自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

請問是透過travel agent 買機票還是自行上網買?其實有什麼分別?又有什麼地方要留意?

男爵府

大部分預訂CX機票都係經Agent, 因佢quote嘅價比tr**.com還平一點, 而且學生票係成日出現d要改期嘅情況, 此時, 只要打個電話比agent就可攪掂. 也遇過d突發情況CX冇位或有但超貴, 我都會自己另外經其他網站訂一些"不是直航" 的機票.

別墅

經agent 買是否比cx 學生票平?

伯爵府

2024年龍年勳章 畀面勳章

Countblessing 發表於 23-3-31 10:35
經agent 買是否比cx 學生票平?

我諗只係差1百幾十

水晶宮

peas 發表於 23-3-31 10:02
請問是透過travel agent 買機票還是自行上網買?其實有什麼分別?又有什麼地方要留意?
...

經agent買,可能要退錢較麻煩,另一方面揾機位agent會容易的

子爵府

回覆 peas 的帖子

我用公司用開既TRAVEL AGENT, 好處幫我睇多幾間航空公司既價錢, 路線(我個女個度無直航), 唔同既細則 (機票日期可以改定唔可以改等), 有D唔使即刻出票, HOLD左位先, 有咩更改打個電話就得, 好多溫馨提示(之前疫情注意事項), 有咩特發既幫忙 (阿女有一次火車罷工, 攪到趕唔切上機, 佢即刻話俾我知叫阿女點做, 最後只係補返少少錢第二日再飛), 當然好多資料野可上網搵同問大家, 但有時急起上黎有專業人士問始終安心好多, 價錢方面唔係最平, 但係都係合理價

伯爵府

2024年龍年勳章 畀面勳章

我覺得要睇你對買機票(或有突發事件)嘅反應/行動力
我有個識咗15年嘅agent,佢真係7*24幫我嘅,因為佢係我女小學師姐嘅媽咪,好彩係佢,依幾年(初初難攞學生visa到covid封關)佢真係幫到手
ps唔好pm我介紹,試過介紹過,但人哋唔熟機票出飛玩法,覺得個agent呃錢,但我依家重用緊佢

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

我係直接同航空公司訂,有咩都自己同航空公司 deal,阿仔通常坐直航,得兩間航空公司。

水晶宮

兩個仔讀書嘅機票係經agent , 就算平時我哋自己去玩,都係經agent 出機票。

珍珠宮

全部自己訂

珍珠宮

減齡達人勳章

疫情前經agent, 疫情開始就直接同航空公司訂,因為疫情,太多情況而要改機票。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章

...

經AGENT買, 有咩事會幫你跟, 值得的.

伯爵府

2018母親節勳章

回覆樓主:

自己上網買。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

好視乎你個人及得唔得閒可以成日上網,我自己4年來都系自己上官網訂,好處系自己上網Check邊間航空邊個時間最平,自己可以隨時更改時間及方便退票,有咩都系第一手消息。

男爵府

...

agent,可whatsapp 問價,check過同上網買差不多價錢,呢幾年因疫情太多阻滯,有事起嚟搵人方便

別墅

brother4 發表於 23-3-31 10:43
經agent買,可能要退錢較麻煩,另一方面揾機位agent會容易的

公爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章

我直接online cx website 訂購

水晶宮

BOBO128 發表於 23-3-31 17:24
我直接online cx website 訂購

請問可唔可以第一程由英國返香港,回程由香港去英國?

子爵府

bbbusy 發表於 23-3-31 17:25

你咁即係普通來回機票?

公爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章

bbbusy 發表於 23-3-31 17:25

應該可以!

首頁

尾頁

跳至