自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

2023年兔年勳章 牛年勳章

記得之前有媽媽喺度問小朋友病症,我留言話擔心不如快D睇醫生。結果個媽媽覺得我串佢。講真我自己擔心小朋友病情就一定第一時間搵醫生,唔係上網問。

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

回覆樓主:

我相信佢自己本身都有想法只係响谷度尋求支持啫
專家上身都淨止網上世界
身邊同事親朋總有幾個

男爵府

nancy29 發表於 23-1-26 15:11
我當年第一胎時好少事都揾醫生檢查,而醫生亦好緊張要我留院觀察一兩日,最後都發現係小事,但懷孕可以有好 ...

當年我都係⋯少少紅又睇,少少痛又睇!最多神經質啲好過後悔一世

侯爵府

2024年龍年勳章

BK網友可以問一下意見參考,我總會提醒他門看醫生,就是恐怕他們會延誤冶療

公爵府

averymom 發表於 23-1-26 14:09
媽媽谷有位媽媽,早2星期話自己肚好痛,痛到比人打咁瞓唔到。其他媽媽就話:因為子宮擴張緊比BB長大,痛好 ...

有冇係群組講?

侯爵府

wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

媽媽谷有位媽媽,早2星期話自己肚好痛,痛到比人打咁瞓唔到。其他媽媽就話:因為子宮擴張緊比BB長大,痛好 ...

珍珠宮

2024年龍年勳章

唔出奇,我身邊正正就有呢種人...

自己有事,問人意見,聽完發覺唔係自己心目中嘅既定答案,佢會選擇再問其他人...

再衰啲嘅人,聽完同佢意見相反咩,真頭鬧番你轉頭,short, short哋。

你都唔好放上心,最終點做其實當事人自己都要負責番個結果...

珍珠宮

2024年龍年勳章

mowingc 發表於 23-1-26 19:42
當年我都係⋯少少紅又睇,少少痛又睇!最多神經質啲好過後悔一世

我都係,陀住BB開始有胎動時,試過有次個肚全日無乜動靜,好擔心夜晚就去睇醫生照超聲波,醫生照到BB無事叫我唔使擔心...
BB始終係個肚入面,有乜唔妥應該即刻睇醫生

已刪除用户

男爵府

媽媽自己責任最大,咁都要上網問人意見

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

mowingc 發表於 23-1-26 19:42

當年以為見紅等於黎m咁紅色,抹到粉紅色野去產前房登記問下姑娘,佢已經唔比我出返黎,佢話呢啲已經係叫見紅

大宅

hasting 發表於 23-1-26 14:27
雖然咁講好衰,但唔啱聽我都要講下,bb走左可能係好事,等阿媽媽再考下牌,準備充足先好做媽媽。

有無理由 ...

你講得好啱,自己有左bb覺得唔舒服竟然上網問人都唔去睇醫生,驚醫院多菌到時要生bb咪又係要入去醫院,唔通在家分娩?個bb係自己嘅,如果自己都唔緊張,唔用個腦諗下,第時生個bb出來真係替個bb擔心,呢個媽媽真係要考下牌先好生bb。

珍珠宮

未必救得返bb但有生存機會?

琥珀宮

回覆樓主:

侯爵府

可能我多事了,想講嘅係其實上網問人,對方嘅經驗只可以當參考,有咩真係要自己去睇醫生。同時,其他人唔好 ...

認同你,有時我見人有咩唔舒服上討論區問,都覺得好奇怪,答你既人又唔係醫生,係網上亂答唔洗負責任,有醫生既存在就係要黎醫人,唔係醫生洗咩苦讀咁多年

侯爵府

yurijm 發表於 23-1-26 14:21
我以前都同你一樣諗法
但後來諗諗吓又覺得
呢啲人無主見

我姑9都係咁,好似出生時缺左個腦咁,又乜都唔知咁,不過佢人無野既,不過有時無腦真係令人好煩

男爵府

識某朋友,結咗婚未有小朋友,點知生乳癌。跟住做手術割,醫生話割完做化療電療之類,奶奶&姑奶 話唔好做,影響生bb,割完之後幾年間係冇寧,但醫生話佢個癌驗咗好惡,易返發,但為咗想生b又聽姑奶話,點知3年後番發,過一排仲死埋,保險金又歸老公(比我幾大改寫父母),過一年後,老公咪聚過第二個…唔明咁大個人唔識自己諗,聽人講都唔聽醫生講

子爵府

sanjoe 發表於 23-1-26 23:27
未必救得返bb但有生存機會?

佢想講,睇醫生有一半機會
唔睇醫生就無機會

大宅

2023年兔年勳章

翡翠宮

2024年龍年勳章 減齡達人勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回 陪月勳章

首頁

尾頁

跳至