自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我已經打咗超過14日,嚟緊月尾想去旅行,但係依家爆得咁犀利,唔知支針嘅保護力有幾強呢?

水晶宮

hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

又嚟 打咗唔代表唔會中,ok?

男爵府

YuYuMother 發表於 23-1-2 15:07
又嚟 打咗唔代表唔會中,ok?

點解係又嚟?呢支針12月1號先出,第一日去打嘅話都只不過係一個月嘅事。打咗唔代表唔會中,就係想睇吓有冇人打咗14之後先中,講緊個數字都係呢兩個星期嘅事咋喎。
Choose a job you love, and you will never have to work a day in your life. - Confucius

男爵府

2018復活節勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

回覆樓主:

我有朋友打咗二價,三個星期後中

男爵府

saltato 發表於 23-1-2 15:05
我已經打咗超過14日,嚟緊月尾想去旅行,但係依家爆得咁犀利,唔知支針嘅保護力有幾強呢?
...
唔係不嬲都話打左都會中咩?仲有最近有專家講病毒專追擊有抗體既人。你去得旅行,不如就預左中算啦

男爵府

長琦良美 發表於 23-1-2 15:26
唔係不嬲都話打左都會中咩?仲有最近有專家講病毒專追擊有抗體既人。你去得旅行,不如就預左中算啦
...

點解要追擊有抗體既人? 咁即係中完又好易再中?

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

去得外遊就預左會中,就算喺香港都有機會會中,
打針係防重症,唔係防感染

男爵府

domantai 發表於 23-1-2 15:28
點解要追擊有抗體既人? 咁即係中完又好易再中?
你可以演繹為越打越中,當然信幾多就自己決定。

https://ynews.page.link/D1mjQ
金冬雁表示,早前與袁國勇教授及其他團隊一起研究,比較Delta和Omicron這兩種變種病毒,發現Omicron是在跟Delta「比併」,「專找有免疫力的人去攻擊」,因為Delta比起Omicron更能攻擊從未感染、從未打新冠疫苗的人,「你過去感染過了、你打過疫苗,就有一個免疫力在這」,Omicron於是要「躲避這個免疫力」並「改變自己」,結果改變到「複製能力差一些、致病性減弱一些」。至於Omicron未來走向,金冬雁認為只有兩種可能:愈來愈弱或保持穩定。

伯爵府

如果無話可以預防就會中,只係防重症

男爵府

長琦良美 發表於 23-1-2 15:33

我又唔覺愈打愈中,可能人人真係唔同,我打左4針仲係九陰真驚中 仲要前排日日去隔離病房,又同羊人共處一室

不過我都開始想快啲中,成日有幻羊症 好鬼大壓力

侯爵府

2024年龍年勳章

回覆樓主:

甘都會有人打左唔中,有人打左中,有人打左唔中

男爵府

domantai 發表於 23-1-2 15:40
我又唔覺愈打愈中,可能人人真係唔同,我打左4針仲係九陰真驚中 仲要前排日日去隔離病房,又同羊 ...

我都係未陽過,如果唔係疫苗有效我真係唔知點解
Choose a job you love, and you will never have to work a day in your life. - Confucius

男爵府

zman 發表於 23-1-2 15:22
我有朋友打咗二價,三個星期後中

咁佢係咪同其他冇打第四針嘅人中咗係咪差唔多?

男爵府

長琦良美 發表於 23-1-2 15:26
...

我預咗㗎啦,我係驚中咗出發唔到

男爵府

長琦良美 發表於 23-1-2 15:33

我其實月初已經打咗,不過我老公響五日之後中咗,之後以為成家會中, End up屋企入邊其他人一直都係陰性,我睇吓可以頂到幾耐唔中

男爵府

saltato 發表於 23-1-2 16:39
我其實月初已經打咗,不過我老公響五日之後中咗,之後以為成家會中, End up屋企入邊其他人一直都係陰性, ...

一屋內都冇帶口罩嗎?

男爵府

domantai 發表於 23-1-2 16:47
一屋內都冇帶口罩嗎?

老公響主人套房冇出過嚟,其餘人響屋企自由活動冇特別戴口罩,其實算隔離得好好,唔知係咪咁所以冇中

男爵府

saltato 發表於 23-1-2 16:48
老公響主人套房冇出過嚟,其餘人響屋企自由活動冇特別戴口罩,其實算隔離得好好,唔知係咪咁所以冇中
...

咁應該係,我係你會叫老公出黎 齊齊中好過,一個中完其他唔中仲大壓力,尤其你遲下要去旅行

侯爵府

saltato 發表於 23-1-2 15:05
...
隨遇而安

男爵府

domantai 發表於 23-1-2 16:51
咁應該係,我係你會叫老公出黎 齊齊中好過,一個中完其他唔中仲大壓力,尤其你遲下要去旅行
...

嗰陣唔知要去旅行,係佢差唔多好返啲friend先約佢

同埋守咗三年咁耐,好似我老公咁自然中咗就話冇計姐,如果自己特登走去中,病得好辛苦嘅話,咪好蠢

首頁

尾頁

跳至