自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

Charlie1978 發表於 23-2-19 09:08
其實根本無咩可選擇,又要咁平又要大型企業,唔係咁多間可以提供每日飯餐比大家揀,一復常你睇咁多間學校 ...

如果可以的話,我肯畀50蚊一日訂個四正、唔好一pat芡汁、乾乾爽爽嘅餐 唔使我自己一早煮,但大部分人唔會肯,咁點呢?

其實n年前轉全日制,新校舍planning啲例就應該要加設廚房(唔需要容納大量學生嘅飯堂,至少廚房已經OK)。即場煮 減少食物流失營養,又會好食啲、衛生啲又環保啲。營養均衡而又好食嘅學生餐,可以養成令佢地一生受惠嘅正確飲食習慣,係值得嘅社會投資 -- 可惜大部分學校冇咁做,政府亦冇要求。

已刪除用户

珍珠宮

fong2005 發表於 23-2-19 10:41
學校連小食部都投標交俾人做(只係包裝好同只整熱啲食物,有外賣牌巳可)
午餐係需要買洗煮
食物牌、消防 ...

呢啲成本可以攤分費用,學校有6級每級起碼120人,仲有教職人員

為咗少少錢要自己仔女食垃圾,乜嘢神邏輯?

我哋以前年代小食部由校工負責,佢哋又可以賺多份,咁多米飯班主點會污糟累自己?係宜家玩埋乜嘢投標,比維x奶雄霸曬小食部

入學前都會申報自己敏感,學校食堂又唔係米芝蓮,你預期有啲乜嘢勁食材令到同學敏感?

食咗咁多年小食部都冇事,正式全日半年即刻現晒形,今次活力都係冰山一角,香港好多小學出咗事冇上到報紙,就知無形之手幾勁

珍珠宮

EstrellaDamm 發表於 23-2-19 10:33
如果可以的話,我肯畀50蚊一日訂個四正、唔好一pat芡汁、乾乾爽爽嘅餐 唔使我自己一早煮,但大部分人唔會 ...

因為啲肉唔新鮮咪一pat 汁遮左件事
班同學食吾曬就係浪費
最過分老師嗌food panda 譚仔、老麥,香到不得了

大宅

Charlie1978 發表於 23-2-19 09:08
其實根本無咩可選擇,又要咁平又要大型企業,唔係咁多間可以提供每日飯餐比大家揀,一復常你睇咁多間學校 ...

其實難食,一個原因係要跟衛生署嘅指引,肉類菜同埋飯要有一定嘅比例規定,即係唔可以太多肉,同埋煮法要健康,少鹽少油。所以依啲飯盒,一定冇出邊咁好食。如果家長自己帶飯,其實小朋友鍾意食嘅嘢,未必會合乎到衛生署嘅指引

已刪除用户

珍珠宮

fong2005 發表於 23-2-19 11:01
你明背後無形之手就好啦
點會錢又無得收
仲有機會令學校出事(食物安全問題)

宜家班細路好醒
我問過佢地,吾好食咁點?
佢哋答我,帶定兩包紙巾,食一啖即吐出來
咁咪搞掂

其實又係浪費,點解我哋吾源頭減廢?

珍珠宮

tkinwong 發表於 23-2-19 10:58
其實難食,一個原因係要跟衛生署嘅指引,肉類菜同埋飯要有一定嘅比例規定,即係唔可以太多肉,同埋煮法要 ...

多菜少肉,少油少鹽,都可以煮得好食,但飯商學童午餐飯盒大部份做唔到,因為飯商要賺錢,就要控制成本(人力成本、食材成本)

飯商大量製作,致力慳功夫同降低成本,飯盒味道唔係首要
扣除成本之後仲要賺錢,只能將貨就價用廉價食材去製作午餐

學童午餐唔係想像中咁健康
新聞報導過學童午餐納質超標、膳食纖維不足、蛋白質過多

新聞報導
香港衛生署調查發現,香港小學午餐盒飯鈉含量超標,鈉含量平均達818毫克,比兒童午餐標準500毫克超標63%。

attach1_sign/tmp/phpa71w7n
attach2_sign/tmp/php0wLnJc
attach3_sign/tmp/php6UGkl1

大宅

秋天與楓葉 發表於 23-2-19 12:10
多菜少肉,少油少鹽,都可以煮得好食,但飯商學童午餐飯盒大部份做唔到,因為飯商要賺錢,就要控制成本( ...

價錢都係一個問題,宜家20幾30蚊一個飯盒,如果提升食物質素,可能要賣到$40。

水晶宮

tkinwong 發表於 23-2-19 10:58
其實難食,一個原因係要跟衛生署嘅指引,肉類菜同埋飯要有一定嘅比例規定,即係唔可以太多肉,同埋煮法要 ...

根本少鹽少油少肉都可以煮得好食,差在有冇心做、有冇合適設施、肯唔肯用多啲成本。難道下一代健康唔值得落多啲本?而家啲學生飯盒成日都一pat芡汁咁,健康得去邊?醫院餐夠少鹽少油,但我住院(香港政府醫院)食過幾次,都還好喎,起碼唔係長時間焗咗喺包裝盒內,亦唔會配搭奇奇怪怪。

水晶宮

tkinwong 發表於 23-2-19 12:32
價錢都係一個問題,宜家20幾30蚊一個飯盒,如果提升食物質素,可能要賣到$40。
...

40蚊絕對合理,我樂意畀。

水晶宮

fong2005 發表於 23-2-19 10:41
學校連小食部都投標交俾人做(只係包裝好同只整熱啲食物,有外賣牌巳可)
午餐係需要買洗煮
食物牌、消防 ...

而家小朋友食埋啲cheap雞飯盒,咪一樣有機會唔舒服?你onsite做反而唔會存在儲存同運輸時出問題。日本學校學生餐係好好嘅參考。

制度唔好就應該諗辦法改,可惜話事人冇遠見。

男爵府

陳太2013 發表於 23-2-17 12:58
事發至此,活力都無交代生肉點解會响小學學童飯盒出現?

青衣小學個case
“生肉”真係唔可以接受
飯商連最基本嘅安全同衛生都做唔到

大宅

greentea14 發表於 23-2-19 13:48
青衣小學個case
“生肉”真係唔可以接受
飯商連最基本嘅安全同衛生都做唔到

首頁

尾頁

跳至