論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

工人已完成4個合約(8年), 第5個合約在今年4月就完成了一半,明年4月就完成第5個約。

之前死左老公,又話需要錢。我就預支左8年的長期服務金大約25000俾她,大家有白紙黑字寫係prepay 。她就返左一個月家鄉處理家事。

大宅

今日因阿sir鬧佢,她就WhatsApp 我
(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji) We talk tonight mam. Will you allow me go home?if i gave one month notice.

我返到屋企,工人好好態度同招呼。
我係她洗碗時,話我依家出去放狗。你電話的要求,如果你真係想一個月通知返鄉,咁你明天俾信我。今晚你有時間想清楚先。
但係你要留意番長期服務金就唔會有啦。
講完我就出門口。

問題來了,據我所知我係有權問她攞返25000,並無需支付第9年的長期服務金。
我只需包她一張回程機票及200定100車馬費。

大宅

唔係道德批判的時候,我只是想知我作為僱主的權益。

侯爵府

2024年龍年勳章

回覆 WIN媽 的帖子

你可以問佢拎番, 但多數預計唔會收到啦

男爵府

WIN媽 發表於 23-2-10 00:09
(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji) We talk tonight mam. Wil ...

所以根本一早唔應該 prepay
你可以叫佢比,但佢唔比又冇佢乎

所以 day 1 advance 比佢嘅時候已經係預當送比佢

子爵府

最關心BB問題熱投勳章

佢辭職唔駛比長服,但你問佢攞返,佢多數唔會肯,好大機會會發爛渣/特登做得差搏你炒佢,咁佢就順理成章袋袋平安!所以幾時都話唔駛對工人咁好,更加唔好借錢或預付長服,多數一去冇回頭!

hkgra    發表於 23-2-10 12:58

寶石宮

2023年兔年勳章

工人已完成4個合約(8年), 第5個合約在今年4月就完成了一半,明年4月就完成第5個約。

之前死左老公,又話需 ...

長期服務金無預支

伯爵府

2023年兔年勳章 BB防敏心得分享勳章 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 DHA勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji) We talk tonight mam. Wil ...

當然姐姐辭職,就沒有長期服務金,你有權問佢取回。不過她都幫你完成了8年服務都滿意,你都預了會俾佢,當服務獎金,或者可問佢取回一半,因為請新工人要俾中介費,而佢又未完成餘下約。

大宅

shirley_chiang 發表於 23-2-10 17:08
當然姐姐辭職,就沒有長期服務金,你有權問佢取回。不過她都幫你完成了8年服務都滿意,你都預了會俾佢,當 ...

我今朝都同她講,俾左嘅我有權攞返,都知你唔會俾。所以我算。個第9同第10年我就唔需要俾。我尊重你選擇,如果真係要離職就俾辭職書我。其他就再傾,一切會按照法例去做。

後來她話會完成埋呢個約,我話咁就唔好再同我講辭職,因為唔係第一次。

男爵府

回覆 WIN媽 的帖子

佢就算完呢張約, 除非係你唔續佢, 如果唔係都唔需要比長服佢
到時佢唔續你時你記得白紙黑字寫明佢清楚明白佢唔續係會無哂長服, 唔係又有排坳

伯爵府

千其唔可以預支長服, 好多 case都係攞左就走佬

公爵府

2024年龍年勳章

回覆樓主:

聽唔少預支長服金嘅負面故事、不過我都照預支俾佢。結果係無事發生。証明我無信錯人

男爵府

shirley_chiang 發表於 23-2-10 17:08
當然姐姐辭職,就沒有長期服務金,你有權問佢取回。不過她都幫你完成了8年服務都滿意,你都預了會俾佢,當 ...

咁請問如果同工人再結約要唔要再比agant費

伯爵府

2023年兔年勳章 BB防敏心得分享勳章 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 DHA勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

moonday 發表於 23-6-18 13:58
咁請問如果同工人再結約要唔要再比agant費

續約當然要俾錢啦!不過自己識搞,就平啲,但要付出時間和程序,所以Agent續約價錢合理,我都寧願俾Agent 做,不用煩了。

男爵府

shirley_chiang 發表於 23-6-18 14:15
續約當然要俾錢啦!不過自己識搞,就平啲,但要付出時間和程序,所以Agent續約價錢合理,我都寧願俾Agent ...

咁一般請個個海外新好定續約好,另請要比agant,再比飛機,保險,工人無特別,只係叫一叫先郁,我唔係度都係坐。

續約我都忘記有咩錢要比添

伯爵府

moonday 發表於 23-6-18 14:17
咁一般請個個海外新好定續約好,另請要比agant,再比飛機,保險,工人無特別,只係叫一叫先郁,我唔係度都 ...

你自己諗啦!印尼姐姐續約費用2仟至3仟,但請海外姐姐費用就一萬三至萬六。

續約買來回機票和俾$100至$200 travelling Allowance

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊