自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

珍珠宮

唔洗自責,好好照顧自己照顧小朋友,煲多啲湯水,好好調理身體最重要

男爵府

yauchuchu 發表於 23-1-28 13:02
點解6299屋企中就可以鬧爆?

係囉,聽到都打個突

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

唔使自責

伯爵府

自咩責,社會復常一出街就會中,唔係諗住小心啲就唔會中嘛,除非你小朋友以後都封閉啦

珍珠宮

Ikymama 發表於 23-1-28 12:35
到今天我還未能原諒自己,這三年我們很小心翼翼及做足消毒,大家不外出吃飯或玩樂,但今次只是去了娘家拜年 ...

中招好普遍,中左好過未中過,無需自責。病總會有點辛苦,中招好返抵抗力會強左,都不失是一件好事。

男爵府

謝謝你們的安慰!我們沒有週圍去,只去娘家拜年,事前已要求大家做快測是一線,所以才放心,但到娘家後,才發現爸爸有聲沙,估計可能是感冒未清,但病菌可能有潛伏期,我們也是過二天才感覺不舒服,當天早上快測是一線,但晚上快測才出現二線,而老人家的快測也出現二線了。老人家已視像睇醫生,已開葯。其實快測的準確性在時間上可能有延誤,所以大家要留意。

子爵府

病毒巳經弱化,加上打齊針唔洗擔心.

水晶宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章

Ikymama 發表於 23-1-28 14:46
謝謝你們的安慰!我們沒有週圍去,只去娘家拜年,事前已要求大家做快測是一線,所以才放心,但到娘家後,才 ...

唔通新冠一世唔消失,一世唔出街?成日呢埋謝絕一切社交活動,對小朋友身心發展好大影響,呢樣你又有冇內疚? 其實一齊平常心,要中唔係話避就避,要學識隨遇而安,小朋友見你精神壓力都會影響佢地心態悲觀

公爵府

到今天我還未能原諒自己,這三年我們很小心翼翼及做足消毒,大家不外出吃飯或玩樂,但今次只是去了娘家拜年 ...

我理解你,因為我都係自己中再惹比個仔,搞到阿仔病到考試嗰一日先返學,差啲試都考唔到⋯⋯ 好在佢好返好得夠快,而且咁情況下成績都不算太受影響⋯⋯

放心小朋友恢復得好快,最緊要按時食藥,狂飲水同補充維他命C

珍珠宮

Ikymama 發表於 23-1-28 14:46
謝謝你們的安慰!我們沒有週圍去,只去娘家拜年,事前已要求大家做快測是一線,所以才放心,但到娘家後,才 ...

只有安慰自己,30号前染疫,有免費政府視像醫生睇,有隔離令,大人返工可以有病假。

祝福

男爵府

lingw. 發表於 23-1-28 12:43
我媽至今都未中過,我怕我一返娘家佢就中招,中左賴我,所以我1年冇返過去
...

有時d人無測當無中過,我媽就係咁

男爵府

moma1023 發表於 23-1-28 14:54
我理解你,因為我都係自己中再惹比個仔,搞到阿仔病到考試嗰一日先返學,差啲試都考唔到⋯⋯ 好在佢好返好 ...

我都係同你差不多我小朋友有幾科考唔到

男爵府

你已經做得好好,為了自己為咗家人抗疫3年,辛苦了。既然都中咗,毋須自責,各人身體遇強越強。

公爵府

jasul 發表於 23-1-28 14:59
我都係同你差不多我小朋友有幾科考唔到

真係好無奈⋯⋯ 可以補考嗎?

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

咁都要自責?社會防疫放寬了,即表示隻菌無處不在,防得幾耐?如果只靠自家防疫就能成功,咁大陸就不用開放啦,世界/社會大同,當出面不做防疫你做什麼都沒用,除非永遠與世隔絕,這個已成風土病,同流感一樣年都靠打針防疫,中左亦有藥食,至於長新冠問題,不是每個人都有,而且現階段隻菌較弱是否會出現長新冠也說不定,浪費精神去自責不如好好照顧小朋友,祝你們一家早日康復,陽過就天下無敵。

公爵府

回覆樓主:

守到現在才中
盡了自己能力啦
病毒弱左了
係時候放鬆一些了
祝早日康復!

珍珠宮

回覆樓主:

等到而家病毒已弱咗先中,已經係好成功!

水晶宮

回覆樓主:

好老實!中係遲早嘅事,成日話唔堂食就唔會中,你小朋友唔洗返學?返學唔會除罩飲水,而家全日班唔洗除罩食飯?一定喺娘家中招?
3年冇出街食飯、冇出街玩樂,堅係奇人,如果冇中,諗住防疫一世?!

珍珠宮

好媽媽勳章

根本人人都要中一次,早不中遲啲都會中,早中早安樂!

大宅

呢個情況,我個focus 會係擔心爸爸中招後有complication 多過擔心小朋友中招。

首頁
12345...7

尾頁

跳至