自由講場

跳至

首頁
12345...9

尾頁

伯爵府

2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

本人任普通文員,人工的確係低

父母朋友勸我上進,考多幾個資格,覺得大專學歷嘅人機會多。我自問唔係專業人士,但佢勸我考專業資格,例如覺得有大專學歷就可以考工程師等等,我覺得好離地

我有正職在身,但俾人話點解唔搵好啲嘅工、人工高啲嘅工做。其實關佢咩事,我覺得被冒犯,最慘屋企人又附和佢,我覺得好辛苦。

我體力麻麻,老實講,每日放工已經好攰,人工低唔代表工作內容輕鬆,每日返工都需要花精神,一去到星期三、四朝早攰到覺得好難起身。所以我暫時唔諗住考咩資格,自己知自己事。

係,你係上進,但唔好將你個套套落人地身上,尊重吓人哋,尊重各個崗位。

dominicbk    發表於 23-4-5 00:47

男爵府

2024年龍年勳章

你答佢我搵緊呢份糧足夠 亦解釋佢聽你身體唔太好唔岩做太辛苦既工

其實我對我好朋友都會勸佢搵份好啲收入既工架,因為唔係為現在舒服 係為未來著想 ,因為我同我嘅朋友都係無家底,大家都想為大家好,先會有時叫佢跳出舒適圈

伯爵府

我依家唔係無業遊民麻,我有正職在身,咁都好話,想點啫!

個個唔理工作內容,一見人工高就叫你去考,我有自知自明,我無呢個資質,唔通人人可以做律師、工程師、建築師咩?成日無啦啦叫人考唔係你個範嘅嘢,癡線!

我自認平庸,咪做返我能力所及嘅嘢囉!

伯爵府

obligation118 發表於 23-4-4 22:27

父母朋友勸我上進,考多幾個資格,覺得大專學歷嘅人機會多。我自問唔係專業 ...

少壯不努力,老大徒悲傷,先苦後甜
將來文員都好大機會被AI取代,父母當然擔心
不過如果有信心養到自己咪唔洗理人
不過我經驗有錢才有選擇,做人的確會開心D

伯爵府

YYChannn 發表於 23-4-4 22:33
你答佢我搵緊呢份糧足夠 亦解釋佢聽你身體唔太好唔岩做太辛苦既工

其實我對我好朋友都會勸佢搵份好啲收入 ...

我覺得份糧唔係高,但會隨住時間加薪,叫做穩穩定定,有晉升機會,而身邊人永遠覺得唔夠,個個只係關心你搵幾多,唔會理你健康點,情緒點,只係覺得你唔夠努力,覺得讀到大專可以搵五、六萬嘅工….有人係可以,但我無咁嘅本事。

好辛苦,萬一學佢地話齋轉行,唔適合自己真係搵嚟攪,就算轉到到時候佢地又唔滿意,覺得第二行較好。

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

obligation118 發表於 23-4-4 22:27

父母朋友勸我上進,考多幾個資格,覺得大專學歷嘅人機會多。我自問唔係專業 ...

首先你係男定女?

珍珠宮

你幾多歲呀?唔係諗住成世做低級文員嘛?

水晶宮

明白,考慮轉工?不一定要上進,因大把人比你叻,學歷高。。。不如揾份舒服的人也可

大宅

可能你仍然年青,無諗太長遠,我家姐年青時在大公司做咗廿幾年秘書,安於現狀到不得了,咁多年都唔去進修吓,最後公司裁員,年紀又大,又無咩特長,又唔捱得,揾好多份工做幾個月唔係捱唔住就俾人炒,唉!

伯爵府

annie133 發表於 23-4-4 22:39
少壯不努力,老大徒悲傷,先苦後甜
將來文員都好大機會被AI取代,父母當然擔心
不過如果有信心養到自己咪 ...

俾AI取代係大勢所趨,就算考到專業資格,哪怕文員以外嘅工都有危機,所以我無諗咁遠。

我屋企人好容易聽人講,身邊人話自己個行點好點好,跟住屋企人又勸我去考。等於無啦啦叫你考消防員,大攬都扯唔埋,你都打個突啦

如果有機會,我揀返自己興趣同能力所及嘅範圍去考(當然身邊人未必認同我感興趣嘅範疇),我覺得考嚟用得著先有用,考嚟用唔著真係把鬼!

伯爵府

vivibabyvivi 發表於 23-4-4 22:45
首先你係男定女?

大宅

回覆樓主:

唔知你幾多歲結婚未,好多因素,不過太安於現狀會好危險

侯爵府

牛年勳章 2018復活節勳章

回覆樓主:

人各有志啦
有啲人細細個就plan好做醫生
有啲人一心諗住做ftm
亦有啲人中途轉軚改路行
條路點行只要對得住自己 日後唔後悔就ok

alice0606    發表於 23-4-4 23:24

子爵府

其實每個人都有自己的生活方式,有啲人好上進,有啲人就喜歡平淡安穩,我覺得兩者都沒有問題。

我身邊都有一個朋友喜歡平淡,多年來都係原地踏步,但當佢見到身邊啲朋友一個一個咁上位,佢又覺得不是味兒。

我覺得喜歡平淡的人,只要你唔介意你身邊啲人成就比你高,我唔認為平淡有乜問題。

珍珠宮

每人需要不同,我人工低餓唔死

伯爵府

IHateSummer 發表於 23-4-4 22:54
人各有志啦
有啲人細細個就plan好做醫生
有啲人一心諗住做ftm

我經歷咗一啲嘢,目前覺得健康最緊要

就算好上進,身兼數職,搵好多都好,犧牲咗休息同健康,到時要用更多錢,但都未必買得返健康。我唔想將條命搏係返工度

之前試過返份工,朝九,最夜OT到夜晚十點,星期六日返埋兼職,行屍走肉,情緒同身體出問題。要捱我都可以好捱得,但有時想捱,身體都會響警號。

所以返份人工無咁高,但多啲時間休息嘅工,我覺得係對得住健康嘅選擇。買保險時都聽講過,無咗健康,連份工都無埋。

公爵府

obligation118 發表於 23-4-4 22:45
我覺得份糧唔係高,但會隨住時間加薪,叫做穩穩定定,有晉升機會,而身邊人永遠覺得唔夠,個個只係關心你 ...

我理解你 唔係每個人都捱得 又唔係每個人都有天賦 逼得自己太盡也不是好事。

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章

我以前後生時,雖然結左婚(我早婚),放工去讀夜校,因為想拿個專業資格,果時都幸苦的,一星期返三晚,捱左兩年

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

obligation118 發表於 23-4-4 23:02
我經歷咗一啲嘢,目前覺得健康最緊要

就算好上進,身兼數職,搵好多都好,犧牲咗休息同健康,到時要用更 ...

同意你講,錢夠洗夠用就得,最緊要自己活得開心健康

tamacat89    發表於 23-4-7 09:32

伯爵府

快樂股民 發表於 23-4-4 22:58
其實每個人都有自己的生活方式,有啲人好上進,有啲人就喜歡平淡安穩,我覺得兩者都沒有問題。

我身邊都有 ...

我又唔介意人地人工高過我,有朋友公司大過我,人工高過我,專業過我,大家一樣相處得咁開心,佢又唔會睇唔起我,大家選擇唔同

tamacat89    發表於 23-4-7 09:32

首頁
12345...9

尾頁

跳至