自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

子爵府

chanpo18 發表於 23-3-27 07:26
我想三年班,俾佢自己返學,去公園,會吾會太早?
如果出去自己買野,會吾會帶埋電話安全D?謝謝。
...

咩年齡?我女小一,但班上有些已是7-8歲…

公園要睇實際情況,有些公園好雜,中學生聚集/拍拖勝地

子爵府

回覆樓主:

經常喺公園見到無大人陪同嘅小學生,非常頑皮。有智能手機嘅細路,就喺街打機、睇YouTube,掛住睇手機唔睇路仲危險。

子爵府

...

我仔小三,自己返放學,成日自己去買嘢食。

子爵府

natnatbaby 發表於 23-3-27 09:37
點對點還可以,獨自糸公園玩和逛街好易學壞,識到壞人,再大些習慣左,自己隨便會自由在街玩,好易群壞人, ...

同意。仲俾埋智能手機佢,喺街識咗人又可以WhatsApp、社交媒體繼續聯絡,咁細個心智未成熟,好易出事。

大宅

2024年龍年勳章

...

返學就可以,去公園或商場我唔會比。

男爵府

到我仔升中一我先俾佢自己一個出街, 即返學放學, 跟同學仔long holiday出街
小學生係我眼中仲好細個, 怕佢handle唔到突發野

男爵府

我女中一時才比佢自己番學。佢中四才開始獨留佢一個在家。安全緊要d。而家好獨立,經常唔痴家。

侯爵府

回覆樓主:

點到點返學放學都尚可接受,視乎距離路線,如果住屋苑落樓下唔過100m嘅超市便利店買嘢都ok。自己留响公園玩就唔得。

子爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章

...

我小朋友三年班就俾佢自己落屋苑會所同公園玩, 亦有試過佢學完roller自己行去輕鐵站等我, 四年班開始俾佢自己放學, 再自己去功課班, 四年班開始俾電話佢

大宅

HiPP勳章(2)

happymama2009 發表於 23-3-27 10:23
經常喺公園見到無大人陪同嘅小學生,非常頑皮。有智能手機嘅細路,就喺街打機、睇YouTube,掛住睇手機唔睇 ...

呢個係手機既壞處

大宅

...

我仔三年級返學我帶,因為要返工放學後自己去補習(好近學校對面商場),補習放學有時我接有時自己返屋企(坐小巴),我比晒手機 八達通 錢佢,我仔自己一個就會小心,有事都同我報告,手機又有gps我先放心咋

水晶宮

小五自己返學,去學嘢,全部唔駛坐車,都喺屋企附近。
如果自己去公園玩我就唔會放心,閒雜人等太多,呢啲年紀要看管

珊瑚宮

畀面勳章 BK Milk勳章

...

你記得係五年級下學期自己放學後返屋企
<3<3Rilakkuma+PostPet+Pooh

公爵府

...

我個係仔,上年三年班有時會自己搭車番學,因爲細佬慢(k1) ,怕佢遲到叫佢行先,依家四年班,冇咩野,但佢放學係去嫲嫲屋企,學校行去5分鐘就到,然後爸爸收工接番屋企,如果果日佢自己番黎屋企,我地會俾電話佢帶番學,老師話寫手册就得,唔開聲,起碼有咩事都有個電話

瑪瑙宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

11歲

男爵府

回覆樓主:

小五

珍珠宮

2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

...
三年級太早 好多突發事未必應付到
珍惜 感恩
You got this!!

翡翠宮

2024年龍年勳章 熱血金章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 大廚勳章

The meeting of two personalities is like the contact of two chemical substances: if there is any reaction, both are transformed.

Carl Jung (1875 - 1961)

翡翠宮

2018復活節勳章

回覆樓主:

大概三,四年班, 唔係去公園玩, 係週末去完書局或者圖書館自己返屋企

男爵府

anna59 發表於 23-3-27 09:08
咁細個, 放慣左佢出街, 變成街童, 出街, 中一先啦! 仔好都唔好放呀!
重男輕女果D, 未放晒D女出街囉!
真正 ...

我仔小四開始自己返學放學,行路10~15分鐘,個女仲細,但到小四一定唔準,最少小六。因為男仔只要唔蠢到自己跟人走,遇上變態佬機會好少,而每個女仔都係街上或搭車時遇過最少幾次被非禮 如果個女願意我又有時間,我接送到中學畢業

首頁
12345...6

尾頁

跳至