自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

電飯煲可預設未來14小時內先煮,我想問下D米就咁浸係水十幾個鐘會唔會有問題?煮出來的飯會唔會變質或對人身體唔好?

伯爵府

goodbuyer80 發表於 22-11-29 03:34
電飯煲可預設未來14小時內先煮,我想問下D米就咁浸係水十幾個鐘會唔會有問題?煮出來的飯會唔會變質或對人身 ...

我成日都係咁

子爵府

goodbuyer80 發表於 22-11-29 03:34
電飯煲可預設未來14小時內先煮,我想問下D米就咁浸係水十幾個鐘會唔會有問題?煮出來的飯會唔會變質或對人身 ...

試過,應該無問題,不過又試過忘記按掣之後又唔記得清理,過左2日開始有發酵味, 變咗釀白酒咁...

公爵府

2023年兔年勳章

PTMCYS 發表於 22-11-29 05:28
試過,應該無問題,不過又試過忘記按掣之後又唔記得清理,過左2日開始有發酵味, 變咗釀白酒咁...
...

Pitera 好嘢嚟喎

可以自制凍齡神仙水

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

Amy1974 發表於 22-11-29 08:09
Pitera 好嘢嚟喎

可以自制凍齡神仙水

蚊姐咪唔洗再幫襯大牌囉

子爵府

Amy1974 發表於 22-11-29 08:09
Pitera 好嘢嚟喎

可以自制凍齡神仙水

真既? 不過我係男, 無神仙水概念, 只係覺得, 咦, 可以自釀白酒喎, 不過白酒咁平, 無謂攪, 一陣攪唔成又食壞自己.

洋房

應該無問題

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第四回 認識瑞士牛牛第一回 DHA勳章 畀面勳章

浸14個小時....普通米會唔會發大??

正如通心粉,傳聞係可以浸到發大,再加湯去煮分零鐘, 不過淋D,無咬感。

大宅

2024年龍年勳章

我試過呀,都幾淋

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

無問題,我好多時都系朝早設定時間制,夜晚返屋企有得食,不過如果夏天我唔會放甘長時間。

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

冇問題!小米有呢個功能

大宅

回覆樓主:

我試過煮好先會自動保溫(大約十粒鍾),啲飯又唔覺有唔同。

公爵府

試過 無事

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 畀面勳章 叻叻勳章 睛靈勳章 陪月勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 KMALL特別版勳章 BB防敏心得分享勳章 笑得好勳章

浸咁耐啲米唔會碎?會唔會口感差咗?

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 15週年勳章

回覆 PTMCYS 的帖子

我都係,哈哈

翡翠宮

回覆樓主:

好易解決,買美的煮飯機器人,手機遠程控制開始煮飯,識自動洗米、加水、加米、煮飯 ,絕對唔洗浸N個鐘!差在唔識裝飯、餵飯……
attach0/tmp/phpJNyIBC

男爵府

回覆樓主:

我每朝返工前set定飯煲成10個鐘,飯完全無問題,我用東芝飯煲。

別墅

我日日夜晚落定水較時間制,朝早煮好比個女帶飯,因為費事咁早起身煮飯
yuyu :-o

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 HiPP勳章(1) 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

經常咁做

珍珠宮

浸十幾個鐘唔會有問題,日本人煮飯鐘意浸d米一晚才煮,又滑又軟

首頁

尾頁

跳至