心聲留言

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

抱歉要在年初一放負,但確是我的心底話。

外面放寬,但完全感受唔到新春節日的氣氛。

想念離開的親人,想起以往同佢地一齊過節的情景,懷念佢地親手整的蘿蔔糕和其他食品,一切已成回憶。在這個空間已不能再見到了。

男爵府

CSS701 發表於 23-1-22 13:55

呢幾日出街見到一家大小、情侶夫妻,心唔好受。每年總有幾次,啞子吃黄蓮。前幾日又夢見佢同我出發去旅行 ……

男爵府

CSS701 發表於 23-1-22 13:55

妳講得冇錯,第一次大年初一沒有家姐的日子,真寂寞,完全沒有開心過年的感覺,今晚我總算煮好一餐過年飯同哥哥兩個人吃,心好掛念家姐,有同路人同我咁講,唔好咁傷心,每人都會死的,只要抱著呢個信念將來一定會見番家姐的,一定會。我有時都係咁自我安慰。祝同路人jm們新年進步,身體健康。

侯爵府

Abull 發表於 23-1-22 21:16
妳講得冇錯,第一次大年初一沒有家姐的日子,真寂寞,完全沒有開心過年的感覺,今晚我總算煮好一餐過年飯 ...

我成日都想死後的世界會如何,是否死後就會見到先人?又想佢地是否已投胎了?已展開了新的旅程?

我也祝你身體健康,萬事如意。

洋房

好多時對離世親人的思念係因為係親人在世時無對佢好d, 樓主你應該更加珍惜在世的親朋好友。我爸爸離世十多年了,我有時發夢見到佢,我醒翻都喊到心痛,後悔無係阿爸生前對佢好d。我現在將哩份後悔同思念化成動力,加倍對阿媽好,唔想將來有遺憾。我懷孕時出咗d意外情況,幸好最後都母子平安,我覺得係我爸在天保佑。希望樓主你更加珍惜眼前人,逝去的親人會保佑你平安幸福的。

大宅

回覆樓主:

明白樓主的心情,但路始終都是要行向前看,節日過後又再重新振作

複式洋房

Abull 發表於 23-1-22 21:16
妳講得冇錯,第一次大年初一沒有家姐的日子,真寂寞,完全沒有開心過年的感覺,今晚我總算煮好一餐過年飯 ...

我係同路人,之前都有同過你們傾計和安慰你們。原來我外婆已不經不覺走了接近半年,我現在真係90%相信第三世界存在。最近幾個月都夢見了外婆3次。每次都係以「現在發生嘅故事形式」同有或多或少交流(唔係言語對話, 但類似心靈對話),而啲交流係佢了解我先會對我咁做,好抽象另外啲夢有場地和故事連續性和相同性嘅共通點。嗰種『係佢搵我』嘅感覺係非常強烈,我好難用言語形容比你哋聽!但啲夢其實係負面嘅,所以我都只可以間中祈禱希望幫到佢。

我唔係迷信宗教嘅人,但我認為你們可相信將來或可以和已過世嘅親人見面

男爵府

chowwan1 發表於 23-2-11 14:30
我係同路人,之前都有同過你們傾計和安慰你們。原來我外婆已不經不覺走了接近半年,我現在真係90%相信第三 ...

jm妳最後個句,我真希望將來可以做到與我家姐相聚,再做番兩姐妹,我真的好掛住佢呀

公爵府

回覆 CSS701 的帖子

我同你一樣, 好奇死後世界係點, 但無奈所知不多, 有無人死過翻生, 話比我地知死後係點?
有D人去過天堂返嚟, 講既唔知真唔真?

首頁

尾頁

跳至