自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

lojo11 發表於 23-5-27 09:54
Bio真係好多野要讀同記...比其他科所需溫習時間長好多... 英文底亦都要唔錯... 我仔有揀bio, 佢話自己蠢左. ...

我叫女睇咗呢個post,叫佢睇完各位E E嘅建議之後諗清楚先。佢暫時仲堅持要揀生物

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

jenniferzhu 發表於 23-5-27 12:48
我叫女睇咗呢個post,叫佢睇完各位E E嘅建議之後諗清楚先。佢暫時仲堅持要揀生物
...
佢自己決定到就最好.. 有D野要佢地試過先知..

珍珠宮

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

lojo11 發表於 23-5-27 13:02
佢自己決定到就最好.. 有D野要佢地試過先知..

希望佢以後都可以堅持到,佢哋揀咗冇得後悔

公爵府

牛年勳章 醒目開學勳章

回覆樓主:

我個女都要揀科呀~~~讀書都唔好~~~但揀左宗教同設計~~~

大宅

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章

heilok 發表於 23-5-25 18:22
現在LS唔計,應該可以揀3x 架。你仔學校只有2x 咁危險?

其實好多學校都係2X
3X通常係精英班或加埋M1M2宗教

之前睇呢個post覺得樓主個女好勇
4C+2X都要drop科,話佢想入嗰科只計best 5
我一直以為係喺4C+2X(考至少6科)前題下計其中5科,原來係可以只考5科

https://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=23668279

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

女管家三田 發表於 23-5-27 19:18
其實好多學校都係2X

2X其實風險好大,要好有信心2個選修科都不能失手,才能保得住入到大學嘅基本要求。

你睇條link呢個帖情況,該帖樓主女兒係今年嘅DSE考生,而今年大部份大學最低嘅入學要求仍然係 332233 或 332222,如果該考生棄考1科衹考1X的話,便會失去部份大學入學嘅最低資格,所以大部份網友意見都係反對佢,別以為自己好醒走精面避開一科,其實係好傻會令自己錯失入大學嘅最低資格,好彩佢臨尾都肯去考,否則真係自作業無人幫到佢。

來年除教大未有列選修科要求,基本上修1X係符合唔到大部份大學收生嘅最低要求。

公爵府

女管家三田 發表於 23-5-27 19:18
其實好多學校都係2X

我仔考DSE 年代就係4C+2X. 但現在LS 變咗,所以只有3C. 我都唔知轉咗後大學收生有無更改。如果主流仍是best 5,那我估3X應該係band 2 頭或以上學校嘅選擇。

男爵府

jenniferzhu 發表於 23-5-27 12:48
...

Bio老實講 吾易讀 雖然都係背 但答題你一 隻字 吾岩 可能完全吾同曬 我仔d同學讀到懷疑人生 所以慎重考慮 同初中兩回事黎

子爵府

yyan 發表於 23-5-27 08:16
如果可以嘅話,文,理,商各揀一科讀,因為去到大學揀科,某啲科目係會乘10,而家中四想讀嘅科,又未必到中 ...

請問咩學系選咩科可以乘10?我見最多都係乘2

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章

jenniferzhu 發表於 23-5-27 12:45
唔該你
我女第一選修首選揀生物,次選原本物理(可能肯改bafs
第二選修仲係首選化學,次選旅遊與款待

如果數學成績欠佳,除了不要考慮M1/M2外,更加不要選擇Phy,否則會好痛苦,沒有數理科的纙緝思維,就算點惡補都是難明的。

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 wyeth冷知識勳章 睛靈勳章 王國長老 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 hashtag影視迷勳章

heilok 發表於 23-5-27 21:57
我仔考DSE 年代就係4C+2X. 但現在LS 變咗,所以只有3C. 我都唔知轉咗後大學收生有無更改。如果主流仍是bes ...

下學年開始係332A + 2X
公社科分達標/不達標

珍珠宮

睛靈勳章

jenniferzhu 發表於 23-5-25 17:14
我睇咗高中揀科册子,如果讀護理嘅話中大同理大都要讀生物科,但係佢學校嘅老師竟然話化學科,所以我非常 ...

好多老師懞既, 你問返佢囉, 生化物,仲想讀M1, 唔好介意我咁講, 學校b2c, 真係諗多咗, 化學好難讀, 生物已經唔易, 想讀護理, 生物可keep, 再加兩科唔討厭但易掌握既, 記住係唔討厭, 興趣雖然緊要, 但唔可以太冒險, 要進可玫退可守, 仲有, 呢度好多山埃, 勸你去EK 嗰邊問好啲

子爵府

pypy405 發表於 23-5-27 22:18
Bio老實講 吾易讀 雖然都係背 但答題你一 隻字 吾岩 可能完全吾同曬 我仔d同學讀到懷疑人生 所以慎重考慮 ...

我囡都修呢科,佢話要操多D題形完全沒問題。同埋上網睇多D有關知識,最重要的是有興趣。

複式洋房

mother904 發表於 23-5-27 09:47
如果只能揀兩科,又target護理,最好揀bio放棄chem。就算唔入三大,讀其他學院既護理課程,有bio一定有著 ...

可否講下地理點伏法?

翡翠宮

畀面勳章

Piggy2Piggy 發表於 23-5-28 10:22
可否講下地理點伏法?

太詳細既我唔清楚,因為我女冇讀地理,只係以前聽佢講,揀地理既同學最初以為易拎分,點知讀落好多人後悔,佢話自己好彩冇揀。
日日是好日

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章

Piggy2Piggy 發表於 23-5-28 10:22
可否講下地理點伏法?

我囝冇打算揀地理,但以我所知,有唔少人以為地理容易讀,但原來要寫好多Essay。

首頁

尾頁

跳至