親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

12月剛剛和丈夫、女兒,一行3人去東京6日5夜,由於大家都是個東京新手,事前也做了不少功課,分享一下5天的行程,大家看看有沒有景點可加插,令行程更完美。

Day1 由羽田機場抵達東京市區 → 酒店Check in → 池袋逛街吃美食
Day2 三鷹吉卜力美術館 → 井之頭公園 → 吉祥寺 → 新宿逛街 → 東京都廳展望室看夜景
Day3 東京迪士尼樂園╱東京迪士尼海洋 一日遊
Day4 明治神宮 → 澀谷 →橫濱半日遊(紅磚倉庫、橫濱港夜景)
Day5 上野恩賜公園 → 阿美橫丁 → 淺草(雷門、仲見世通商店街、淺草寺) → 晴空塔(購物、晚餐、賞夜景)
Day6 羽田機場回香港

至於住宿,有想過住近新宿,不過老公說大多很舊很細。最終選了mesm tokyo, autograph collection,2020年開 → https://imtravelholic.com/?p=861/(拉到差唔多最底),類似香港大家住過Rosewood,但沒有Rosewood般貴,人均1千左右,賣點是超大海景露台,房間空間大,可以邊吃早餐邊望海,真的,除了少貴沒什麼可挑剔。分享少少相,影得不好不要介意

Cheuk2012    發表於 23-3-13 20:55
jc2009    發表於 23-3-13 11:18

複式洋房

回覆樓主:

都好全面,基本上東京嘅主要景點都去晒

大宅

Annchan2727 發表於 23-3-12 08:28
12月剛剛和丈夫、女兒,一行3人去東京6日5夜,由於大家都是個東京新手,事前也做了不少功課,分享一下5天的 ...

請問你哋去東京樂園和海洋?

複式洋房

FIONWONG123 發表於 23-3-14 07:51
請問你哋去東京樂園和海洋?

唔係啊,都係一日所以懶係畀大家揀

大宅

Annchan2727 發表於 23-3-14 18:35
唔係啊,都係一日所以懶係畀大家揀

你意思係一日去東京樂園一天去海洋?

大宅

係咪所以景點都可以坐車去?我都計劃緊5月尾帶小朋友去,所以想知道

子爵府

回覆樓主:

請問東京迪士尼會唔會超級多人?

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

女幾大呀?
行程好充實 不過對於我黎講會好趕

男爵府

減齡達人勳章

parrot1208 發表於 23-3-23 07:50

最近3月尾學校放假,成個3月都迫爆2個Disney (但上年同期明明好少人)。
4月15日開始40週年,5月頭日本黃金週,應該又爆!

複式洋房

kekawai 發表於 23-3-23 12:08
最近3月尾學校放假,成個3月都迫爆2個Disney (但上年同期明明好少人)。
4月15日開始40週年,5月頭日本黃 ...

都係勁多大陸人

複式洋房

parrot1208 發表於 23-3-23 07:50

會啊,做好心理準備

複式洋房

12月剛剛和丈夫、女兒,一行3人去東京6日5夜,由於大家都是個東京新手,事前也做了不少功課,分享一下5天的 ...

Hello, 請問Day 2係自己官網買票,定跟klook one day tour?

男爵府

currykitty 發表於 24-3-9 09:34
Hello, 請問Day 2係自己官網買票,定跟klook one day tour?

我都想知.

大宅

好多年冇去東京迪士尼, 我年紀大喇, 上網睇左幾個youtuber 都睇唔明, 佢地啲fast past, 需要預先買的嗎? 因為見到有啲人又話要去搶, 有啲人又話可以即日買, 上左fb 的東京迪士尼網, 啲人淨係係度賣飛同產品, 解答唔到我的問題

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章

mimi1102 發表於 24-4-11 09:51
好多年冇去東京迪士尼, 我年紀大喇, 上網睇左幾個youtuber 都睇唔明, 佢地啲fast past, 需要預先買的嗎? ...
提前裝定迪士尼app 連接信用卡付款,
Fast pass (DPA) 係要入場之後先可以用app買,
所以越早入場買到嘅機會越高。
只有指定的機動遊戲才有 DPA 賣。

大宅

wiiabcd 發表於 24-4-11 13:00
提前裝定迪士尼app 連接信用卡付款,
Fast pass (DPA) 係要入場之後先可以用app買,
所以越早入場買到嘅機 ...

多謝你回覆 !

我會七月去, 咁我應該幾點入場會好啲呢? DPA 會唔會好快賣晒?

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章

mimi1102 發表於 24-4-11 13:53
多謝你回覆 !

我會七月去, 咁我應該幾點入場會好啲呢? DPA 會唔會好快賣晒?

睇下網上攻略可能有幫助
https://www.mombaby.com.tw/articles/9928689

DPA 真係好快賣完,佢係分時間段落有限數量賣的,
我去當日係今年3月11平日,7.35am 門口排隊,8.30開門,開門後經安檢排了20分鐘才入到場,美女與野獸11點幾已賣完了。

如果你遇上日本學校假期,應該仲多人搶DPA.

大宅

wiiabcd 發表於 24-4-11 15:24
睇下網上攻略可能有幫助
https://www.mombaby.com.tw/articles/9928689

明白, 我會再研究一下, 謝謝 !

大宅

mimi1102 發表於 24-4-11 15:55
明白, 我會再研究一下, 謝謝 !

睇完攻略, 想問多小小野.

文中寫要用可以收到email 的信用咭, 但我會用番香港的電話, 可以收到sms 的, 咁仲有冇需要用收到email 的信用咭呢? 謝謝

伯爵府

mimi1102 發表於 24-4-11 18:12
睇完攻略, 想問多小小野.

文中寫要用可以收到email 的信用咭, 但我會用番香港的電話, 可以收到sms 的, ...

我哋有用收到email 的信用卡,
當時用已開通漫遊都收唔到SMS 。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊