自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

唔理經濟上的問題,究竟有冇小朋友係適合讀傳統學校而不是IB課程/國際學校?

如果小朋友本身係好守是規矩,需要有範圍有指引做事,默書,抄寫,做練習,背書做得十分好,但不太投入係查資料,做報告上,這類小朋友是否就係合適傳統教育?定應該要行IB國際,等佢發展其他方面?

老師話比較合適讀傳統學校,會發揮好一些,是否含有貶意?

翡翠宮

2024勳章 2023年兔年勳章 笑得好勳章 最關心BB問題熱投勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章 炎夏勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章

lm

大宅

我估冇乜創意,求知慾低,只努力接收嘅小朋友

公爵府

momofans 發表於 23-3-28 13:08
我估冇乜創意,求知慾低,只努力接收嘅小朋友

如果你講到個小朋友冇創意,求知欲低,其實佢讀咩學校都唔會有咩成就⋯⋯
因為今時今日部份「傳統」學校都唔淨係可以靠老師俾幾多你學幾多就可以考好個試,傳統學校一樣有資料蒐集,做project, presentation,自己去諗點樣將自己想講嘅嘢用圖表文字各式各樣嘅方式表達出嚟。
但當然國際學校一定更加重視呢樣嘢。
至於乜嘢學生適合乜嘢類型嘅學校,最直接係睇性格。有啲人性格係可以坐喺度用聽同埋睇就接收到知識,呢類型學生傳統學校都真係冇問題。 反而有啲人聽同埋睇係唔得嘅,佢要大量動手做去進行學習先能夠保持自己嘅學習樂趣,呢類型嘅學生可能比較適合去國際學校。

登陸火星    發表於 23-3-28 23:17

大宅

回覆樓主:

I discussed on this topic with my boy’s teacher as well. My boy would feel more comfortable in traditional school as he works well under clear guidance and exam syllabus. However, he’s weak in presentation skill and creativity.

At last, we have chosen an IB school for him. What we consider is that his strength would always be there (work well with instructions), so we needa trim his weakness so to make him more balanced person. Also, we also think AI/robotic are future trends, in order to survive, children might need to nurture problem solving skill, interpersonal skills; while problem solving skill might need creativity.

Because of the above, I chose a school which can trim his weakness. So far he has been studying for 7 months as Y1, he can adapt well and like the school.

Haz-mama    發表於 23-3-28 17:54
hkgra    發表於 23-3-28 13:25

子爵府

我女係唔喜歡present 唔喜歡sharing, 佢幼稚園成日要做show and tell, 佢好憎,會專登唔帶嘅返去show and tell, 佢好鍾意做透明人。
小學升上極傳統修女女校,40人一班,個個坐定定就得,佢如魚得水,學得不知幾好!

伯爵府

2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

中意抄抄寫寫,聽,接收

最好唔好要演講,小組討論

我以前就係咁嘅學生連人地中意嘅體育、家政我都唔中意,因為要行嚟行去,而且預計唔到下一堂要做咩

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章

小朋友適合邊類學校,佔3成

家長適應、配合及期望邊類學制,佔7成

大宅

其實教得好嘅國際學校係會令小朋友性格改變

侯爵府

fukuoka_saga 發表於 23-3-28 12:43
唔理經濟上的問題,究竟有冇小朋友係適合讀傳統學校而不是IB課程/國際學校?

如果小朋友本身係好守是規矩 ...

聽你咁講,我都同意老師睇法
適合讀傳統學校
但我唔覺咁係貶意,無話傳統學校考DSE定IB就係叻啲,兩種課程都會出到叻人

珍珠宮

虎到金來勳章

回覆樓主:

傳統學校一樣有presentation, 做project, 搜集資料,小組討論,專題研究等

伯爵府

回覆樓主:

學校係培養學生成長同發展,本身冇入去讀書自然會有,唔係返學嚟做乜

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

記性好我覺得算係適合讀傳統學校

男爵府

mrs.aj 發表於 23-3-28 13:15
我女係唔喜歡present 唔喜歡sharing, 佢幼稚園成日要做show and tell, 佢好憎,會專登唔帶嘅返去show and t ...

就係好似你女這樣。
但係一直係傳統學校,唔係會令佢係弱個面更差?

男爵府

polliebb 發表於 23-3-28 13:31
傳統學校一樣有presentation, 做project, 搜集資料,小組討論,專題研究等

但唔會好似國際學校咁。

珍珠宮

虎到金來勳章

fukuoka_saga 發表於 23-3-28 13:44
但唔會好似國際學校咁。

國際學校係點?

大宅

2024年龍年勳章

絕對唔係貶意,係講緊邊樣適合,唔係講邊種叻唔叻

水晶宮

fukuoka_saga 發表於 23-3-28 12:43

如果小朋友本身係好守是規矩 ...

如果父母專業人仕,多數冇問題!

伯爵府

moma1023 發表於 23-3-28 13:12
如果你講到個小朋友冇創意,求知欲低,其實佢讀咩學校都唔會有咩成就⋯⋯
因為今時今日部份「傳統 ...

冇乜創意求知慾低,咪努力讀書考個專業,醫生律師會計師等,呢啲主要跟protocol做野,唔需要創意,行業受保護又餓唔死

伯爵府

mrs.aj 發表於 23-3-28 13:15
我女係唔喜歡present 唔喜歡sharing, 佢幼稚園成日要做show and tell, 佢好憎,會專登唔帶嘅返去show and t ...

咁真係幾啱傳統,但對全人發展,社交性格等會唔會唔夠好?

首頁

尾頁

跳至