懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

而家有咗兩個月,係咪要過咗12周後先可以放心做運動?游水得唔得?

大宅

華人會同你講,泳池水好污糟,會感染,大肚就唔好郁,訓到生。
事實上游水有水嘅承托,可以舒緩腰骨同膝蓋,鍛煉心肺,對孕婦係十分好嘅運動
當然大前提係你識游水

別墅

Trevo5 發表於 23-5-5 09:25
而家有咗兩個月,係咪要過咗12周後先可以放心做運動?游水得唔得?

我12w前只行路,過左nt 睇完胎盤位置,醫生話我clear for exercise 我開始做https://youtube.com/@PregnancyandPostpartumTV

大宅

我覺得唔做劇烈運動就OK, 不過如果擔心就都係等多一個月啦

複式洋房

awless 發表於 23-5-5 17:50
華人會同你講,泳池水好污糟,會感染,大肚就唔好郁,訓到生。
事實上游水有水嘅承托,可以舒緩腰骨同膝蓋 ...
多謝指教

大宅

回覆 Trevo5 的帖子

3個月後先好游水

男爵府

2024年龍年勳章

人人唔同, 都要睇陀得隱唔隱, 同埋我有做開運動

孕前期, 我行山, 行大棠呀哥D石屎路, 西貢西霸哥D, 跑步, 跳舞(雙腳唔會同時離地, 即係唔雙腳向上跳), 瑜伽
孕中期,跟 youtube 孕婦HIIT, YOUTUBE 跳舞, 跑步(pace 10), 簡單熱身(膝上壓, 平板, 深蹲), 孕婦瑜伽
孕後期, 呢排熱返, 急步行, 游水, youtube 孕婦瑜伽, 孕婦HIIT(做上身哥D)

大宅

我覺得都要睇你自己平時有冇做開運動, 強度唔好太勁就OK, coffee都有好多片話係大肚都做得, 我個陣都會跟住做下, 不過好多時都係懶~

大宅

懷孕約15周或以上,已可試玩普拉提,但事前必須詢問婦產科醫生意見,證明胎兒已經穩定,確保在安全情況下才好進行。

Pilates是最適合準媽媽的健體運動。在懷孕期間練習Pilates有很多好處,包括: 
* 增強下腹部位以支持寶寶的成長,同時減輕腰痠背痛的情況;
* 收緊盤底肌肉為分娩作好準備(並有助產後復原)

本人是開普拉提studio,如有興趣可dm我

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊