自由講場

跳至

首頁
34567...11

尾頁

子爵府

littlefunpig 發表於 23-5-10 00:28
以前係既
而家已經今時唔同往日

最壞時間應該已過。 雖然未必會好似以前升幅咁強, 但當經濟慢慢恢復, 如果中美關係能好轉, 未來十年應該會穩步上揚, 中央應該唔會俾佢玩完。

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

licpd 發表於 23-5-9 22:58
甘大灣區退休都好揾笨. 300萬買個兩房總要係三.四綫城市, 人的質數唔講, 上面房屋質量聼講15年壽命度, 跟住 ...

咁恐怖

水晶宮

mizuho 發表於 23-5-10 06:57
其實要用100萬做退休係可以,但根本唔應該買樓。買樓嘅目的係希望財富增值,起碼可以消化通脹率。
但大陸 ...

15年壽命真係唔過份,我以前返大陸做野都會去睇樓,10零年樓外牆已經裂到,所以之前有post我都有講,等同香港唐樓級別。就算新樓,大6人都媽媽聲;亦都試過坐係地盤對面餐廳睇拆樓,睇完我覺得香港樓係冇買錯。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

ensureyip 發表於 23-5-9 22:21
大家都叫樓主租,但佢媽媽成七十歲,有人肯租俾老人家?

用樓主名義租可行嘛?

水晶宮

MissMaMa 發表於 23-5-9 22:37
中國房產黃金時期已過,要知道佢哋冇剛性需求,而家一地爛尾樓,我就睇唔到任何投資價值
...

國內朋友都係咁同我講。我最近先知屋企人放賣其中一個樓盤,一直賣唔出。

水晶宮

包包黃 發表於 23-5-9 23:47
老人家思想間屋唔係自己驚呢樣驚個樣,完全係搵野黎驚,無從入手勸佢

同佢講由你幫佢安排住宿,包括租務,佢會唔會放心?
話比佢聽你包底,租唔到都會買個單位,一定安排固定住處比佢。

水晶宮

littlefunpig 發表於 23-5-10 00:31
睇下內房股價就知

男爵府

brother4 發表於 23-5-10 06:59
年齡大多病痛,左右有足夠医療,另考慮請姐妲照顧,口味/食物住近佢原藉地方
...

BK 好少人供養父母,點會明。

水晶宮

MissMaMa 發表於 23-5-10 07:12
以前內地流行呢2句: 新嘅冇得頂,舊嘅冇得整

聽過

水晶宮

gallygally 發表於 23-5-10 07:54
最壞時間應該已過。 雖然未必會好似以前升幅咁強, 但當經濟慢慢恢復, 如果中美關係能好轉, 未來十年應 ...

你講嘢同我媽一樣口吻,唔知係唔係 follow 同一個 YouTuber,我阿媽比佢洗晒腦,基本上講嘅嘢都係呢個 YouTuber 講嘅嘢。佢都好鼓勵我地喺國內置業,不過我有自己考慮,未落實長住,我係唔會買樓。

子爵府

1314625 發表於 23-5-9 14:51
1. 唔好買"公寓"
2. 攞錢上去, 同將來有機會賣樓攞錢返黎香港的問題
3. 確認自己的"初心" , 唔好期望好似香 ...

1,3 同意!
但 2, 唔同左啦 ! e 家好多樓盤都有 d 內地銀行可以合法轉錢返大陸買樓!

男爵府

回覆樓主:

要考慮一下:鄰居。始終,老人家,是弱者,會容易受人欺侮。如果,遇著不好的鄰居,真是十分麻煩了。買屋容易,但周圍的配套,是否適合自己,真是要住落才知。

子爵府

pauline_c 發表於 23-5-10 08:54
你講嘢同我媽一樣口吻,唔知係唔係 follow 同一個 YouTuber,我阿媽比佢洗晒腦,基本上講嘅嘢都係呢個 You ...

你係咪踩緊我?
我冇聽開YouTuber 喎, 只係個人意見。 正路思考, 中國發展先剛起步, 冇理由咁快玩完, 當然要經濟復甦先得啦, 同樣買樓有能力當然係買近香港的一線城市最穩陣

男爵府

pauline_c 發表於 23-5-10 08:54
你講嘢同我媽一樣口吻,唔知係唔係 follow 同一個 YouTuber,我阿媽比佢洗晒腦,基本上講嘅嘢都係呢個 You ...

係!我阿媽成日用個幾個YouTuber 概野教訓我(emoji)有時都好心傷

男爵府

pauline_c 發表於 23-5-10 08:43
國內朋友都係咁同我講。我最近先知屋企人放賣其中一個樓盤,一直賣唔出。
...

請問放左幾耐

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

gallygally 發表於 23-5-10 07:54
最壞時間應該已過。 雖然未必會好似以前升幅咁強, 但當經濟慢慢恢復, 如果中美關係能好轉, 未來十年應 ...

呢啲只係理想安慰式說話

水晶宮

gallygally 發表於 23-5-10 09:13
你係咪踩緊我?
我冇聽開YouTuber 喎, 只係個人意見。 正路思考, 中國發展先剛起步, 冇理由咁快玩完, ...

我緊係唔係踩你,唔通我踩我媽咩?只係覺得短期風險比較高。
升咗嘅價,要賣咗出去賺錢落袋先係賺。屋企人放售嘅單位,地點質素都唔差,一直未賣得出。

水晶宮

包包黃 發表於 23-5-10 09:15
請問放左幾耐

我無細問,間屋無人住幾年喇~

水晶宮

包包黃 發表於 23-5-10 09:13
係!我阿媽成日用個幾個YouTuber 概野教訓我(emoji)有時都好心傷

老人家唔好同佢認真。我都喺度摸索緊點樣可以令爸媽心安。

子爵府

pauline_c 發表於 23-5-10 09:19
我緊係唔係踩你,唔通我踩我媽咩?只係覺得短期風險比較高。
升咗嘅價,要賣咗出去賺錢落袋先係賺。屋企人 ...

係咪係小型發展商的樓呀?
都係剛復甦, 經濟仲未得, 美國打壓大陸打得好厲害, 過左呢關應該會好起來

首頁
34567...11

尾頁

跳至