自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

哈比族 發表於 23-5-8 15:49
結果真係有用?即係咩意思

小二上學期我已經冇咁牛,成績進步左一倍有多,但收成績表個刻老師仲要再講呢句,到果刻前從來冇人話過我叻定唔叻,我唔知原來自己ok,佢好似點醒左我咁,到下學期我就再進步多十名(我係自己温書,阿媽唔識唔理),所以我真係要好多謝果位老師,睇到我潛能,都多謝你,俾左個機會我讚下自己啲往績

子爵府

anouck 發表於 23-5-8 16:06
小二上學期我已經冇咁牛,成績進步左一倍有多,但收成績表個刻老師仲要再講呢句,到果刻前從來冇人話過我 ...

別墅

口出恩言

大宅

2024勳章 牛年勳章

多謝分享

珍珠宮

Rita 發表於 23-5-8 15:03
傷害的說話往往來身邊最親密的人,小時候,傷透心的說話就好似一把一把劍咁刺入心,而我絕少聽到來自父母 ...

諗返轉頭其實以前啲人真係好老土,而家仲好多人都係古老思想

伯爵府

2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

anouck 發表於 23-5-8 13:35
我小一時仲係牛下牛下,成績包尾,小二班主任一句:你唔止咁樣,結果真係有用(阿媽從來唔點讚我)
...

我阿媽都好少讚我,唔鬧已經好好

伯爵府

michellechiu02 發表於 23-5-8 14:01
你從牧童笛中得到讚美
我相反
小學吹牧童笛

我地音樂堂唔係主科,所以上音樂堂都係玩玩吓,你老師咁認真的確學校教啲嘢,有啲出到社會無咩用,例如數學嘅sin cos tan, 除非專科,否則對我無咩用

珍珠宮

回覆樓主:

老師頒發最具進步明星獎:一句鼓勵的話,能量竟然有這麼大
進步獎狀怎麼寫

這兩天一個小影片突然就火了:

老師在班級頒發獎狀,一位平時表現平平的同學竟然意外地收穫了一張獎狀。

頒獎時,老師是這麼說的:

你在第一學期的表現平平,但是老師總堅信你會變得更好,特被評為“最具期待小明星獎”。

男孩顯然沒有想到自己會獲獎,在老師把獎狀遞給他時,瞬間就紅了眼眶,抑制不住自己的情緒,哭了起來。

...尚有後續

珍珠宮

薯圈 發表於 23-5-8 18:29
老師頒發最具進步明星獎:一句鼓勵的話,能量竟然有這麼大
進步獎狀怎麼寫

老師為了緩解男孩的情緒,調侃地說了一句:“哎媽,這啥意思?激動的啊?”

男孩止不住地用衣袖擦拭自己的淚水,然後抬起頭,堅定地告訴老師:“我能變得更好。”

老師穩穩地接住了男孩的這句話:“對,你一定能變得更好。我相信你,你相信自己不?”

接著,老師讓全班同學用掌聲為這個男孩加油。

網友們紛紛評論:孩子被認可有多麼重要!這一張獎狀足以改變孩子的一生。

珍珠宮

回覆樓主:

以上呢個故事好感動到我,老師的一句鼓勵說話,確實可以改變一個人的一生。

盼望多d老師睇到呢條片。 一陣我揾返條片再放上來。

伯爵府

Nancy20090615 發表於 23-5-8 14:12
我都試過, 係講左 D 野令人地發奮.

事緣有個細路我都會成日見到佢, 但傾偈就少, 有次同佢傾偈後, 我發 ...

話語嘅力量真係大,唔係個個仔路都受舊時俾人鬧個套,愈踩低佢,佢就會愈變成家長口中嘅「爛泥」發展。你遇到個個細路仔真係好犀利,但天資都要配合努力,應咗你個句「唔勤力就晒咗你」,你睇人都幾準我係佢阿媽都覺得你係恩人,變勤力之後人生嘅走向都唔同

伯爵府

emt1314 發表於 23-5-8 14:14
一句可以杀死人, 一句可以冧死人.

的確係,有時因為一句話令人諗唔開,同時一句話會令人瞬間諗通,就係呢一念之間嘅影響

題外話,有啲命案就係因為一句話辣著兇手,否則可以避免悲劇最慘一句傷害人嘅話,唔係淨係hurt嗰一下,而係不時會係腦海中loop

伯爵府

meko~ 發表於 23-5-8 14:23
所以如果喺我生活之中,遇到一啲令我好滿意服務,我嘅人我係會另外寫讚賞信去佢公司,近期寫過嘅有保安公司 ...

你呢個做法好好,相信佢地收到讚賞之後會開心成日,就算將來工作有咩挫折,你封讚賞信可能係佢地心理上嘅救生圈

子爵府

人言可畏!

我都提醒自己多啲鼓勵,令身邊嘅人&自己都開心啲。

珍珠宮

薯圈 發表於 23-5-8 18:32
以上呢個故事好感動到我,老師的一句鼓勵說話,確實可以改變一個人的一生。

盼望多d老師睇到呢條片。 一陣 ...

22 青少年生涯规划发布了一篇小红书笔记,快来看吧! (emoji) gJxKM0i6wEQ8zAu (emoji) http://xhslink.com/4I8CRp,复制本条信息,打开【小红书】App查看精彩内容!
attach0/tmp/phpbrsYmQ

伯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章

說話如刀劍

男爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

出言以善,如叩鐘磬;身無論議,度世則易。

伯爵府

據我觀察,好多郁啲話人蠢嘅人係自己表達能力唔好,又冇耐性,但佢哋只會認為係對方問題。細個俾屋企人話蠢會又嬲又唔開心,因為我唔覺得佢哋聰明過我好多。

同你一樣,喺低潮時都會諗返自己受到鼓勵嘅moment,提醒自己,其實我都做到呀。

男爵府

anouck 發表於 23-5-8 13:35
我小一時仲係牛下牛下,成績包尾,小二班主任一句:你唔止咁樣,結果真係有用(阿媽從來唔點讚我)
...

諗起我細佬中三唔知考乜嘢科,佢個老師話佢語文水平連小學六年級都達唔到!

到咗下一次考試,我細佬竟然響嗰科考第一!
個老師咪話我細佬,根本就唔係蠢,而係懶

大宅

回覆樓主:

我近排因為情緒問題搵社工傾計
比人話:你以為人地想幫你咩?人地可憐你咋

首頁

尾頁

跳至