懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

6週懷孕,之前已經作小產所以星期一冇返,今朝返左工因為流血要臨時入院。。同我老闆講。。
比佢鬧我冇交帶。。冇交低d工作就諗住走。。仲鬧我點解唔一早比定d野其他人做。。講到好似我特登好想唔返工咁。。好唔開心

複式洋房

入院休息下先啦 自己身體同bb最緊要
啲老闆同上司係咁衰咁冷血架啦
之後啲日子 上司只會繼續用言語攻擊你 逼你辭職咁
我都俾上司話我孕前期唔舒服請病假多 現家孕中期返足5日工 佢噚日都叫我之後產檢拎到診紙 上午產檢完下午返工咁
叫我之後少少唔舒服都照返工 唔好請咁多假喎 但我從來都無煩過同事要幫我處理手頭工作 所以我唔理佢 利伸我病假大假都未扣盡過
聽得上司抱怨多開頭會唔開心 之後就失眠 有佐bb之後現家要學習睇開啲
大家加油 你係屋企休息下啦 唔好諗太多

男爵府

2024年龍年勳章

唔好為左呢啲無同情心既人而唔開心

la_source    發表於 23-2-14 16:21

大宅

入左院再電話交低囉,bb最重要

複式洋房

回覆 siuivyy313 的帖子

我係佢間公司做左起碼五年… 加埋都冇拎多過10日病假… 依家都係前後都係因為懷孕拎左兩日病假… 本身個胎唔穩已經好唔開心… 仲要入醫院前比佢鬧一輪…

別墅

aliceho0323 發表於 23-2-14 17:35
回覆 siuivyy313 的帖子

我係佢間公司做左起碼五年… 加埋都冇拎多過10日病假… 依家都係前後都係因為懷孕 ...

鬧返佢轉頭,有邊個作小產流血之前可以預計到?叫佢唔識就出去問吓人。

大宅

aliceho0323 發表於 23-2-14 14:29
6週懷孕,之前已經作小產所以星期一冇返,今朝返左工因為流血要臨時入院。。同我老闆講。。
比佢鬧我冇交帶 ...

無野緊要得過bb, 係d 咁高壓既環境底下,其實好影響自己心情同埋bb 發育成長,呢d 咁無同理心既老闆我都經歷過,所以勸你辭工疊埋心水安胎,錢之後可以再搵,但小生命要好好保護,唔好比d 無謂人影響

複式洋房

回覆 aliceho0323 的帖子

唔好諗太多啦 我都後悔當初無辭職 一係你趁現家辭職專心休養安胎 我係現家間公司都做佐2年幾 之前都無點放過病假 原本都以為上司好人 但一懷孕 佢見我過佐16周 對方就慢慢變臉 我開頭諗住捱下 睇佢面色做人 現家到26周 今個星期開始上司講嘢愈來愈過份 噚日聽完都會唔開心一陣 我現家辭職就有啲唔抵 但你現家先岩岩6周 又未穩定 自己身體同bb要緊 你上司一開始就已經俾說話你聽 後期只會愈來愈過份 之後公司生活只會俾現家更難捱

洋房

比佢鬧我冇交帶 ...

啲人無同理心,心理有垃圾先會發洩係其他人身上,唔使要佢同理,接受佢既垃圾,你行得正企得正。最好講明話聽到唔開心,錄低佢,只要你表示過感受而佢繼續,第日做啲乜你都可以告佢歧視。

別墅

比佢鬧我冇交帶 ...

下次入院,叫老公(或者屋企入面最惡果個)打俾你老細請假,話你身體同情緒都唔穩定,睇佢敢唔敢鬧你老公,有啲人就係欺善怕惡。順便錄埋佢音,有咩事就投訴去HR或者平機會,睇吓到時邊個無咗份工囉!蝦大肚婆呀哪!

大宅

2023年兔年勳章

d老闆其實就係想咁樣逼你自己辭職,佢地就可以唔洗俾產假,立即請到人取代你個位。如果生完你想返去做,年資就會重新計,一舉數得。
不過,為左自己 BB安全,都係辭職安胎,最多之後搵過第二份

別墅

BB最緊要,唔好影響心情

複式洋房

我估今次都係流產,不停流血同有血塊,個肚好痛。。
我估我之後都會辭職,因為我覺得佢太過份了。。

別墅

aliceho0323 發表於 23-2-15 16:22
我估我之後都會辭職,因為我覺得佢太過份了。。 ...

自己同bb重要啲!返工大把機會 我今次有左個個月至少請2次病假 下個月請4次添 大肚大晒架 有醫生紙就得

子爵府

所以我吾會做細公司,細公司對住個老闆最麻煩雖然好吾抵,但都系遲職算,bb最緊要

大宅

aliceho0323 發表於 23-2-15 16:22
我估我之後都會辭職,因為我覺得佢太過份了。。 ...

抖一排先,個世界好大,東家唔打打西家。
辭左職再長放sick leave 玩野都仲得
好好休息多d 啊

大宅

回覆 aliceho0323 的帖子

入院settle down 後再交低做好自己本份
過到自己過到人
其他當佢唱歌

大宅

比佢鬧我冇交帶 ...

老闆咁衰,唔好上心!

複式洋房

宜啲老闆說話唔洗上心,身體、bb係你的,有咩事佢哋唔會可憐你!
倒不如安心攞病假,好好休息身體!媽媽bb加油!

男爵府

2024年龍年勳章

你知唔知作小產係可以CALL白車入院架, 俾著我唔會同佢客氣, 佢咁樣發我老脾, 我即刻話肚痛CALL 白車入院, 等人人都知道佢激到個大肚婆要入急症室! 如果個胎已經陀得唔隱, 俾佢咁樣激一激, 隨時囝都無埋, 佢就係殺人兇手, 我咒都咒死佢 !
到時傷心哥個只有你自己,記住 ,女子柔弱, 為母則剛, 佢呢D人就係愈蝦會愈過份, 唔好同佢客氣 ~

首頁

尾頁

跳至