懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

想請教一下有冇不幸確診嘅媽媽,食咗醫生開嘅輝瑞抗新冠藥五日療程?效果如何?有冇副作用?

禁止訪問

大宅

szeq2018 發表於 22-12-9 11:10
想請教一下有冇不幸確診嘅媽媽,食咗醫生開嘅輝瑞抗新冠藥五日療程?效果如何?有冇副作用?
...

你嚴重嗎?其實唔嚴重食panadol 都ok

男爵府

szeq2018 發表於 22-12-9 11:10
...

新藥只會開俾長者,有機會傷肝,我唸孕婦唔會有得食

男爵府

我3個半月中左,無食過任何藥,除左一粒蓮花清溫。不過我係無發燒既,所以等佢自己好。

禁止訪問

大宅

我未夠3個月中咗, 只係頭兩日食必理痛退燒, 之後無食佢既藥, 我係食維它命C + 紫錐花 supplement (食咗佢既藥我仲咳到訓唔到, 試一次後唔再食)

我個女5歲齊齊中, 佢都係食退燒藥再加 食維它命C + 紫錐花 supplement

洋房

我上兩星期確診,現已好返哂!我只係有燒就食panadol,除此之外咩都無食,等佢慢慢好!比我唔敢新藥啦,因為都無咩數據支持佢係對胎兒無害!

複式洋房

我8w時中過,發燒鼻塞咳頭痛,我靠食panadol咋,同埋飲超級多水,我5日就轉返一條線

複式洋房

回覆樓主:

我34週確診,需家仲係兩條線,不過已經開始淺色,病徵係低燒,咳同鼻塞,喉嚨就冇痛,我有睇HA線上醫生,醫生開左新既特效藥俾我,我照食左,因醫生話我已經34週bb 已經成晒形,對bb 影響好少,佢話如果懷孕初期佢就唔建議食,但我34週食係利多於弊,因懷孕34週屬於高危人士,醫生有講過有啲地方係唔會開俾孕婦食,如英國,但醫生都好詳細解釋,我有問甘香港有冇孕婦食完有不良反應,佢話暫時數據係冇問題係良好,佢會俾你揀要唔要,到時再決定食唔食

大宅

如係新藥都未必會試,驚對BB有影响

首頁

尾頁

跳至