論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

印姐剛簽了第三個約後,態度和做嘢180度轉變,請問如我現炒佢,需比長服嗎?剛剛做滿4年,第三個约剛開始

男爵府

未做足5年都唔需要

男爵府

wingwong518 發表於 23-4-26 14:15
印姐剛簽了第三個約後,態度和做嘢180度轉變,請問如我現炒佢,需比長服嗎?剛剛做滿4年,第三個约剛開始
...

唔使比, 睇番勞工法例, 做滿五年先要

大宅

因為上年疫情原故,唔想take 任何risk, 所以跟現在工人續了約,現在是第3張約,到今年9月便做「足」了5年。

其實呢個工人一直都唔係特別優秀,第一次出國做工人姐姐,好多家務家事都唔識,全部由我媽咪一手一腳教佢。但因為我媽媽都係要求高(同性格麻煩)嘅,呢個工人都算比較相處到(佢話佢媽都係一樣性格), 所以之前都叫順利做了4年。

簽得第3張約,長服金我係預咗比,但自從有了妹妹出世(簽約前佢係清楚知道),做野愈來愈差,最過份試過自己上咗MTR留低我大女係月台,亦都試過因為去櫃拎野,獨留我細女喺梳化(BB約8個月大),最後細女由梳化碌左落地。

本來都5年感情,都希望開開心心完約,但佢愈來愈差令我想係9月前炒咗佢,慳返長服金之外,亦唔使再捱$6000 每月人工。

大家覺得點好?

公爵府

nman0802 發表於 23-5-1 16:14
因為上年疫情原故,唔想take 任何risk, 所以跟現在工人續了約,現在是第3張約,到今年9月便做「足」了5年。 ...

俾到$6000都咁嘅質素

男爵府

回覆 feifei_baby 的帖子

我也是第四次續約,少少叫佢改善也如頑強。有次细路出去,她哭得说拿來手剪,真系有感情也耍死自己乎。唔怕才怪

伯爵府

虎到金來勳章 畀面勳章

wingwong518 發表於 23-4-26 14:15
...

第五年一開始第一日就要俾長服…..agent 咁講的

伯爵府

2023年兔年勳章 BB防敏心得分享勳章 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 DHA勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

nman0802 發表於 23-5-1 16:14
因為上年疫情原故,唔想take 任何risk, 所以跟現在工人續了約,現在是第3張約,到今年9月便做「足」了5年。 ...

佢真係無注意小朋友安全問題,如果我都會炒佢。你不如先簽一個新姐姐,再炒佢得唔得?送多一個月糧給她走。擔心你現在即炒,無人睇小朋友。

首頁

尾頁

跳至