自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

RT 發表於 23-3-25 16:50
12306登記一個做用戶就得, 你可以幫家人同朋友買票, 電話號碼都係用黎登記, 買票唔需要用
到時入閘係憑回 ...

咁 Wechatpay hk 可以用餘額買高鐵飛嗎?
定是 一定要連銀行户口呢?
謝謝!

子爵府

RT 發表於 23-3-25 16:58
我就係早幾日中左招囉, 諗住TRIP已經收多左手續費, 大公司應該比我地更有把握買到票, 大安旨意唔使自己買, ...

我都以為比左手續費會有保障啲,睇完你經歷終於明白哂,謝分享!

伯爵府

Luchuma 發表於 23-3-25 19:34
咁 Wechatpay hk 可以用餘額買高鐵飛嗎?
定是 一定要連銀行户口呢?
謝謝!

wechatpay 比錢用餘額定係連銀行戶口係另一回事, 唔關12306事, 正如你用八達通咁, 你可以去7仔增值,亦可以用銀行戶口自動增值

男爵府

2024年龍年勳章

kwan1981 發表於 23-3-23 16:57
我4月4、5號都買唔到,依家買後補都唔知到時買唔買到

去西九龍火車站用自助機買 大把票 個網呃人架 扮到好熱賣 ,我今日先去完 網上又後補又話賣晒,去到火車站買 一買已經出票

大宅

YYChannn 發表於 23-3-25 23:58
去西九龍火車站用自助機買 大把票 個網呃人架 扮到好熱賣 ,我今日先去完 網上又後補又話賣晒,去到火車站 ...

聽講火車站同網上嘅售票係2批不同嘅票

男爵府

2024年龍年勳章

tungngan 發表於 23-3-26 11:14
聽講火車站同網上嘅售票係2批不同嘅票

所以網上搞唔掂去火車站博下

子爵府

牛年勳章

回覆樓主:

我去程經12306都買唔到想要嘅時間(2點半開售,我2點45分入已經得返下午出發晚上到嘅1班,咁照book)

回程唔敢大安旨意,今日2點半開售嘅票,我琴晚經永安app預訂,今日準時2點半入12306睇,12306都係已經售罄熱門時間 回程又係剩返超早班,過咗一陣再收到永安短訊通知預訂不成功 ...
咁唯有買深圳北落車(多好多班次)...遊埋深圳

其實,網上邊個方法/途徑預訂最大成功率?係早預訂早派先?

侯爵府

BeAhappyC9 發表於 23-3-26 19:01
我去程經12306都買唔到想要嘅時間(2點半開售,我2點45分入已經得返下午出發晚上到嘅1班,咁照book)

回程唔 ...

我諗點都係12306最多飛,我之前用攜程訂廣州東返香港夜晚8pm, 我冇揀其他班車,但係有揀不同價位飛包括特級坐、一等坐、二等座,佢竟然幫我book咗下午4pm,我冇揀過,我即刻上12306其實根本有位,最後買咗8Pm特級坐
但12306就冇得預訂,要自己坐定定即刻撳飛

子爵府

牛年勳章

Shellyxlk 發表於 23-3-27 13:17
我諗點都係12306最多飛,我之前用攜程訂廣州東返香港夜晚8pm, 我冇揀其他班車,但係有揀不同價位飛包括特 ...

我個case, 坐定定等12306開售都係售罄 希望之後高鐵調整一下12306個配額(西九龍出發/到達嘅票)

首頁

尾頁

跳至