自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

屋企部desktop 開始慢,想換個部手提電腦,屋企一個初中生&高中生,唔打機,做下project 文書野,請問呢部ok嗎?或者有冇其他介紹,預算連office 1萬蚊度。
attach0/tmp/phpFBIQOA

禁止訪問

2024勳章 虎到金來勳章

侯爵府

opclk99 發表於 23-3-12 01:30
ok la...
記得加錢升級保養期....

Thanks。
同埋請問呢個處理器ok嗎?我問過佢話比i5 好又未到i7,定搵返intel i5/i7好。

禁止訪問

伯爵府

做功課,起碼32Gb ram, chrome好食ram, 開多兩個tab睇資料參考, 開個pdf, 都hang機

伯爵府

我16gb ram, 開chrome工作, 日日hang機

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

同一級數laptop一定唔夠desktop process得快

個人覺得14吋太細, 最少要15-15.6吋.

家用不需要1TB memory咁多,
500G已夠一家人用,
不必花錢在這方面

你去Lenovo 官網睇下,有spring sale.

5-6千元laptop已夠家庭用.IdeaPad or Thinkpad

如自己買MS Office 單機for life 千多元.
Office 365 (每年買一次)可俾6個人用, 幾百元一年.

我去年尾在lenovo 官網買
Thinkpad, 15.6",16G Ram+500 G memory.$5000, 但3週後才收到貨(速遞送)
我用來做文書處理, 睇片,
so far冇hang 過機

禁止訪問

伯爵府

opclk99 發表於 23-3-12 02:41
我屋企三部desktop,
三部notebook,
都係16gb ram或以下

100%

opclk99    發表於 23-3-12 03:30

禁止訪問

侯爵府

opclk99 發表於 23-3-12 02:17
i5/i7 都看第幾代,
文書野 5800u 夠用有凸了。
文書直情display card都可不要,

Thanks

侯爵府

Jasmine-4711 發表於 23-3-12 02:38
同一級數laptop一定唔夠desktop process得快

個人覺得14吋太細, 最少要15-15.6吋.

因為大女都F5, may be 將來讀U都會拎出街,有諗過買macbook air, 但我全家無人用Apple野,只係好耐之前用過ipad, e家屋企兩部tablet 都係行 android, 怕買左macbook唔識用/用唔慣就真係企左係度

翡翠宮

esther_fong 發表於 23-3-12 10:03
因為大女都F5, may be 將來讀U都會拎出街,有諗過買macbook air, 但我全家無人用Apple野,只係好耐之前用 ...

你家中用開Android 機, 我就不建議買Apple Macbook (除非入U讀設計學, 專業畫圖,MacBook係好d), 因不對嘴形.

eg. 老師用iPad在goohle class room出功課, 我家用Android 機睇,
出了misalignment: 圖、 線、文字都出晒界. 我執了一輪才睇得明, 才開始做功課.
做完功課upload 上Google classroom 交, 老師收到的Android機file, 又係在Apple 系統出晒界.

男爵府

其實做功課用google docs 得啦唔洗microsoft。除非學校有特別要求

macbook air 好用啊,唔會唔識用
開機又快
重來未遇過問題

多數後生都鍾意

翡翠宮

回覆樓主:

這是lenovo.com.hk官網價,
我去年用$5000買了以下這形號,
Lenovo Think Pad E15 AMD G4(15.6吋mon), 但Ram 只有16G,
+400元可加多8G,
我選擇唔加.
16 G Ram夠用, 冇hang 過機.

但現在官網已冇平貨.
我當時都等了3週才速遞來,
現在想訂平的都冇得訂,
2023年的新貨已加價到$6782.3才有16G Ram
attach0/tmp/phpHqnt4F
attach1/tmp/phpbEgI3I

侯爵府

Jasmine-4711 發表於 23-3-12 10:53
這是lenovo.com.hk官網價,
我去年用$5000買了以下這形號,
Lenovo Think Pad E15 AMD G4(15.6吋mon), 但Ram ...

Thanks, 研究下。

侯爵府

nicelady2828 發表於 23-3-12 10:41
其實做功課用google docs 得啦唔洗microsoft。除非學校有特別要求

macbook air 好用啊,唔會唔識用

我問過想埋macbook 定普通果d, 佢地又話無所謂。

大宅

opclk99 發表於 23-3-12 02:41
我屋企三部desktop,
三部notebook,
都係16gb ram或以下

想請問下如果同樓主一樣都係有高同低中生要做文書,project但會打下機,budget一萬以下有無介紹,謝謝

大宅

我都覺得14"做功課會細左少少。用過15.6"係可以接受,再細就會有D唔方便。

我年幾前買左部13.3"又係1kg左右諗住方便帶出街,用黎純打字/純上網無咩問題,用黎一邊做research一邊打字係差D,開兩個視窗平排都唔得,有少少後悔無買15.6"。不過如果你唔嫌麻煩,必要時駁埋落你屋企原有隻mon咁用會好好多既。

Memory我都係1TB,多少少相已經無左超過一半,最近經部電腦backup野都要分兩轉。不過如果真係淨係儲存文書應該無咩問題。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 Poo得好勳章 笑得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 Xmas吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 想生BB熱投 畀面勳章

回覆樓主:

如果會帶出街,14夠了,15太大太重,我用緊R5都夠快唔lag,平時上下網做下功課睇片都ok,我响京東買小新,五千左右,雖然只有大陸保養但送正版office

首頁

尾頁

跳至