自由講場

跳至

首頁
23456...8

尾頁

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

TingTing 發表於 22-12-30 13:54
重症最多係食飯嘅,其次係食面嘅.。。。。

總有離別的時候

已刪除用户

珍珠宮

好媽媽勳章

ddkaka 發表於 22-12-30 14:05
你見唔見呢排好多post講,開關就驚到直情唔敢出去食嘢,已經證明好多人係好驚中招
...

好驚中招的咪係打齊三針,日日追問人哋好幾時打四針嗰啲囉,我都吾明佢哋,打齊針仲驚乜啫?我哋一針冇打的,個個都吾驚喎,對自身免疫力有信心,更何況我已中過又輕症,更加冇嘢驚。

珍珠宮

好媽媽勳章

前日死亡62人,冇打針只9人,佔15%,已低於老人平均接種率(大約7x%),可見打針不是想像那麼防重症和死亡吧!
attach1/tmp/phpNkcWp0

侯爵府

czl115 發表於 22-12-30 14:48
風暴唔係要睇風向咩?西方吹來就繼續游,東方吹來就話好驚好驚
說是驚風暴,其實係驚方向
...
東邊有高牆隔住睇唔到

大宅

ming1120 發表於 22-12-30 11:04

是旦啦!都三年!呢班友鍾意點講就點講!

珍珠宮

2024年龍年勳章

咁就奇,大把老人,去快餐無罩打躉,吹水。

水晶宮

2024勳章

MrBeast 發表於 22-12-30 15:46
東邊有高牆隔住睇唔到

怕是心牆吧

侯爵府

今日15719人打咗第四針, 和確診數字同步上升

珍珠宮

echoo 發表於 22-12-30 15:22
前日死亡62人,冇打針只9人,佔15%,已低於老人平均接種率(大約7x%),可見打針不是想像那麼防重症和死亡吧 ...

老人接種率點止7x%

侯爵府

czl115 發表於 22-12-30 16:30
怕是心牆吧
二月睇吓每日死幾多囉, 當然我都希望唔會發生啦, 生命係留俾有準備嘅人

別墅

回覆樓主:

其實依家啲專業人事,都唔知係冇腦家特登, 唔識的事唔好亂講, 1000人的1%是10人,100人的10%都係10人,咁唔通1%同10%一樣? 到底香港仲有幾多依D,唔知係冇腦定別有用心嘅人! 點會用個案數字,而唔係用百分率呢比較!

侯爵府

czl115 發表於 22-12-30 14:48
風暴唔係要睇風向咩?西方吹來就繼續游,東方吹來就話好驚好驚
說是驚風暴,其實係驚方向
...

香港人唔會理唔會驚日本病毒,死幾多冇人理

日本國立醫院組織近畿中央呼吸中心呼吸科醫師倉原優表示,日本第八波患者出現了和2020年初期不一樣的肺炎情況:

日本2020年初期以「病毒性肺炎」居多,CT呈現毛玻璃樣改變(圖2左下),而第八波的日本患者中,常見的是「細菌性肺炎」和「吸入性肺炎」(圖2右下),尤其是老年病患的肺炎病例增多,最後變成了「難治性肺炎」,此類身體脆弱的患者住院時間較長,間接對其他患者的醫療收治能力造成壓力。

https://news.yahoo.co.jp/byline/kuraharayu/20221229-00330382

伯爵府

親子王國15週年勳章

0針嗰啲年頭好多都走咗,嗰時啲人先急急腳迫爆打針
打完三針嘅而家又過期,抗體下降自然重症率提高

侯爵府

czl115 發表於 22-12-30 16:30
怕是心牆吧

人哋淨係睇到中國,日本病毒睇唔到

駐福岡總領館提醒領區中國公民高度警惕日本第八波疫情

中國僑網121日電
據中國駐福岡總領事館微信公眾號消息,近期,日本新冠疫情呈現明顯反彈態勢,新增感染人數居高不下,日本醫師會指出目前日本已進入第八波疫情。領區福岡縣單日新增感染人數近日屢破3000人,病床使用率逼近「福岡奧密克戎警報」發佈基準。當前,奧密克戎BA.5XBBBQ.1等多個變異毒株在日本各地迅速擴散,秋冬季節流感與新冠病毒疊加,感染風險不容小覷。駐福岡總領館特別提醒領區中國公民密切關注疫情最新動態,高度警惕第八波新冠疫情,持續做好個人防護。

一、堅持「非必要、非緊急、不旅行」原則,不前往疫情形勢嚴峻地區,減少遠距離和跨縣人員流動。避免不緊急不必要的外出活動,避開「三密」場所,不聚集、不聚餐,降低交叉感染風險。

二、保持良好衛生習慣,堅持勤洗手、多通風、佩戴口罩等措施,嚴格做好個人防護,及時關注身體健康狀況。

三、如出現疑似症狀,請及時聯繫社區醫生及當地保健所,說明情況並按指導接受檢測和治療,並與使領館聯繫(092-753-6483)。如居家療養中預感病情會突然嚴重惡化,請立即撥打119急救電話。

四、如近期計劃回國,請按照使領館最新通知要求做好行前檢測並申請健康碼。登機前及乘機途中請務必做好防護,堅決避免檢測後進行感染高風險行為,嚴防「檢後感染」。

http://www.chinaqw.com/m/qwxs/2022/12-01/346009.shtml

czl115    發表於 22-12-31 10:56

禁止訪問

2024勳章 虎到金來勳章

侯爵府

czl115 發表於 22-12-30 14:07
笑死,未開關前呢度風向係「已經當感冒」㗎

台灣人都驚日本「感冒」,香港人就唔驚啦

日本第8波疫情肆虐、單日死亡創新高
林氏璧籲赴日帶「三寶」同行

日本近日出現第8波新冠疫情,單日新增確診逾20萬,死亡病例也超過400例創下新高點。前台大感染科醫師林氏璧提醒,雖然台灣人覺得疫情似乎已經離我們遠去,很多人都在籌畫出國行程,但實際上日本疫情在冬天進入高峰,若有旅日行程,除檢視自己的疫苗施打狀態外,也建議要帶基本的症狀治療藥物,體溫計,快篩等同行。

林氏璧在粉專「日本自助旅遊中毒者」上發文呼籲,指出這次日本針對中國入境迅速對應、提出管制措施,主因就是日本的疫情在冬天進入第8波高峰,且創下單日死亡新高,此外相較之前以BA.5病毒株為主流,進入12月則以BQ家族為主,因此「針對任何未知變數都要小心以對」。

針對日本此波疫情,林氏璧也觀察救護車載運患者遭醫療機構拒絕收治逾3次的「急救困難案例」,最近一週在日本主要城市的52處消防本部統計共有6800件,較前一週增加12%,也超過第7波疫情創下史上新高紀錄。這6800件急救困難案例中,疑似感染新冠的件數為2130件,較前一週增加21%

因此他呼籲,已安排在寒假赴日旅遊者,請檢視自己的疫苗施打狀態,並建議帶基本的症狀治療藥物,體溫計,快篩等同行,有重症風險者可考慮投保「有給付新冠確診醫療」的旅行平安險,平安回台後,也請務必注意自我健康管理。

侯爵府

opclk99 發表於 22-12-31 08:11
文宣真有心,不停宣揚垃圾訊息

中國冇數字又話隱瞞,有數字又話作野,呢啲垃圾文宣做幾多都唔厭

opclk99    發表於 22-12-31 08:16

子爵府

alau2021 發表於 22-12-31 08:14
台灣人都驚日本「感冒」,香港人就唔驚啦

日本第8波疫情肆虐、單日死亡創新高

有類香港人連日本輻射都唔驚,一開關就急急腳要過去,怕遲去食唔到,又點會驚呢d所謂「感冒」呢!

侯爵府

opclk99 發表於 22-12-31 08:11
文宣真有心,不停宣揚垃圾訊息

佢哋做咁多垃圾文宣真係辛苦晒,又阻唔到通關
非常期待通關

首頁
23456...8

尾頁

跳至