自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

BK Milk勳章

stillalivewor 發表於 23-3-15 21:10
bb唔好亂俾人呀,好多人唔識養,搵兔蘆或者救兔之家啦,由佢地幫bb搵主人好啲
我之前兔媽生bb,唔敢亂俾人 ...

你好勁
一家10口好熱鬧
屋企好大
又要好多心機
仲要每月支出高

好叻呀你

水晶宮

BK Milk勳章

meko~ 發表於 23-3-15 19:02
如果係咁,唔洗用寵,圍個角落比佢就ok了,兔基本上唔洗窗網,但當貓飬就得
...

咁又係圈養仲好
平時周圍行
我都好想養

水晶宮

好媽媽勳章 大廚勳章

bongbongpatty 發表於 23-3-15 23:46
咁又係圈養仲好
平時周圍行
我都好想養

好困身,我係養野唔敢放低比人湊去旅行個種,而家有小朋友,想帶佢哋出去見下個世界,所以都係睇吓大家d小動物流下口水好了
---生命無價,請支持領養---

水晶宮

BK Milk勳章

meko~ 發表於 23-3-16 00:03
好困身,我係養野唔敢放低比人湊去旅行個種,而家有小朋友,想帶佢哋出去見下個世界,所以都係睇吓大家d小 ...

係架

唔放心俾人
不過我都仲有領養時既義工幫下手

珍珠宮

好媽媽勳章 畀面勳章

回覆樓主:

兔仔係可以一個月生一次架
要盡快絕育先搞得掂
郁D就起晒鋼, o係論壇好難生存架, 學下大方d接受人地建議, 唔好咁小家!

子爵府

doughnut_cyc 發表於 23-3-15 20:09
「一般來說,當兔子3至6個月大的時候,牠們的性器官便開始成熟,亦即是說牠們已有繁殖的能力了,兔子一年 ...

24小時.....長知識(emoji)

珍珠宮

睛靈勳章

吖B 發表於 23-3-15 18:34
是否免費送,我女想養,之前養開倉鼠,有齊食物同籠,長一米,寬55,高40Cm,不知道合適不合適

你又唔係養開兔, 小朋友又有氣管問題, 兔仔會甩好多毛, 絕對唔適合好養兔

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 hashtag影視迷勳章

miriam 發表於 23-3-15 18:47
呢度

唔講唔知

大宅

吖B 發表於 23-3-15 18:34
是否免費送,我女想養,之前養開倉鼠,有齊食物同籠,長一米,寬55,高40Cm,不知道合適不合適

呢啲籠同糧絕對唔適合養兔仔
你最好睇下養兔嘅知識先
同樣倉鼠差好遠
因為養兔仔都唔容易,好多人唔負責任會棄養,養之前請諗清楚

伯爵府

好媽媽勳章

路過,只想睇B B,好大責任諗清楚

大宅

bongbongpatty 發表於 23-3-15 23:43
你好勁
一家10口好熱鬧
屋企好大

真係俾咗好多心機養架,養咗兔後我冇去過旅行,就係唔放心交俾其他人湊,不過對住佢地真係好開心,所以都值嘅

大宅

rainlamrainlam 發表於 23-3-15 18:19
太多,養唔哂,請問除左兔盧同埋兔協,可以放去邊度?(有興趣領養人士可pm 我,
要有養兔經驗,有愛心和責 ...

有興趣咩兔仔,

水晶宮

miriam 發表於 23-3-15 19:05
全放養,圈地都唔使,都做清潔時就超煩

我以前嗰隻就係,放養,清潔時好困難

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 減齡達人勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 KMALL特別版勳章

stillalivewor 發表於 23-3-16 10:10
真係俾咗好多心機養架,養咗兔後我冇去過旅行,就係唔放心交俾其他人湊,不過對住佢地真係好開心,所以都 ...
我養傻餅時有去旅行, 一次係兩日一夜澳門行, 一次唔記得左去邊度, 個次就慘, 傻餅住既地方原來有隻有問題既兔, 好不幸傻餅係我接個朝出事, 即刻同我囡仆倒咁去接佢睇醫生, 好彩即刻睇, 否則傻餅變左側頭兔

Part.2 醫生專欄 頭兒歪歪為哪樁?歪頭不是裝可愛! 淺談寵物兔的歪頭症

兔子腦炎隱孢子蟲
這種病菌在兔子身上廣泛的存在,會造成腦部及腎臟的肉芽腫病理病變。臨床表現從神經症狀到輕微腎功能不全,或也可能只是無症狀的潛伏感染。致病基轉是寄生蟲的孢子經由尿液排出感染其他動物,攝入的孢子會鑽進腸道黏膜細胞,在此增殖後侵入網狀系統並擴散至全身,最後到達腦及腎臟,偶爾會在心肌發現。感染引起的前庭疾病是最常發現的主要症狀,但須與巴斯德桿菌感染作區分。當以下列出兔子腦炎隱胞子蟲感染的主要症狀,如有以下症狀就需要就醫。

* 急性症狀可能會突然發生,甚至突然死亡。臨床觀察可發現如前庭疾病、歪頭、癲癇、共濟失調、後肢癱瘓、
* 慢性症狀為靜止不動時會搖頭或點頭。臨床觀察可發現如眼神呆滯(感覺望著遠方)、具侵略性、失明、喪失聽覺、失去平衡、尿失禁
* 腎臟疾病:多喝多尿、尿失禁、輕微腎功能不全、慢性腎衰竭
* 眼睛疾病:水晶體破裂、葡萄膜炎、二次性眼前房積膿、白內障

治療主要以給予藥物抑制隱孢子蟲、支持療法及類固醇降低神經的發炎反應(具爭議性),配合抗生素口服投予以預防及控制細菌性腦炎。

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 減齡達人勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 KMALL特別版勳章

spikenard 發表於 23-3-19 19:40
我以前嗰隻就係,放養,清潔時好困難
養完傻餅後, 依家養貓, 我都繼續有個籠係度, 就係方便我做清潔時可以困住佢

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

水晶宮

miriam 發表於 23-3-20 09:03
養完傻餅後, 依家養貓, 我都繼續有個籠係度, 就係方便我做清潔時可以困住佢

...

隻死仔包成日咬電線,所以一定要有籠

王國長老

spikenard 發表於 23-3-20 09:09
隻死仔包成日咬電線,所以一定要有籠
傻餅自斷門牙, 所以唔使驚佢會咬籠

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

有冇小兔兔小bb睇?

子爵府

回覆 rainlamrainlam 的帖子

當年我朋友既兔仔又係生左好多, 啱啱送晒俾人又生, 真係生得好怏, 所以要小心唔好咁快俾佢再生

首頁

尾頁

跳至