自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

珍珠宮

Mar9b 發表於 22-12-21 03:00
沒有啊,我兒子就上那麼小的時間,需要我照顧

放學可以問班主任取功課

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章

明白妳很辛苦,但妳要明白返學唔同在家,在家係寧靜而在學校係會人多又嘈,又被迫學習,又要同好多唔同人相處,我覺得轉了校情況都不會有大改變⋯⋯其實都係自己教自己陪伴最放心,如果唔得就調較好精神科藥物,每日返短時間學等佢習慣。

珍珠宮

減齡達人勳章

回覆樓主:

返學係想要學習,如果返學學唔到嘢,仲影響埋本身情緒和行為,做咩仲堅持要返? 一般小朋友必須返學,因為教育局監管,但你小朋友係特殊兒童,如果寫請假信+醫生紙證明情緒行為不宜返學,相信教育局會接受解釋。
如果我係你,返學返到咁大壓力,我寧願請長期病假。

男爵府

Mar9b 發表於 22-12-21 03:31
我覺得學校想迫走阿仔。
但已經是特殊學校了,其實,仔就算去了其他學校也不擔保他就没情緒。
他是自閉症, ...

你唔試下轉又點知,講真E +果間好似想放棄佢,估都唔會比心去照顧佢,可能搵過間好D嘅,可能你個仔會開心D呢?

大宅

ctsang 發表於 22-12-21 03:25
阿仔幾大?睇下可唔可以轉校?

佢呢啲反正常學校根本返唔到,到時仲麻煩

大宅

支持你

大宅

mcs74 發表於 22-12-21 03:27
其實你兒子問題咁大,返學真係都好難返,既然你係全職太太,不如自己慢慢湊佢教佢,好過交比外人教。

明白 ...

唔得㗎自己湊唔到,學校都搞佢唔掂,要搵社工幫手,千祈唔好自己攬曬上身,自己都控制唔到自己點照顧個仔

Prosperous    發表於 22-12-21 11:02

珍珠宮

Mar9b 發表於 22-12-21 04:04
黑同白都系佢地講晒
根本系自編自演
就因為我仔嚴重左,所以俾人針對。

好友兒子也是中度,也讀特殊,明白你一人應付及照顧囝囝係好艱辛,有苦自己知。但你也要告訴社工,找找朋友或專業人仕幫助舒緩自己情緒啊。
而學校方面,我覺得也要嘗試易地而處。特殊學校不只一個學生,如果一個太激動甚至郁手,有機會觸發另一個學生情緒。而且11歲已要起碼兩個大人用力控制,亦等於少了人照顧其他學生。特殊學校係上課地方,不是主力治療地方,學校仝工及其他學生也應得到保護。情緒不穩及有動作,又曾咬傷老師,似乎係第一樣要針對處理的事。是否暫時安排去精神科診所或療養院診治,比送去學校更好呢?

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

學校老師似乎唔太喜歡你小朋友,可以轉另一間嗎?香港對特殊小朋友支援很不足夠,外國真的好好多,如不能轉,盡量自己照顧自己教,另要留意自己情緒,加油

珍珠宮

mimi987 發表於 22-12-21 04:57
我都會轉校,人地都唔鍾意又唔關愛個仔,留黎無意思

是丫,聽落對方專登為難你兩母子

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

Mar9b 發表於 22-12-21 02:50
兒子系sen,不能表達,情緒大……(有時會自己打頭)就讀特殊學校。
平時放學有時身體會有紅或瘀,這些情況發 ...

特殊學校都咁處理.
話冇經驗
好差喎
不要從別人的嘴裡去認識我

侯爵府

我身邊好多人做呢類學校嘅,
都話我聽其實好難做,
因為你唔可能由得個小朋友打自己,
但捉住佢又會有瘀痕,
唔捉佢除左佢會打自己外,
有啲小朋友仲會打人,
又會抆其他小朋友喉。
佢哋返工成日都工傷,
因為有時小朋友失控會打佢哋咬佢哋。
我明白你心情,仔仔受傷一定心痛,
但唔一定係職員有心傷害你仔仔。

希望你仔仔慢慢有進步

侯爵府

soundduck 發表於 22-12-21 09:25
唔得㗎自己湊唔到,學校都搞佢唔掂,要搵社工幫手,千祈唔好自己攬曬上身,自己都控制唔到自己點照顧個仔
...

調返轉又咁諗,一個人湊都湊唔掂,學校更難一對一

大宅

lojo11 發表於 22-12-21 03:37
樓主你要照顧好自己情緒,希望你預到好嘅人可以幫到你!

照顧自己真係好緊要,樓主真係錯咗方向,唔係諗住自己個仔呀,係諗住自己呀

男爵府

加油

水晶宮

Mar9b 發表於 22-12-21 03:36
我就是一直自己很自覺的,假如我留意到兒子有問題,都會請假的。
但學校就是一直和我說没問題,又說我仔好 ...

疫情前後分別很大,孩子比較敏感,中招後有1段時間沒有返學,返學就不適應,表面上雖然康復,可能還有一點不舒服,他不懂表達,所以發生咬人事件。現在最好讓他平復情緒,看看有什麼方法,暫時看學校不是一個理想的地方。

大宅

Joant 發表於 22-12-21 09:41
調返轉又咁諗,一個人湊都湊唔掂,學校更難一對一

學校有佢哋一個好方法,佢哋專業㗎嘛唔使理佢哋咁多,總之要搞掂自己先

男爵府

2024年龍年勳章

回覆樓主:

樓主,字裡行間充分感受到你巨大壓力,可唔可以去教育局反映情況?或者安排轉校?要有更專業人士幫忙,同時睇睇有無情緒支援嘅熱線可以幫下你。加油,祝福你

伯爵府

媽媽你也要梳理情緒,長年無形嘅壓力拖跨住你,頂得幾辛苦也咬住牙關,你已經好叻,你也攰了。我哋明傢。

大宅

看見你的文章,感覺到好心痛, 照顧普通小朋友都好費心,更何況有特別需要嘅小朋友,加油。難受時,搵人傾訴下

首頁
12345...7

尾頁

跳至