自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

畀面勳章

meko~ 發表於 23-4-24 21:45
無可以信任既人,唔會放低,我父母睇小朋友信唔過,最多放半日

唔好話旅行,之前個仔仲細時,有日我同C6都唔得閒帶佢去打波,叫咗老人家帶,已經準備好晒啲物品,叫佢帶阿仔打完波去沖涼,點知我夜晚返到嚟,我仔仲著住件套波衫老老人家話我仔唔想涼,所以由得佢

自此以後莫說旅行,一日半日都行唔開

男爵府

zitamamama 發表於 23-4-24 19:51
平日公司請假去,一來平,二來又可以自己慢慢行,但問題係冇人幫小朋友睇功課同默書,咁即係小朋友上課日去 ...

大仔2歲時同老公去左北海道補度蜜月,平時都係畀阿媽湊,所以好放心交畀佢睇7日,最感動係阿媽主動叫我哋去旅行話幫我哋湊,佢話細路越大越難有二人世界,唔想我有遺憾(冇蜜月旅行)

子爵府

小朋友出世後,已經同伴侶有共識:一係成家去,一係我哋2個大人各自約朋友去。絕對不會我哋2個出去搭飛機掉低小朋友。
因為擔心萬一有咩事,邊個陪小朋友長大?

大宅

回覆樓主:

如果2個小朋友跟左導師去類似童軍營,我同老公試過上深圳揼骨過夜。
長旅行沒想過,應該要高中先可。

伯爵府

spikenard 發表於 23-4-24 23:08
從冇諗過放低細路自己2公婆去旅行,我只會放低c6,帶細路同我去旅行
...

Same same(emoji)

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

lovelybaby2015 發表於 23-4-25 07:49
咁你個仔都好乖,記得以前我老細話,佢仔12歲已經唔肯跟佢同老公去旅行,情願去婆婆屋企住,打足咁多日機: ...

我地比較黐身,而家都仲會一齊旅行,我同 c6 都好珍惜可以同阿仔一齊出遊嘅機會

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

小學真係無, 等到大女中六,先第一次撇低佢哋。不過到中學, 已經唔洗去樂園, 我哋去郊區多, 唔鐘意市區。 嚟緊暑假, 我哋一家又再出發。

公爵府

2024年龍年勳章

平日公司請假去,一來平,二來又可以自己慢慢行,但問題係冇人幫小朋友睇功課同默書,咁即係小朋友上課日去 ...

我哋唔會捨得掉底兩個女~
大依家中五, 細中一~
盡可能一定4人行~

佢哋小學果陣~

係試過兩公婆快閃台灣3日&澳門2日~
雖然有工人照顧, 但都係心掛掛, 成日打電話+whatsapp佢哋~

水晶宮

畀面勳章

ChloeMa 發表於 23-4-25 08:46
小學真係無, 等到大女中六,先第一次撇低佢哋。不過到中學, 已經唔洗去樂園, 我哋去郊區多, 唔鐘意市區。 嚟 ...

我兩個都係中學,終於都唔駛下下plan去遊樂場同動物園 

侯爵府

2024年龍年勳章

回覆 zitamamama 的帖子

只要你想就安排到, 依家網絡好方便~功課叫小朋友whats app你睇, 唔識可以一齊開zoom 教佢地~當然, 平時小朋友都要有類似習慣, 可以自己做功課同執書包~
去3-4日唔係問題, 你可以揀小朋友考試後果個星期去, 通常少0的功課, 同無咩測默

珍珠宮

回覆樓主:

一年返學都要跟學習?想兩個人去,都係三日假期啫,一定安排到

侯爵府

兩公婆要拍吓拖先得, 第日仔女大咗, 同你過下去的係老公
只要有信得過的人湊住啲細路就可以去三幾日

伯爵府

我自己同娘家去
老公睇小朋友
父或母一定要有一個睇住小朋友
我小朋友高小

子爵府

同老公兩人都唔捨得同唔放心放低小朋友
所以唔諗二人世界住架喇
小朋友肯痴住我哋嘅時間唔長
想珍惜同小朋友一齊嘅時間

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

黎緊暑假阿女去遊學團, 到時我同老公可以二人去旅行.

子爵府

中學都會一齊去,只係疫情前一年試過去濟州郊遊,我仔冇興趣佢唔肯去,佢去了婆婆屋企住一星期

珍珠宮

虎到金來勳章

回覆樓主:

我地只係試過一次仔讀幼稚園時兩公婆去過一次旅行,嗰次去完返黎,仔返幼稚園喊左一星期,日日送返學都攬實我,心痛死。
上左小學好多野要跟,只係試過我同朋友去快閃,無試過兩公婆去。

男爵府

回覆樓主:

我仔六年級畢業營,我同老公去咗台北三日,佢中二跟學校一星期去首爾,我同老公就買同日出發及回程去福崗,我地送完佢去counter集合,之後我地兩個去check-in, 返到香港係機場等埋佢一齊返屋企
呢幾日考緊DSE, 等佢考完,我同老公就會飛兩星期啦,佢自己話唔跟我地去,遲d會同朋友去grad trip

珍珠宮

虎到金來勳章

heilok 發表於 23-4-24 23:22
我仔bb 時兩公婆去過3日2夜台灣,但太掛住bb,所以直到阿仔小五跟學校遊學團先再試過兩公婆去旅行。
...

我仔兩歲時我地兩公婆去過一次旅行,我一出門口就喊 ,勁唔捨得,到仔而家初中都無再試過唔帶埋佢去

男爵府

回覆樓主:

大女中一
細女剛完成呈三,等中一放榜
訂咗7月頭同老公兩個去日本

其實6月考完試,學校試後活動,等放暑假期間都係合適。

首頁

尾頁

跳至