自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

BK Milk勳章 畀面勳章

想請教本身有近視、散光加老花嘅激光矯視過來人分享

見過醫生,因有老花所以矯正視力佢地會將其中一隻眼留大概150度近視去抵消老花

有冇呢個情況嘅姊妹可以分享吓手術後兩隻眼唔同度數下會否好難適應?尤其夜晚?
感謝!

大宅

lamwanchai 發表於 23-3-7 13:19

見過醫生,因有老花所以矯正視力佢地會將其中一隻眼留 ...

我做嘅時候係40頭, 醫生建議一隻眼留50度做對沖, 眼係會識得自己調節嘅, 我以前帶con睇到好遠架, 做左之後係差過以前嘅, 做完激光你預左頭半年夜晚都係會差d, 會有絃光
我細妹就驚死蝕底咁要做全清, 結果而家睇電話放到d字大一大先睇到, 夜晚差d睇唔到添

你要留150度應該都有番一定歲數, 我就覺得唔好做啦

大宅

maggie.tang 發表於 23-3-7 16:11
我做嘅時候係40頭, 醫生建議一隻眼留50度做對沖, 眼係會識得自己調節嘅, 我以前帶con睇到好遠架, 做左之後 ...

感謝回覆!

你話唔建議 係唔係因為150相差比較大 眼睛好難去適應?以及加上年紀因素適應時間會更加長?

別墅

有冇試過戴漸進眼鏡,我阿爸成日呻頭暈,不過佢80歲好老唔會搞咁多野了

大宅

maggie.tang 發表於 23-3-7 16:11
我做嘅時候係40頭, 醫生建議一隻眼留50度做對沖, 眼係會識得自己調節嘅, 我以前帶con睇到好遠架, 做左之後 ...

我同你一樣,夜晚睇野較差,日頭就較清,遠野睇得清,睇近野比之前吃力

翡翠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

留毛想知。樓主你做既叫咩技術呢?

伯爵府

回覆樓主:

我30十做,醫生都預留少少話老花用
由於以前蒙查查開,就算預留度數後嘅視力都已經清楚過以前好多倍,可以話唔知有冇影響

禁止訪問

別墅

jen92 發表於 23-3-21 22:04
我都好憎戴老花鏡,個樣老好多,但我想講戴老花con又貴又唔舒服,可能對con好厚,透氣度低,都俾樓主參考返,我自 ...
我好好彩暫時未有老花,不過應該都離呢一步不遠了,到時又係要諗矯視呢個問題

大宅

留150度,你適應得應該會辛苦啲
你有好深老花?有啲人留50-100度近視架咋

禁止訪問

別墅

jen92 發表於 23-3-23 10:03
講真人人都會行到老花呢一步,重點係點樣克服佢,我嗰時做老花矯視係喺香港激光矯視中心,主力眼準確矯視至0度 ...
我諗我到時都係考慮眼鏡或矯視,戴con感覺對眼睛好唔健康

翡翠宮

2024年龍年勳章 熱血金章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 大廚勳章

我都係咁,其實唔多慣;睇嘢硬係怪怪哋
The meeting of two personalities is like the contact of two chemical substances: if there is any reaction, both are transformed.

Carl Jung (1875 - 1961)

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

回覆樓主:

150加埋老花已經要戴眼鏡喇,做黎有咩意思?
放下自在

大宅

goo_littlebb 發表於 23-3-19 22:53
留毛想知。樓主你做既叫咩技術呢?

等醫生決定lasik or Smile

大宅

jen92 發表於 23-3-23 10:03
講真人人都會行到老花呢一步,重點係點樣克服佢,我嗰時做老花矯視係喺香港激光矯視中心,主力眼準確矯視至0度 ...

謝謝你回覆,咁我都有信心啲

大宅

水晶燈 發表於 23-3-23 11:29
我諗我到時都係考慮眼鏡或矯視,戴con感覺對眼睛好唔健康

帶Con對眼真係比較乾

大宅

kokobear 發表於 23-3-23 11:30
我都係咁,其實唔多慣;睇嘢硬係怪怪哋

你做手術到而家隔咗幾耐?

大宅

cattz288 發表於 23-3-23 11:31
150加埋老花已經要戴眼鏡喇,做黎有咩意思?

做完之後其中一隻眼有150度近視
但係會冇晒老花

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

lamwanchai 發表於 23-3-24 14:28
做完之後其中一隻眼有150度近視
但係會冇晒老花

日常駛唔駛戴眼鏡?
放下自在

首頁

尾頁

跳至