自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

2024年龍年勳章

如果行得好就由佢行
點對點車出車入

男爵府

Forverhappy 發表於 23-4-17 22:43
假期出街,C6揹得耐,都會發我脾氣.. 遠D嘅地方都唔敢去..

17個月可以溝通啦,同B B講想出街要坐B B車,唔係冇得去玩,一定要堅持唔好抱,最好係睇住你哋去街佢冇份

侯爵府

醒目開學勳章

回覆樓主:

我女由細我都無乜揹過,一歲開始我就同佢講,著鞋坐車就去街街,吾坐定定我就除鞋收車,無街去。到大啲識爬出車,佢一想爬,我就抱番佢坐底除鞋,無街去 ,未夠歲半,佢己經知道,一著鞋就自己去攞車啦,上車關好個欄等出門口,耐咗反而吾钟意落地,係街人多想瞓仲自己關埋個篷。
我個時有一大車和士的車,方便姐推佢去超市。

伯爵府

Forverhappy 發表於 23-4-17 21:38
而加17個月大,廿幾磅。我媽就係之前揹得太多,而有坐骨神經痛,而加直程揹唔到,抱佢落樓下兜一個圈還可以 ...

叫長老都唔好抱啦(由去公園做起),萬一去遠少少/玩到攰BB車都可以瞓吓覺嘛。要訓練啊,如果唔係只有大人辛苦咋.(就由佢喊啦),同埋呢大人唔好把口話唔抱/揹,但又一路抱住 (真係瀨嘢㗎)

大宅

短程用揹真係好方便,唔洗周圍搵lift,坐車又方便。想要BB唔抗拒坐車,因為有時去遠少少,佢可以係架車訓,推住舒服D。 其實BB都開始大,用dokki 3輪車值唔值得買,起碼唔洗揹住行。

男爵府

Forverhappy 發表於 23-4-17 21:38
而加17個月大,廿幾磅。我媽就係之前揹得太多,而有坐骨神經痛,而加直程揹唔到,抱佢落樓下兜一個圈還可以 ...

婆婆好慘,幫手湊孫搞成咁

男爵府

Forverhappy 發表於 23-4-17 19:06
由細到大都揹慣佢,而加大個越黎越重,我而加遠少少都揹得好辛苦,想佢坐BB車,長老就肯定揹唔到。 BB好抗 ...

試下比玩具, 餅仔
唔坐就返番屋企咩街都冇得去

大宅

Mini20160607 發表於 23-4-18 12:41
試下比玩具, 餅仔
唔坐就返番屋企咩街都猜得去
今日試左俾玩具唔得,2隻手已經揸晒玩具,喊足全程,左扭右扭,我地其中一個傍住佢頭仔,幾驚佢跌出去,我都叫我媽狠心D, 最後佢都係手抱個孫話等佢再大D,識聽人講再試,而加好痴人..

公爵府

BK Milk勳章

回覆樓主:

我仔6個月已經比佢坐車,唔明你點解要揹佢咁耐,而家你只能比佢自己行同坐車,喊就由得佢喊,你唔對佢狠心咪你自己捱law。

男爵府

回覆 Forverhappy 的帖子

喺屋企比佢當梳化坐

子爵府

Forverhappy 發表於 23-4-17 23:44
搭lift已經開始大喊,有人就好尷尬,跟著又不停爭扎, 雖然有扣,但都好驚佢跣左落黎。
...

可以屋企試咗先,我都係咁

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

揹開,抱開,就已經好難回頭,當年我大仔就係咁,因為第一個小朋友,長輩同我哋個個都抱開,一放落車仔,就坐唔耐。

反而細女好中意坐bb車,帶佢去旅行,可以坐瞓足全日喺bb車

珍珠宮

擺玩具

伯爵府

搵啲座位高身啲,背脊坐得直啲既車
帶埋佢去試車

珍珠宮

Forverhappy 發表於 23-4-18 23:38
今日試左俾玩具唔得,2隻手已經揸晒玩具,喊足全程,左扭右扭,我地其中一個傍住佢頭仔,幾驚佢跌出去,我 ...

17個月仲唔識聽人話?
再大啲睬你都傻, 小朋友好醒, 知一喊就有人抱。

珍珠宮

Forverhappy 發表於 23-4-18 23:38
今日試左俾玩具唔得,2隻手已經揸晒玩具,喊足全程,左扭右扭,我地其中一個傍住佢頭仔,幾驚佢跌出去,我 ...

出街坐車前有冇約法三章?一係自己街, 一係坐車。
一喊原車返屋企, 冇得去街街。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

lastpass 發表於 23-4-17 23:43
你哋比一個歲半小朋友食住喎! 好簡單,出門口前同佢講好數,唔得就即刻返屋企。佢發脾氣就比佢發,你哋行 ...

非常同意

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

比佢自己選擇,自己行定坐車或留在家,同佢講BB開始重,嫲嫲媽媽抱唔到,甘大個人唔明點解要買佢怕?坐車好難為佢?我見買玩具果D又系,個B起街發癲就即刻投降。

珍珠宮

回覆樓主:

我由細到大都係掉佢落 bb 車

水晶宮

Angelice-BeBe 發表於 23-4-19 08:43
揹開,抱開,就已經好難回頭,當年我大仔就係咁,因為第一個小朋友,長輩同我哋個個都抱開,一放落車仔,就 ...

我都係咁
大嗰個因為輕,孭同抱方便好多,所以基本上冇乜坐過BB車。到大少少同旅行時想佢坐,佢都唔肯了。好彩佢一路都好輕,要抱都抱到。

到細嗰個,佢肥,好彩肯行同肯坐bb 車。倒返轉孭出街只孭過幾次。老人家好想抱佢 (我都唔明點解佢地咁鍾意抱,成日搶住抱), 但太重無能為力

首頁

尾頁

跳至