin 發表於 22-11-23 07:37
家長通常做法係註冊後先放棄私小offer , 而家樓主註冊了嗎? 應該未註冊都唔會自己咁蠢,先取消私小offer
...

通常D人唔係hold住私小offer到最後
有d hold到叩埋門添

珍珠宮

2024年龍年勳章 開心吸收勳章 育兒性格勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

貓咪達人 發表於 22-11-23 07:49
回覆 akachanman 的帖子

以我理解備取生即係根本冇取錄,而且又冇註冊到,只能夠鬧學校大意令家 ...

樓主有D似D人戶口/PayMe無端端收到不明來歷嘅$之後⋯⋯

高達媽媽    發表於 22-11-23 10:52
貓咪達人    發表於 22-11-23 08:45

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

明白備取生嘅家長會好失望,但老師一人做錯,冇理由明明未收就硬要學校收你,咁對全區嘅學生都唔公平,最多大抽獎後有位就優先收番,有本事嘅一樣可以自行考入。

子爵府

heilok 發表於 22-11-22 21:15
呢個case 同浸大唔同,浸大收多咗嘅學生,可能會因為有浸大offer 已放棄其他offer,有實際的損失。呢單係第 ...

係…呢單嘢最多係真誠摯歉,唔信有家長因為呢個位即時放棄左直資資offer

翡翠宮

牛年勳章

fmf903 發表於 22-11-22 22:08

不是,昨日早上有幾間私小同時註冊,如果因自行收左,放棄 ...

咁有啲人係等埋自行放榜先last minute註冊私小,好多私小一註冊就要俾幾千蚊hold位(我當年都係等埋自行)

雖然可以試下call翻私小解釋心情況要翻個位,但好多私小deadline後就第一時間call後補。如果20位小朋友入面真係有咁既case放棄咗私小,我覺得學校應在叩門階段收翻(要有私小offer證明同註冊日期)

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

之緣 發表於 22-11-23 08:53
係…呢單嘢最多係真誠摯歉,唔信有家長因為呢個位即時放棄左直資資offer
...

我都唔信,註冊都未註就開心到通知所有私校放棄學位?
真係有實際損失至講啦

公爵府

BK Milk勳章

回覆樓主:

沙呂唔係不嬲行政混亂咩?以前新聞報校長有問題,老師定學生係船到玩牌係唔係沙呂?

男爵府

洋蔥頭媽咪 發表於 22-11-23 08:48
明白備取生嘅家長會好失望,但老師一人做錯,冇理由明明未收就硬要學校收你,咁對全區嘅學生都唔公平,最多 ...

全區其他學生可以讀第二間、去大灣區、移民⋯⋯大把選擇

象牙宮

Charlotte_mom 發表於 22-11-23 10:02
我都唔信,註冊都未註就開心到通知所有私校放棄學位?
真係有實際損失至講啦
...

私校放位都唔會退錢,唔信家長會咁做
放下自在

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

dolala 發表於 22-11-23 10:06
全區其他學生可以讀第二間、去大灣區、移民⋯⋯大把選擇

咁果20個備取生原來無其他選擇?

象牙宮

auhiyo 發表於 22-11-23 10:04
沙呂唔係不嬲行政混亂咩?以前新聞報校長有問題,老師定學生係船到玩牌係唔係沙呂?
...

公家錢入私人帳戶
放下自在

首頁
34567...11

尾頁

跳至