自由講場

跳至

首頁
12345...10

尾頁

大宅

其實不斷加最低工資係咪一件好事?以前m記人工可以話係最低,25蚊一個鐘,但餐廳/酒樓都仲俾到40蚊一個鐘,但當最低工資都加到40蚊,大集團都可以用唔同宣傳攻勢去搶客cover cost,但餐廳/酒樓cost 好難減,收同一人工,個個都識揀做快餐店多過餐廳酒樓

男爵府

想揾借口輸入低廉勞工. 卑高少少或者肯請年紀大少少點會無人做? 資方想便縂要後生更係話無人啦!

珍珠宮

畀面勳章

回覆樓主:

好多行業真係請唔夠人,同藉口請外勞無關。
地盤人工不算低了吧?但以現時人手,根本不足以應付未來大型基建。

子爵府

jaycee_mami 發表於 23-5-1 13:47
香港的最低工資是$40港元,英國的最低工資是$102港元,澳洲是$113港元。

https://hk.finance.yahoo.com/ne ...

歐美入息稅等稅率高,102*40% 已無了40元,且有vat般的消費稅,凈值雖然最後仍然多香港少少,但都唔係咁多

https://hk.finance.yahoo.com/news/%E7%A7%BB%E6%B0%91%E8%8B%B1%E5%9C%8B%E5%8E%BB%E8%8B%B1%E5%9C%8B%E6%89%93%E5%B7%A5%E7%94%9F%E6%B4%BB-%E7%A9%B6%E7%AB%9F%E8%A6%81%E4%BA%A4%E5%B9%BE%E5%A4%9A%E7%A8%AE%E7%A8%85%E6%94%B6%E5%85%A5%E7%AF%87-082624667.html?gclid=CjwKCAjwxr2iBhBJEiwAdXECw8Ns5t8Mcs46H_St-iXyG42cXCegjcHvI7-ZX7tBZlH0W5K2peRUNhoCUzEQAvD_BwE

願攜手渡過悲傷, life is still going on.

象牙宮

回覆樓主:

睇咩行業啦!我做運輸業,因為司機工時長,真係唔出高d人工都請唔到人,請到後生又未必有經驗,有返三十幾四十歲果d又要求高!不過我老闆無意外勞

大宅

2024年龍年勳章

回覆樓主:

就我嗰行嚟計,每間公司都對學歷有啲要求,要識三文兩語,輪班,24/7 /365 兼打風落雨無休。新人底薪 $14000 叫做好多,因為疫情成個行業大傷元氣,借銀行錢先唔駛執笠,營商環境非常困難。但員工角度係宜家有返生意,公司都仲咁刻薄,寧願請外判輸入外勞都唔肯加人工,出面人工高少少仲唔駛帶埋阿媽返工,走為上著啦

大宅

banbanmm 發表於 23-5-1 15:02
好多行業真係請唔夠人,同藉口請外勞無關。
地盤人工不算低了吧?但以現時人手,根本不足以應付未來大型基 ...

未來大型基建好早已經引入咗外勞,港珠澳大橋其實大部分都係外勞做,依家主要係有人嘈連食肆/sales/ 司機/保安/洗碗呢d本身只係俾到最低工資,但又無人肯做,想用最低工資(或多少少)去請大陸人做

侯爵府

72leelily 發表於 23-5-1 14:22
幾十年前都無獨沽一味只坐前線

我唔係呢行業,而家先知原來用到盡!

大宅

購物狂媽媽 發表於 23-5-1 15:15
未來大型基建好早已經引入咗外勞,港珠澳大橋其實大部分都係外勞做,依家主要係有人嘈連食肆/sales/ 司機/ ...

如果一旦呢d低層工都開放埋外勞(d外勞係即日往返大陸訓覺,或者會有交通津貼)d弱勢社群只會更依賴香港政府,因為阿伯可能想做保安/阿嬸想返下酒樓樓面都無

男爵府

Charlotte_mom 發表於 23-5-1 13:14
除非貪佢有免費戲睇,實際工作時間唔多囉(開咗場就得閒)
相比起又要搬擡又無得坐嘅
...
依個人工ok既,工作量唔多當pt返

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏

狗叫嗰班唔通自己剋薄員工會講出嚟咩

公爵府

黃二少奶 發表於 23-5-1 14:47
我pt食肆真係長工散工都請唔到人,後生唔肯入行,年紀大請黎都做唔掂

飲食業一返就11/12個鐘,仲要係中間時間,放工乜都收哂,小後生肯做。

子爵府

因為人工低,太多野做,忙碌都冇停手

男爵府

TMC3012 發表於 23-5-1 14:00
講難請人, 因為有啲公司(我公司就係)有要求又咁又咁, 請到又做一陣唔撈
...

我公司就係咁,請個清潔阿姐都多多要求,又要後生,又要醒目,又要出街,又要幫手門口同事行開行埋聽電話,個個做唔長,走左又好耐請唔返.

男爵府

肯做既人走哂,嚟得既淨係諗住攞著數。
廿蚊張講到明,俾多日假都嫌多,點會加人工加福利去請人。 最想平價引入外勞,要人跨境返工,又唔想俾津貼。

男爵府

蝦米豬 發表於 23-5-1 15:06
歐美入息稅等稅率高,102*40% 已無了40元,且有vat般的消費稅,凈值雖然最後仍然多香港少少,但都唔係咁多 ...

係扣免稅額£12470之後交20%、over 50000/year 才係扣免稅額後交40%。

珍珠宮

回覆樓主:

唔係請唔到人. 係唔肯畀錢請人

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 Poo得好勳章 笑得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 Xmas吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 想生BB熱投 畀面勳章

回覆樓主:

因為有d僱主出手太低,俾一萬要求人哋俾三萬嘅能力同表現,加上物價高,做得咁辛苦而冇錢剩,不如唔做食亞公又好多嘢唔洗錢

珊瑚宮

2024年龍年勳章

出手低咪請唔到人囉

珍珠宮

2024年龍年勳章

黃二少奶 發表於 23-5-1 14:47
我pt食肆真係長工散工都請唔到人,後生唔肯入行,年紀大請黎都做唔掂

後生多選擇,年紀大就去做保安。

首頁
12345...10

尾頁

跳至