懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

別墅

上個月都仲話有 3cm , 今次 check , 竟然只有 2cm ,
醫生依家開左藥比我塞藥 , 一星期後覆診

各位JM 有冇類似經驗分享一下 !

子爵府

回覆 kinkin972002 的帖子

我之前都係20-21w左右就宮頸短到1.7

公家醫生就話塞小白球,之後再check先再決定使唔使上托,我就立刻睇返私家,佢俾咗抗宮縮藥我食,同用政府醫院俾個啲小白球,卧床三四個星期,最後都長返

別墅

回覆 HOPEFORBB 的帖子

會長返 ? 長返幾多 ?

我上個月都係 3cm , 今日一check 嚇親我
淨返 2cm , 本來完全唔知咩來
又冇人提過

別墅

請問小白球是什麼東東
呢個醫生冇比抗宮縮藥我

但比左塞黃體酮既藥我

別墅

請問你依家進展如何 ? 一切順利嗎

子爵府

長返到3cm

但亦因為宮頸短,我都唔敢做啲咩運動,所以去到38週時,什至去到生,我的宮頸都仲好硬,又唔開,最後我係私家開刀

不過我覺得值得,因為我寧願保住BB,平平安安到生

子爵府

我個女五歲了

別墅

你臥床係點 ? 真係 24 小時訓床
諗起都辛苦
我可以唔返工
但長期訓床想像唔到 !

子爵府

黃體同係一粒白色波仔?

如果係,我所講o既小白球就係你所講的黃體同

抗宮縮藥,係因為個陣我成日覺得個肚好硬,醫生話有機係假宮縮,食完啲藥又真係無咁多情況會硬

子爵府

當時真係大部分時間都係床上面,除咗食飯一陣同洗澡,連街我都無出(除咗產檢,我都係的士出入)

別墅

床上坐ok 嗎 ?
定打橫訓 ?

子爵府

我係半卧,用枕頭用係後面,承高少少

大宅

kinkin972002 發表於 23-2-9 17:25
上個月都仲話有 3cm , 今次 check , 竟然只有 2cm ,
醫生依家開左藥比我塞藥 , 一星期後覆診

醫生有冇建議加托? 我第一胎都係一個禮拜就突然短左好多, 照完結構。醫生幫我加左托, 同keep住食抗宮縮藥。醫生話可以正常生活, 我自己驚 (因為小產過三次), 所以盡量瞓床.. 但後尾8個月就俾自己每日散下步, 到37w生長度keep到。 到第二胎有keep住check宮頸, 好早 (好似13-14w)就食抗宮縮藥, 宮頸一路都keep到。 希望幫到你。

別墅

回覆 joycelky 的帖子

謝謝你 資料有用

短左好多即係幾cm ? 我想參考一下

醫生冇比抗宮縮藥我 , 佢亦冇提到 , 想問下叫咩名 ? 我想找下資料
佢只是比黃體粡藥我塞下面
下星期再check 下有冇改善

佢有提過托盤 , 但又話幫助不大 !
暫時不用住 , 睇埋下星期先 !

聽到咁多成功例子 , 我都安心D
但要整天臥床 , 怕反而搞到自己身體有冇其他問題

同埋想埋下大家臥床個排有冇影響到心理質素 ?

別墅

想問下 , 宮頸短時候 , 是否經常覺得下墜感很重 ? 尤其坐底起身咁
普通懷孕是否都咁既feel , 定係字宮頸短既情況係咁

禁止訪問

別墅

回覆 vincy_cc 的帖子

佢話我 21 週做唔切手術 , 唔建議

大宅

kinkin972002 發表於 23-2-9 20:24

謝謝你 資料有用

我由3.1-3.3跌落2.5, 一星期既事。藥名我就唔記得, 不過你可以再問下你醫生。因為我陀B時成日有宮縮, 一縮就短。 反而我醫生建議加托安心啲喎, 唔係無用。你會唔會考慮搵多個醫生攞意見? 安心啲。

男爵府

畀面勳章

謝謝你 資料有用

托環係有幫助架,不過要睇情況,依家2cm都仲可以,太短好多私家醫生都會建議,私院呢就唔一定啦,佢哋甚至乎唔會叫你臥床休息

大宅

謝謝你 資料有用

我第一胎勁瞓床, 好明顯生完對腳好無力, 體力上要長啲時間先復原。(因為到第二胎要照顧個大, 所以無咁多機會瞓床) 我覺得有機會瞓床心理上無咁大壓力呀, 嗰時行少少我都好驚宮頸又短。 煲下劇睇下 youtube, 瞓下覺當養胎 (emoji)日日倒數下次產檢。 因為我第二次小產係14w, 係好突然半夜大出血無左 (3am 照過啱size有心跳, 到6am就排左出黎), 之後睇左好幾個醫生 當中有醫生覺得我係因為宮頸短。 所以我成個孕期都好擔心宮頸, 每星期產檢都會陰超照長度 (兩胎都係 (emoji)而家第三胎做法依舊)。

首頁

尾頁

跳至