自由講場

跳至

首頁
34567...10

尾頁

伯爵府

成日出口術,想迫正苦開大門,班飲食業更想請外勞,到時香港人仲大鑊

侯爵府

shobi 發表於 23-5-1 13:41
我想做旅行社櫃檯,之前係ERB讀咗個旅遊顧問課程,但原來要有導遊或領隊牌先請,原來有團要出團,無團就坐 ...

依個好多年都知架,係領隊做埋

侯爵府

黃二少奶 發表於 23-5-1 14:47
我pt食肆真係長工散工都請唔到人,後生唔肯入行,年紀大請黎都做唔掂

所以多左新移民肯做

侯爵府

LOVEJELLY 發表於 23-5-1 15:46
我公司就係咁,請個清潔阿姐都多多要求,又要後生,又要醒目,又要出街,又要幫手門口同事行開行埋聽電話 ...

清潔阿姐都要聽埋電話?搵鬼做咩

子爵府

2024年龍年勳章

雪影 發表於 23-5-1 12:49
我做飲食業嘅,真係好唔夠人,後生嘅嫌辛苦人工少唔入行,中年嘅做到步入老年又退休,跟住請唔到人:igiveup ...

我都係做飲食,請唔到人,就5個人的工作量壓縮3個人做,老闆覺得又做到喎,咁連人都慳返唔請,簡直惡性循環。

子爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

有時可能唔係錢問題,而係本身公司文化,做得開唔開心。如果一間公司做得開心,能融入公司裡文化和人,人工低少少都冇所謂。

我以前做開office工作,只有返工時間冇收工時間,而家冇做長工5、6年, 自己都接近5張,都唔想比份長工縛住自己,限時限刻按住份工嘅時間表去返工,只係做下炒散,或短期工作,豈碼壓力冇咁大。以前年青時打工係希望可以升職加人工上位,但而家結咗婚有家庭年紀大身體不大如前,返工只係為餬口,唔會同公司博命講感情,真係要work life balance

珍珠宮

好媽媽勳章

登陸火星 發表於 23-5-1 16:28
除了地盤、飲食業及雜工,邊個話“會呼吸都請”,招聘會計甚至會計文員都要求大學畢業或有相關工作經驗,是 ...

咁又一行唔同一行,咁會計都要識做先得㗎。我之前請一個會計,因為要求高啲,人工可以俾高啲,但無乜人見之餘,見嘅人其實資歷唔夠

子爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

其實呢個問題唔只係香港,外國都係咁,我哋呢度都有好多店舖都貼紙請人,不論餐館/咖啡店/服裝店,唐人/西人店都係請唔到人

大宅

出手低咪請唔到咯,啲老闆自己都想比福利請長工,對新入行嘅冇再培訓,走咗人話請唔到可以焗其他員工做埋,借頭借路拖住唔請,到請人時又想用更低價$呭點會請到人。
香港公司請唔到人係由啲公司文化轉差兼縮骨,員工覺得唔值得為公司OT及博殺開始,惡性循環。

大宅

萍pig 發表於 23-5-1 13:34
因為太多人自命好命,留在家中唔肯打工。一味向返工的伸手要錢花。

講得好啱,前幾日去深圳行山,撞到多人都話常来行,話仔女已大 悶咪過來行

琥珀宮

SARIDON 發表於 23-5-1 17:00
人工低,我講嘅真係人工低,我公司要請文員出11K, 要有2年經驗,返星期六,頭3個月紅假要扣錢,點請人?今 ...

之前係fb見有人post護老院12000請輪更,六日,勞工假,我覆佢樓下保安12碼14000都請唔到人,12000點請人,呢d都唔係冇心請本地人,想請外勞

伯爵府

回覆 goo_littlebb 的帖子

點解呢?

子爵府

Charlotte_mom 發表於 23-5-1 12:53
當你係收時薪$50-60嘅勞工
做老麥同書店同超市,都無分別,你都會揀間近家,或時薪高2蚊,或工作時間較適合 ...

輸蝕的工唯有用錢搭救。

子爵府

mandy952 發表於 23-5-2 08:13
之前係fb見有人post護老院12000請輪更,六日,勞工假,我覆佢樓下保安12碼14000都請唔到人,12000點請人, ...

其實輸入外勞,商家僱主都要俾住宿費,其實成本未必慳到好多。

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

人工低!

別墅

回覆樓主:

講到尾都係d老世企硬唔肯加人工,文職/勞動力工種皆是,繼續用十年前嘅工資請人,咁好啦,依家俾佢地諗到請外地勞工啦,較低工資嗰班文員&勞工嘅人工可以繼續繼續唔駛加啦,老世最開心

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

HL7646 發表於 23-5-2 08:53
輸蝕的工唯有用錢搭救。

好多蚊型一腳踢零售店仲係出緊$4x個鐘 (真,我女有問過)
我都唔明,佢以為自己有咩吸引力會請到人?住樓上都唔做啦

大宅

回覆樓主:

呢個年代仲有工既人工得萬頭,人工咁鬼低就算請到都預左個staff唔會有心機長做或者好騎呢啦!

琥珀宮

HL7646 發表於 23-5-2 09:30
其實輸入外勞,商家僱主都要俾住宿費,其實成本未必慳到好多。

而家傾向即日來回深圳香港

琥珀宮

SARIDON 發表於 23-5-1 17:00
人工低,我講嘅真係人工低,我公司要請文員出11K, 要有2年經驗,返星期六,頭3個月紅假要扣錢,點請人?今 ...

因為文職唔同飲食業,d老細覺得少一兩個人唔係問題了,其他人做埋都可以,所以只肯出咁低人工,請到未做,請唔到就你做埋咁解

首頁
34567...10

尾頁

跳至