自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

我愛Corina 發表於 23-5-21 23:24
自己都申請過幾次,唔係靠覺得

再睇多左d資料, 唔批子女居留係基於兩樣野:

1) 中國國籍法中, 居住在外國的中國公民, 其在外國出生子女非中國籍

2) 入境條例中, 非中國公民居住外地, 連續36個月不在香港, 喪失永居權

所以移左民BB一出世返香港攞身份證係可以的, 因為沒有連續36個月不在香港, 但三歲以後先返香港, 或攞完之後3年不在香港, 就會喪失永居權

男爵府

我小朋友係外國出世,出左世去中國領事館申請HKSAR護照同三粒星HKID,冇問題喎??

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

qpalzm 發表於 23-5-22 00:29
再睇多左d資料, 唔批子女居留係基於兩樣野:

1) 中國國籍法中, 居住在外國的中國公民, 其在外國出生子女非 ...

"所以移左民BB一出世返香港攞身份證係可以的, 因為沒有連續36個月不在香港, 但三歲以後先返香港, 或攞完之後3年不在香港, 就會喪失永居權"

以上又係你自己結論,呢個係屬於無中國籍人士,靠居港7 年獲永居人士。

BTW, 你親身試過申請未?以上有經驗jm 都講左主要係睇bb 出世果日父母用咩身份定居外國,申請表上係要提交証明文件,唔係睇你ge, '不同意', '覺得' 同 '所以'.

仲有我唔會回復你,bye

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

english1221 發表於 23-5-22 00:41
我小朋友係外國出世,出左世去中國領事館申請HKSAR護照同三粒星HKID,冇問題喎?? ...

你朋出世時,你或你先生是否未入籍?

男爵府

回覆 我愛Corina 的帖子

未,只持HKSAR passport,同樓主一樣(?)

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

english1221 發表於 23-5-22 17:54
回覆 我愛Corina 的帖子

未,只持HKSAR passport,同樓主一樣(?)

唔同,樓主響23樓講左係以加拿大公民身份過去生bb。

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊