親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

琥珀宮

畀面勳章

計畫2月中一家3口到日本北陸旅行,想去金沢,白川鄉,高山,富山,而家諗緊是搭車家駕車,但又怕落雪,如果不駕車,有些好正既溫泉旅館又去不列,請問有冇jm 有冬天自駕經驗?如果駕車去奧飛驒溫泉會危險嗎?

琥珀宮

littlesister 發表於 22-12-20 11:34
計畫2月中一家3口到日本北陸旅行,想去金沢,白川鄉,高山,富山,而家諗緊是搭車家駕車,但又怕落雪,如果 ...

北陸二月中應好厚雪,地方又比較鄉郊,不太適合自駕。
若車死火要搵人幫手,等候期間都怕凍死,比我唔敢搏

琥珀宮

畀面勳章

木土土 發表於 22-12-20 14:41
北陸二月中應好厚雪,地方又比較鄉郊,不太適合自駕。
若車死火要搵人幫手,等候期間都怕凍死,比我唔敢搏 ...

我見要去奧飛驒可以搭濃飛巴士,想問帶住行李會唔會好唔方便呢?

琥珀宮

littlesister 發表於 22-12-20 20:56
我見要去奧飛驒可以搭濃飛巴士,想問帶住行李會唔會好唔方便呢?

每人一件行李應該無問題,旅遊車,車下面有位放行李

琥珀宮

畀面勳章

木土土 發表於 22-12-20 21:28
每人一件行李應該無問題,旅遊車,車下面有位放行李

請問新穗高纜車,冬天開唔開?冬天有野睇嗎?

琥珀宮

littlesister 發表於 22-12-21 00:03
請問新穗高纜車,冬天開唔開?冬天有野睇嗎?

雪景出名,冬天先係旺季,但惡劣天氣可能會停。
而家Covid 情況,所有景點及交通安排,都要上官網睇最update 資訊

子爵府

littlesister 發表於 22-12-20 11:34
計畫2月中一家3口到日本北陸旅行,想去金沢,白川鄉,高山,富山,而家諗緊是搭車家駕車,但又怕落雪,如果 ...

我們前幾日自駕去完東北,遇上大雪 (積雪超過一米),被困在國道25小時,有預備足夠食物及水,期間有自衞隊孭救援物資及汽油支援。只是不安及去廁所好麻煩。

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

Gloriasogashiwa 發表於 22-12-25 16:44
我們前幾日自駕去完東北,遇上大雪 (積雪超過一米),被困在國道25小時,有預備足夠食物及水,期間有自衞 ...

想像唔到果成日, 想問係邊個位?

寶石宮

回覆樓主:

自駕一定方便啲, 但雪地就真係有啲危險

搭車既話可以寄行李去下一間酒店

子爵府

TMC3012 發表於 22-12-25 16:53
想像唔到果成日, 想問係邊個位?

我們16號大阪出發去金沢,18號早上金沢有飄雪,然後愈北上愈大雪 (富山&立山黑部),下午到銀山溫泉,稹雪成米,景色好靚。19號早上check已有幾條高速封咗。然後想經長崗國道17上高速去湯沢滑雪,點知1x公里路程,困咗16小時都未上到高速,最後u-turn返回長崗,又用咗9小時。被困期間打電話畀湯沢酒店及滑雪教練,因天氣惡劣可以退款。

寶石宮

Gloriasogashiwa 發表於 22-12-25 17:31
我們16號大阪出發去金沢,18號早上金沢有飄雪,然後愈北上愈大雪 (富山&立山黑部),下午到銀山溫泉,稹 ...

嘩, 你都好長途, 困咁耐真係
銀山真係有雪靚好多

琥珀宮

畀面勳章

木土土 發表於 22-12-21 00:49
雪景出名,冬天先係旺季,但惡劣天氣可能會停。
而家Covid 情況,所有景點及交通安排,都要上官網睇最upda ...

原來冬天都開,咁我又要再計劃一下,暫時 book 左間架巴士有站既,但之後去搭纜車唔知會唔會好麻煩呢,原來新穗高纜車有巴士去富山,咁就唔駛再返高山,都可以想想,不過搭巴士始終有些唔安心,係最怕班次太疏,如果 miss 左班車就好論盡啫

琥珀宮

畀面勳章

Gloriasogashiwa 發表於 22-12-25 16:44
我們前幾日自駕去完東北,遇上大雪 (積雪超過一米),被困在國道25小時,有預備足夠食物及水,期間有自衞 ...

咪要在公路過夜囉,會唔會好凍?雪地開車係咪好難呢?聽你咁講有些擔心

琥珀宮

畀面勳章

TMC3012 發表於 22-12-25 16:54
自駕一定方便啲, 但雪地就真係有啲危險

搭車既話可以寄行李去下一間酒店

平時都係自駕,冬天少去旅遊,未試過雪地開車,但慣左自駕又覺得搭公車好費神咁,行李係最大考慮,寄行李去下站係用宅急便嗎?唔知貴唔貴呢?如果金沢寄去京都會幾錢呢?係咪要聯絡酒店收行李呢?

琥珀宮

畀面勳章

Gloriasogashiwa 發表於 22-12-25 17:31
我們16號大阪出發去金沢,18號早上金沢有飄雪,然後愈北上愈大雪 (富山&立山黑部),下午到銀山溫泉,稹 ...

立山去銀山溫泉好遠囉 好似好驚險咁,結果去唔到銀山溫泉囉?你去好多日嗎?

子爵府

littlesister 發表於 22-12-26 13:05
咪要在公路過夜囉,會唔會好凍?雪地開車係咪好難呢?聽你咁講有些擔心
...

我們是在公路過夜,間斷著車開暖氣,因擔心唔夠油唔敢長開,著夠衫唔覺好凍。
第一次雪地開車就遇上破紀錄的大雪 (19/12),路上有多次好驚險,Toyota 4WD 8人車都經常拖底,打滑搶呔。大貨車太重卡在雪地,細車又打橫攔路。鏟雪車逆向一小段一小段清雪,將車拉走。

子爵府

littlesister 發表於 22-12-26 13:10
立山去銀山溫泉好遠囉 好似好驚險咁,結果去唔到銀山溫泉囉?你去好多日嗎?
...

我們是大阪去金沢再去銀山溫泉,回程才遇上大雪,被困公路去不成湯沢滑雪,會在日本玩一個多月。過完元旦再找其他地方滑雪。

子爵府

TMC3012 發表於 22-12-25 22:49
嘩, 你都好長途, 困咁耐真係
銀山真係有雪靚好多

長岡19/12初雪已破紀錄的一米多積雪,學校停課,公司提前4:30放工,呼籲居民勿外出。車龍20公里 (314部車),有電視台來拍攝。本地人及貨車司機都失曬預算。
在長岡食完晚飯就踏上驚險的25小時旅程,原來雪災都好可怕。

子爵府

Gloriasogashiwa 發表於 22-12-26 15:04
我們是大阪去金沢再去銀山溫泉,回程才遇上大雪,被困公路去不成湯沢滑雪,會在日本玩一個多月。過完元旦 ...

JM 可以自我安慰既係
去完銀山溫泉回程先至塞咗廿幾個鐘
去唔成湯沢滑雪
但都可以再去另一地方滑雪
如果去銀山溫泉之前落大雪去唔到
冇得改第二晚住銀山
損失更慘重

寶石宮

Gloriasogashiwa 發表於 22-12-26 15:19
長岡19/12初雪已破紀錄的一米多積雪,學校停課,公司提前4:30放工,呼籲居民勿外出。車龍20公里 (314部車 ...

完全想像唔到, 睇黎真係要買定乾糧品係車先得

首頁

尾頁

跳至