自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

牛年勳章 環保接龍勳章 畀面勳章

諗住同C6兩個嚟緊農曆新年自由行去冰島睇極光,雖然近十年都係自由行,但未試過plan咁遠,有D驚,其實難唔難? 邊樣好?

1. 全程跟團? (邊間好)
2. 全程自由行?
3. 半自由行? (某D項目join local tour)

侯爵府

minniemouse131 發表於 23-4-13 11:31
諗住同C6兩個嚟緊農曆新年自由行去冰島睇極光,雖然近十年都係自由行,但未試過plan咁遠,有D驚,其實難唔 ...

好正喔

公爵府

2024勳章 虎到金來勳章

minniemouse131 發表於 23-4-13 11:31
諗住同C6兩個嚟緊農曆新年自由行去冰島睇極光,雖然近十年都係自由行,但未試過plan咁遠,有D驚,其實難唔 ...

留毛,收藏!
預祝旅途愉快

瑪瑙宮

大廚勳章

我諗我會跟團。。因為呢類地方太陌生。。。有人帶住安全啲

喇麼撻沙 啪卡挖多
阿喇克多 沈瑪 沈潑躂沙
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

水晶宮

我諗我都會半跟團
領隊應該有最update info on 邊到/幾點睇到最靚的北極光
自己驚會miss 咗,or 難安排交通

P.s. 好羨慕 have fun !

子爵府

我當年自由行去冰島,係香港book曬當地 local tours,其實算簡單。不過如果舊曆新年去,應該極凍氣候,交通工具安排可能有啲問題,可能麻煩啲

極光係可遇不可求,good luck

子爵府

Nbs 發表於 23-4-13 12:05
我諗我都會半跟團
領隊應該有最update info on 邊到/幾點睇到最靚的北極光
自己驚會miss 咗,or 難安排交通 ...

酒店 reception 都會知,又或者可用apps 都可以。不過,極光都幾短暫同真係好要追架

大宅

我當年自駕自由行十幾日
Local tour只join過行冰川
其他全部自己玩
好正
不過冰天雪地自駕要好小心

水晶宮

fayefa 發表於 23-4-13 12:38
酒店 reception 都會知,又或者可用apps 都可以。不過,極光都幾短暫同真係好要追架
...

咁最方便梗係有個識途老馬教路啦

子爵府

我未有機會去睇(因為屋企有貓)但係睇極光都係我呢一世要完成嘅一個項目,所以都有留意吓有關資訊。

首先,冰島是一個旅遊嘅好地方,但是不是睇極光好地方,以我之前蒐集嘅資料芬蘭或者加拿大會比較好。同埋最好參加local tour,而且係參加「追極光」嘅local tour。芬蘭嗰邊有local tour,佢哋一行人係淨係睇極光,知道邊一度有會開雪上電單車或者其他車過去(視乎遠近)即係睇唔到不罷休嗰種

出年係一個好時間,恭喜你,太陽活動高峰!

當然你可以直接芬蘭航空轉機,但係如果想坐得舒服啲,先去英國(啲機種比較多,坐CX buz當最舒服)然後去英國有機直飛到去挪威北面。

官方特派專員

冰島極光精緻小團之旅

https://affiliate.klook.com/redi ... lickId%3D175d38d1c6

子爵府

2023年兔年勳章 牛年勳章

親子玩樂專員 發表於 23-4-13 18:31
冰島極光精緻小團之旅

https://affiliate.klook.com/redirect?aid=34405&aff_adid=676852&k_site=https%3A ...

大宅

自由行係打算自駕定搭巴士?冬天冰島自駕無經驗我感覺會好危險,零度上下,隨時路面有black ice,又大風,如果駕駛者無咩冬天駕駛經驗我應該唔敢坐佢車。巴士係極疏,冬天更加無咩遊客路線。我會覺得去到跟local tour會好D,多D選擇。

不過冰島海島其實好多時多雲,睇極光好講彩數,我自己會去觀光為主,睇到極光當bonus。我之前夏尾去,其實無預去睇極光,因為日照時間仲係好長,但又好好彩俾我睇到,因為時差突然凌晨醒左,無特登追光。

公爵府

必睇,大自然奇景

伯爵府

金黑街矇 發表於 23-4-13 18:21
我未有機會去睇(因為屋企有貓)但係睇極光都係我呢一世要完成嘅一個項目,所以都有留意吓有關資訊。

首 ...
唔該晒,資料好有用,同你一樣「睇極光都係我呢一世要完成嘅一個項目」因為年紀唔細,想趁仲行得走得,好想去完成,(其實好貴),係呀,冰島未必係睇極光最佳地方,請問芬蘭邊度睇極光最好? 我都會去埋芬蘭,想去聖誕老人村,

伯爵府

CathyLss 發表於 23-4-13 19:22
自由行係打算自駕定搭巴士?冬天冰島自駕無經驗我感覺會好危險,零度上下,隨時路面有black ice,又大風, ...
不自駕了,冰天雪地,唔揸開好危險

伯爵府

親子玩樂專員 發表於 23-4-13 18:31
冰島極光精緻小團之旅

https://affiliate.klook.com/redirect?aid=34405&aff_adid=676852&k_site=https%3A ...

子爵府

以前自己去芬蘭睇,最近search 過,自己去交通酒店超貴,跟團會平好多。

伯爵府

noel2010 發表於 23-4-14 09:13
以前自己去芬蘭睇,最近search 過,自己去交通酒店超貴,跟團會平好多。
...
所以我都考慮緊好唔好跟團,我一向唔鍾意跟團,因為最怕遇著D唔好嘅團友,對住十幾日,好慘,而且跟團會有好多時間浪費喺"等"度

大宅

minniemouse131 發表於 23-4-14 09:16
所以我都考慮緊好唔好跟團,我一向唔鍾意跟團,因為最怕遇著D唔好嘅團友,對住十幾日,好慘,而且跟團會有 ...
其實budget我覺得可以自己控制。我之前去瑞典挪威睇極光,全程使費係平過一般北歐旅行團都幾多下,我係無咩點參加貴價活動既。不過北歐北部好多地方交通唔係話咁方便,我覺得你可以睇睇你想去既地方連接既交通係點再決定。

如果香港跟團彈性係細好多,同埋去既日子我見都比較短。不過安排好曬旅遊巴係應該可以方便去多D地方既。

首頁

尾頁

跳至