自由講場

跳至

首頁
23456...7

尾頁

侯爵府

2024年龍年勳章

加油,bb會長大,開頭係辛苦
喊係好正常,佢想搵媽媽嘛
多啲抱佢有安全感

伯爵府

回覆樓主:

You are not alone.
好多媽咪遇過相同問題,我個位每次餵奶旁邊要放定盤仔,係比佢噴奶,做盡方法都要噴,熟手技工都搞唔掂,人都顛!
瞓覺又係挑戰,一放落床就醒,為免阻住老公休息,唯有抱出廳放自己心口。
當時真係好辛苦亦後悔過,但捱過又不外如事。我位港女20幾歲啦。
老生常談:放鬆D

伯爵府

Xmas吸收勳章

musty 發表於 23-5-11 08:30
人在外國,Bb 出左世3星期,成日喊,食完奶就嘔奶,係都要抱睡,擺落床一陣又醒,奶奶過左黎幫手但佢都湊到 ...

到bb差唔多3個月左右就輕鬆d架啦,放鬆放鬆~

公爵府

ChammyMAMA 發表於 23-5-11 08:44
有無用被包實佢,等佢有安全感?有無用奶咀,安撫下?食完奶有無掃風?放鬆d, 阿囡細時,見佢無特別,我都由 ...

絲襪包住bb個身體效果更好

水晶宮

人在外國,Bb 出左世3星期,成日喊,食完奶就嘔奶,係都要抱睡,擺落床一陣又醒,奶奶過左黎幫手但佢都湊到 ...

初生bb的胃很細小,要分幾次掃風,否則未落格肚仔吾舒服又肚餓,咁就會喊,又或者要換片片,很快就會過去的。加油呀!

大宅

想當初我同你諗法一樣,我衰過你既係本身都有產前抑鬱,到生個時疫情更嚴重無陪產,出院得老公同自己湊bb完全無四大幫,成個坐月期係喊住咁捱過去,聽bb喊聲聽到有幻覺咁,最後睇醫生,其實當你慢慢習慣生理時鐘,又慢慢上手,情況會愈黎愈好架,我個女已經3歲做左ftm 3年,情緒個方面真係只有你自己幫到自己,唔好比太大壓力自己,慢慢學點湊b,無人一生出黎就識任何野,比d時間自己,好好調節情緒,加油!

珍珠宮

鴨鴨比 發表於 23-5-11 18:34
最直接方法
撘13個鐘飛機翻香港揾啊媽幫手湊
3歲先返過去開學

我剛有親人個囡生B,佢去加拿大半年幫個囡,佢返香港時,佢個囡帶住個B來香港,打算最少住1年。

珍珠宮

bbc2018 發表於 23-5-11 21:19
我剛有親人個囡生B,個媽返去加拿大半年,阿媽返香港,佢帶住個B來香港,打算最少住1年。
...

其實真係要
我哋體質冇外國人咁強,樓主已經食抗抑鬱藥,真係需要家人全面照顧產婦同bb,捱廿個鐘,起碼執返條命仔

男爵府

回覆樓主:

你有冇用”包被”包實佢?
佢會冇咁易喊㗎
我大仔bb都好喊得,放心,會過去的,加油

複式洋房

鴨鴨比 發表於 23-5-11 22:38
其實真係要
我哋體質冇外國人咁強,樓主已經食抗抑鬱藥,真係需要家人全面照顧產婦同bb,捱廿個鐘,起碼執 ...

我父母係我十幾歲時已經過左身,我返到香港都無地方住,所以只可以留加拿大。。。

複式洋房

HLDMaMa 發表於 23-5-11 20:52
初生bb的胃很細小,要分幾次掃風,否則未落格肚仔吾舒服又肚餓,咁就會喊,又或者要換片片,很快就會過去 ...

我有掃風, 佢"嘔" 左幾聲, 跟住一直拍背都無反應, 拍得耐佢又feel到餓, 又大喊, 唔掃又唔得, 唔掃比佢繼續飲奶, 之後訓著左, 等20分鐘, 我以為d奶已經落哂格, 放佢係床度, 跟住又嘔奶。。。 我唔知自己做錯乜。。。

子爵府

樓主你寫既野真係歷歷在目,坐月時我都有一樣既諗法,到底幾時脫離呢種日子,佢幾時得大,我好似搬左舊石頭dup 自己,好似自己已經完全消失,成個世界得返啲bb喊聲。但前人無錯,一步一腳印,好快佢就喊少左,好快識笑,好快佢雙手環抱你條頸錫你,嘩,真心係咩辛苦都唔記得晒。不經不覺,我仔已經廿歲啦,加油樓主

珍珠宮

回覆樓主:

好明白你。 頭一個月真係好攰,當初都以為咁就一世,但好快就雨過天晴,反而好後悔無好好珍惜bb時嘅阿女,諗返都唔捨得咁快大個。 加油啊,好快會叮一聲舒服晒。

子爵府

musty 發表於 23-5-12 00:31
我有掃風, 佢"嘔" 左幾聲, 跟住一直拍背都無反應, 拍得耐佢又feel到餓, 又大喊, 唔掃又唔得, 唔掃比 ...
如果掃背唔得,可托住佢個頭然後輕輕轉,上網睇點做,文字好難解釋,bb會比較易嘔氣出來。你無做錯任何野,但bb 係獨立個體,佢都有自己喜好性情,媽媽要慢慢同佢磨合

男爵府

係咁架 我第一胎都好似你咁 成日喊。搞到我都顛到有一次係咁搖個b叫佢收聲。都嚇親媽咪即刻安慰返我。

其實bb要抱住瞓 就抱佢瞓吧 因為佢冇安全感咁,過左一排 會好啲 唔洗抱住瞓架啦。
bb係會feel到大人情緒,你地大人愈忟憎/煩躁 bb feel到都會一樣感覺,仲會喊得厲害。反而同佢鬥耐性 佢點喊 你哋都溫柔耐性地哄佢 反而bb情緒仲快被安慰下來

珍珠宮

musty 發表於 23-5-12 00:28
我父母係我十幾歲時已經過左身,我返到香港都無地方住,所以只可以留加拿大。。。
...

一係過台灣,佢哋有月子中心
起碼三餐有人煮,bb有專人湊
加拿大天氣太凍,你宜家咁弱,需要人照顧
你係度只能困獸鬥

我最嚴重係有諗過好在當時有好姐姐同娘家全力support, 我係盡力逃避,差唔多3-4年先至正常返

水晶宮

回覆樓主:

樓主,bb胃很細,醫生說像個士多啤梨咁細,所以佢可能要分段飲奶,但每次都要掃風,就算掃好耐都冇打嗝,也要把他打直,而且有D bb啜完一邊人奶,又要屙bubu了,吾換片片,一定吾肯再飲奶,剛初生bb回家,第一星期一個晚上要換8片尿片了。可能這就是所謂綿乾碎濕吧!但這些日子很快過去的,你就會被他一天一天長大,享受到他成長後的歡樂的。

珍珠宮

好媽媽勳章

我個大嘅都好扭計,掃唔到風,易嘔奶,易喊,兩三個月大啲會好啲。有需要俾奶咀啦,唔使怕對啲牙唔好。

伯爵府

Poo得好勳章 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 Xmas吸收勳章 夏天玩到顛 畀面勳章

要相信這只是一個過渡,好好你仲肯講出黎,以後都係有咩頂唔到要講出黎!

講真每個小朋友都獨特,真係唔能夠講呢個情況會持續幾耐!

但你總要調節自己,要知道一切都係過程,回想只係小毛

大宅

可以既話請一位鐘點保姆每日湊幾個鍾,你同奶奶可以有啲自己時間抖下,係香港有工人可以幫輕唔少。

首頁
23456...7

尾頁

跳至