自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

wan_sosin 發表於 23-4-14 11:40
好多人移民無諗住帶埋父母過去照顧。

父母表面冇嘢其實很傷心

大宅

bbc2018 發表於 23-4-15 11:42
如果男方父母無得去,又埋怨,唔開心。

呢啲case,真係好煩

但係又司空見慣

侯爵府

回覆樓主:

仔女在身邊都一樣有大把抑鬱,根本係本身性格問題。
我識好多本身自己好多朋友,行山飲茶,都好小話要日日搵個仔女。
我老豆,娘親可以成年都冇打比我果種,佢地大把節目,病左入左院都唔會出聲,係咁岩我搵佢先話你知佢入院。
過時過節都係食大家樂就算,話咪攪咁多野,日日叫我快d移民唔好在香港
我阿姨有抑鬱,佢仔女日日痴住佢,已經乜都就晒佢,就到佢皇后娘娘咁。
咁當然係有d老人家依賴慣仔女,仔女移民唔帶佢又真係好慘,唯有自己搵朋友,或接受現實。
我自己就覺得,預左仔女大左就係要飛,去做佢地想做既野,個心都唔起度,留起度把鬼咩。人各有志呀

珍珠宮

華妹妹 發表於 23-4-16 07:15
仔女在身邊都一樣有大把抑鬱,根本係本身性格問題。
我識好多本身自己好多朋友,行山飲茶,都好小話要日日 ...
識有個呀媽普通感冒,又唔睇醫生,又唔食藥,講到好大,個仔開工都請假仆返去,又話自己無咩野

伯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

回覆樓主:

子女移民唔同父母講, 連基本尊重都無, 唔傷心就假

男爵府

teresayan07 發表於 23-4-15 15:24
我媽好想我地成家移民去外國..
但我唔想走… 我媽而家都唔開心到抑鬱..

我奶奶都叫我哋移民,當然我哋冇聽啦,佢嗰陣久唔久都講吓,仲覺得我哋點解唔移民,點解唔為啲細路諗吓,有少少埋怨嘅口吻。奶奶俾佢幾個女洗晒腦,覺得香港冇前景!

後來佢有啲痛症,我幫佢約醫生,我老公又車佢去,有時我陪佢見埋醫生,日日打俾佢或去探佢,同佢傾計,等佢分散注意,又打點吓生活事。

有一日我奶奶同我講,好彩趕我哋,我哋都唔移民,有仔有新抱睇吓、照顧吓。。。

公爵府

teresayan07 發表於 23-4-15 19:00
20年前我媽洗好多錢送我去外國讀書
原本係想我可以係外國落地生根
點知我唔鐘意外國生活

其實佢係咪自己想移民?

我62都幾黃,港府、大陸乜都唔好既,但叫佢移民,佢又驚(唔識英文兼要時常覆診)

珍珠宮

water-lily 發表於 23-4-16 10:29
其實佢係咪自己想移民?

我62都幾黃,港府、大陸乜都唔好既,但叫佢移民,佢又驚(唔識英文兼要時常覆診 ...

佢係想.. 所以我地唔移佢就無得移..
佢成日覺得外國係天堂.. 連月亮都特別圓..
佢又無諗過自己唔識英文… 又多長期病要覆診.. 唔識揸車連出入都唔方便..

子爵府

2024年龍年勳章

vivibabyvivi 發表於 23-4-14 08:55
我接表姐咪係咁囉,成家移民唔出聲,走嗰日先講,勁賤

身邊都有親戚係咁,唔知點解咁冷漠,唔講一聲就走!對佢好失望,感覺好差
Life must go on

首頁

尾頁

跳至