自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

琥珀宮

畀面勳章

呢兩星期上了深圳幾次,去領左車牌,又問左電話卡問題,慢慢同大家分享

最近到深圳,搭地鐵可用乘車碼(疫情前開通的),但搭巴士時開通不到公交乘車碼,因為沒有內地身體證,請問是否只限內地居民呢?!

翡翠宮

回覆樓主:

可以用深圳通乘車碼,地鐵公交兩用,微信、雲閃付、深圳通app都有。

公爵府

貓狗褓姆 BK Milk勳章

littlesister 發表於 23-4-9 11:36
最近到深圳,搭地鐵可用乘車碼(疫情前開通的),但搭巴士時開通不到公交乘車碼,因為沒有內地身體證,請問 ...

巴士要扣大陸wechat錢包 無銀行戶口無認證無得嘟呀。我買左張交聯卡,有咩事都可以做後備用。

琥珀宮

畀面勳章

lyh80115 發表於 23-4-9 11:41
可以用深圳通乘車碼,地鐵公交兩用,微信、雲閃付、深圳通app都有。

用地鐵那個已經可以?咁如果去廣州珠海中山這些,係咪要用其他乘車碼?

水晶宮

2024勳章

lemontea520 發表於 23-4-9 11:55
巴士要扣大陸wechat錢包 無銀行戶口無認證無得嘟呀。我買左張交聯卡,有咩事都可以做後備用。
...

我有大陸wechat錢包、有大陸銀行戶口都開唔到wechat巴士乘車碼,佢只認大陸身份證
但搭地鐵唔使認證都得
好奇怪

琥珀宮

畀面勳章

lemontea520 發表於 23-4-9 11:55
...

Wechat 有內地錢包,但主要用餘額的,不可以用來搭車嗎?
請問交聯卡是在深圳用的嗎?如果去珠海中山用唔用到呢?

翡翠宮

littlesister 發表於 23-4-9 12:08
用地鐵那個已經可以?咁如果去廣州珠海中山這些,係咪要用其他乘車碼?
...

深圳嚟講,深圳通乘車碼搭齊地鐵公交,包括以下:第一張圖係微信深圳通+;第二張雲閃付深圳出行;第三張係獨立裝喺手機嘅深圳通app。
attach0/tmp/phpbehNm6
attach1/tmp/phplsN79Y
attach2/tmp/phpB7ExXR

翡翠宮

littlesister 發表於 23-4-9 12:08
...

其他城市又要再研究下玩法,例如廣州,用微信及大陸支付寶就分開广州地铁乘车码及羊城通乘车码,分別坐地鐵、公交;雲閃付只有公交乘車碼;獨立安裝广州地铁app只坐地鐵;最強係獨立安裝嘅羊城通app可以一碼兩用。

大宅

littlesister 發表於 23-4-9 12:10
Wechat 有內地錢包,但主要用餘額的,不可以用來搭車嗎?
請問交聯卡是在深圳用的嗎?如果去珠海中山用唔 ...
唔同區要轉地區,例如 轉中山通 公交卡

大宅

lyh80115 發表於 23-4-9 13:26
其他城市又要再研究下玩法,例如廣州,用微信及大陸支付寶就分開广州地铁乘车码及羊城通乘车码,分別坐地 ...

For 地跌,用現金在自動售票機買票又得!

翡翠宮

星之火 發表於 23-4-9 13:35
For 地跌,用現金在自動售票機買票又得!

現金係十幾廿種方式之中排最後 ,唔用乘車碼都可以用深圳通卡、手機深圳通卡、銀聯卡、手機銀聯卡拍卡入閘。就算用售票機都接受多種手機支付方式,唔洗投現金

公爵府

貓狗褓姆 BK Milk勳章

交聯係全國交通聯網旗下都用得架。
沒有暴政 只有暴徒
香港媽媽不代表我

大宅

lyh80115 發表於 23-4-9 13:41
現金係十幾廿種方式之中排最後 ,唔用乘車碼都可以用深圳通卡、手機深圳通卡、銀聯卡、手機銀聯 ...

乜都冇嘅時候
馬死落地行吖嘛!

如果已經身在大陸,
先發覺開通唔到…

所以幾時都係隨機應變!

#帶現金
#之前搵人過人民幣去WeChat/支付寶

翡翠宮

星之火 發表於 23-4-9 13:48
乜都冇嘅時候
馬死落地行吖嘛!

呢啲就要靠準備功夫,試下帶埋張銀聯信用卡,一般有閃付功能,能夠拍卡消費、坐車;綁埋落雲閃付app就有埋乘車碼、掃碼支付、apps支付、微信點餐支付……等功能,不妨玩下。現金我都會袋張¥100。

大宅

lyh80115 發表於 23-4-9 13:55
呢啲就要靠準備功夫,試下帶埋張銀聯信用卡,一般有閃付功能,能夠拍卡消費、坐車;綁埋落雲閃付app就有埋 ...

我驚我買手信唔小心用咗

珍珠宮

最近到深圳,搭地鐵可用乘車碼(疫情前開通的),但搭巴士時開通不到公交乘車碼,因為沒有內地身體證,請問 ...

我的小小分享。
for 深圳,我無國內身份證,用iPhone(唔知有無關係)微信乘車碼分公交同地鐵。公交個要國內身份證認證,做唔到。另一方法係唔用微信個乘車碼,係微信小程序搵深圳通+,睇下開唔開通到(我無需認證,朋友(android)要認證所以佢都係開唔到)。如果得,一碼共用公交地鐵。
支付寶乘車碼公交同地鐵,我都開到。
雲閃付個乘車碼,我到而家都出唔到code,其他人可以,唔知點解。如果得,應該都係一碼共用。
最後,你亦可開通深圳通APP掃入面個乘車碼,或更方便的,開手機深圳通,成功後可以好似手機八達通咁拍機,勁方便,仲有小小折,仲仲可以全國三百幾個地區用到,唔洗好似微信支付寶雲閃付咁要揀唔同地區的乘車碼。
除用手機外,也可以拍有閃付功能的銀聯實體卡如國內戶口ATM卡,銀聯雙幣卡等等

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章

白毛毛 發表於 23-4-9 13:57
我的小小分享。
我無國內身份證,用iPhone(唔知有無關係)
微信乘車碼分公交同地鐵。公交個要國內身份證 ...

好有用嘅資訊,留

珍珠宮

MM2H 發表於 23-4-9 14:20
好有用嘅資訊,留

Thx。真係經一番努力。最初係為兩老搭車而搵料同整。點解搞笑地,原來兩老最勁,乜碼都唔洗,曬張回鄉證就得,仲免費

侯爵府

畀面勳章

我用大陸支付寶,出行入面有公交,地鐵,打車。可以用香港支付寶(emoji)錢過去,即時到錢

男爵府

醒目開學勳章

珠海乘公交車可用珠海通或乘車碼(地點揀珠海巿)
attach0/tmp/phpTFEUtg

首頁
12345...6

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊