自由講場

跳至

首頁
45678...10

尾頁

侯爵府

Vengerov 發表於 23-2-22 11:13
外傭唔得。

本身並非中國籍但在香港出生的人士,如他們的父親或母親是香港永久性居民,他們便可能享有永 ...

好彩小小,所以外傭較少在港生仔

伯爵府

2024年龍年勳章

mlcbb 發表於 23-2-22 11:17
佢五月就生, 前4 後6... 生完就番大陸, 一個月工都唔駛番

話時話
專才簽證無話一定要香港搵到工先批
批個身分俾你合法工作
同你黎到係咪真係工作
係兩回事啊

珍珠宮

mlcbb 發表於 23-2-22 11:19
佢本身有左, 黎香港生
同佢黎香港做緊野, 有左BB 係兩回事

咁如佢是屬高專才,之後懷孕都唔比?

大宅

回覆樓主:

因住呢度啲人話奇視呀 應該要促進交流先岩

伯爵府

老翻太太 發表於 23-2-22 11:20

如果高專才, 黎香港搵唔到工, 生BB 之後番大陸, 你俾唔俾?

如果高專才, 黎香港做兩年野有左, 咪係香港生loh.

侯爵府

仲趕得切拎$2500嗎?又再吸引啲

子爵府

Adiezz 發表於 23-2-22 11:12
其實係無辦法防止獲批後係香港生,佢都可以落黎工作後懷孕

申請獲批既高端專才都係中國最頂級大學畢業生, ...

至少不是低端人口。私家佢哋自付,或佢哋公司有保險負擔。呢批人收入唔會差得去邊。

不過我諗啲人不滿嘅係,一落嚟就諗住生仔呢下。我諗問題係,而家係想吸引專才落嚟做嘢,唔係落嚟生仔。呢單係咪虛假陳述申報呢其實?定係有quali就落嚟生都冇所謂?只是先後問題?如果政府目的係想吸引有質素的人來港落地生根,可能真係睇佢qualification就算,理得佢來到生唔生?反正呢班人都有能力自行負擔?

男爵府

Adiezz 發表於 23-2-22 11:12
其實係無辦法防止獲批後係香港生,佢都可以落黎工作後懷孕

申請獲批既高端專才都係中國最頂級大學畢業生, ...

係事實呀!

子爵府

香港居民返內地直頭直接可以攞內地身份證居留,都唔使做乜嘢專才審批,同深圳戶籍同等待遇,仲可以買一間樓畀深圳居民稅就得。

呢個計劃唔需要搵到工作就可以獲批的確係寬鬆咗,但其實睇返內地一直都畀咗好多優惠香港人。

子爵府

如果係香港生,專才更加大機會喺香港繼續工作同埋小朋友返學。香港個收入始終是吸引的

珍珠宮

2024年龍年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

Vengerov 發表於 23-2-22 11:38
香港居民返內地直頭直接可以攞內地身份證居留,都唔使做乜嘢專才審批,同深圳戶籍同等待遇,仲可以買一間 ...

之前睇起動南沙個節目
港澳青年人去南沙創業, 南沙政府仲提供埋免費地方做辦工室
職員人工仲有保貼添, 三年最多可以拎到51萬, 企業拎到450萬

https://finance.mingpao.com/fin/dailym1633405584543/20220708/1657202397066/%E5%B8%82%E5%A0%B4%E4%BF%A1%E6%81%AF-%E5%8D%97%E6%B2%99%E6%96%B0%E7%AD%96-%E6%B8%AF%E9%9D%92%E5%B0%B1%E6%A5%AD3%E5%B9%B4%E6%9C%80%E9%AB%98%E5%8F%AF%E7%8D%B251-5%E8%90%AC%E3%80%8C%E7%8D%8E%E8%A3%9C%E9%87%91%E3%80%8D

呢D就真係實實在在既數字
天朗氣清

男爵府

2023年兔年勳章

Rita 發表於 23-2-22 10:30
首先,佢一定要符合哂申請條件,比哂証明文件,証明佢係高端人才先可以攞到來港簽証。第二,我相信申請表 ...
咁東張快d介入,查明事件

子爵府

tinlong22 發表於 23-2-22 11:52
之前睇起動南沙個節目
港澳青年人去南沙創業, 南沙政府仲提供埋免費地方做辦工室
職員人工仲有保貼添, 三 ...

內地真係比左好多優惠香港
同陝西朋友傾開,佢想跨省地區買樓都唔得的。香港人就咁返去住,攞個內地身份證,就有深圳配額買樓,同深圳人同等待遇....生意發展,讀書等等都有好多優惠。仲有清北收內地人咩分,收香港咩分,等等。惠港惠台不嬲都好多政策。

男爵府

木土土 發表於 23-2-22 09:22
未有工做,懷孕27周,都可以拎簽證來港即預約醫院產子

https://www.stheadline.com/breaking-new ...
拎BNO去英國嘅人都有去生仔啦!
就算佢嚟香港時冇懷孕,到左也可以生㗎!

琥珀宮

Vengerov 發表於 23-2-22 10:58
雙非真係冇居留權喎,晨早cut咗啦

點會無,所謂cut,只係『推動「零雙非」政策,要求所有私立醫院停止接受雙非孕婦在2013年1月1日或以後的預約分娩』

https://clic.org.hk/zh/topics/immigration/hk_permanent_residence/q5

『在香港出生而同時擁有中國國籍的人士,不管其雙親來自何處,這些人士可享有香港永久性居民身分。這項規定是根據終審法院就 入境事務處處長對莊豐源一案作出的裁決而訂立。』

attach1/tmp/phpcz2Lge

琥珀宮

Vengerov 發表於 23-2-22 11:38
香港居民返內地直頭直接可以攞內地身份證居留,都唔使做乜嘢專才審批,同深圳戶籍同等待遇,仲可以買一間 ...

香港咁細地方,要去容納內地咁多人口,地方及人口比例,無可能用「內地咁大,去容納香港人」去作比較

大宅

我國有咩唔好呀點解要落黎生仔

伯爵府

開心吸收勳章

tinlong22 發表於 23-2-22 10:45
本身條件有規定

年薪二百五十萬

某些人,見到國內人來香港就好驚,有 門檻有話造假,一陣又開post話香港人口老化,一陣又叫人唔好生仔,講到香港咁差,又唔走

子爵府

木土土 發表於 23-2-22 12:08
香港咁細地方,要去容納內地咁多人口,地方及人口比例,無可能用「內地咁大,去容納香港人」去作比較
...

而家咪揀過先比來,又不是乜人都來得任生。同埋深圳都不是普通地方喇,得閒返去行下啦

珍珠宮

2024年龍年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

wong84 發表於 23-2-22 12:16
我國有咩唔好呀點解要落黎生仔

中國咁大,總有幾個崇洋媚外既人,香港都唔少啦
天朗氣清

首頁
45678...10

尾頁

跳至