懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

別墅

我依家14週,請問大家決定左搵邊個開刀未?其實最遲要幾時決定?因為我係意外懷孕,事前完全沒準備
其實唔簡醫生,私家剖腹既話最平係幾錢呢?
我好糾結,沒錢但係順產真係太恐怖,我過唔到自己果關!我依家抑鬱症果度可能要食番藥,但係焦慮症同驚恐症果度唔可以食番陣靜藥!我依家一諗起順產,係真心焦慮同好驚!!
我好肯定到時候我一定會好似平時驚恐症發作咁樣,頭暈想嘔!我依家可以點算?

別墅

回覆 ahyan. 的帖子

首先放鬆自己先,順產同開刀都各有好處既,順產既話第二日就可以落床,身體可以快D復原,BB免疫力一般都會比開刀BB高,
開刀就唔洗陣痛咁耐,但復原需時,傷口會痛

我自己就因為第35週BB都未轉頭,公立都建議我開刀,
本身一早同老公商量好 順產:公立 , 開刀:私家
所以第35週先同我睇開個私家醫生約期(你一早決定私家開刀,就直接BOOK定醫生,佢到32-34週到會同你確實開刀日)
我個醫生掛單港安,醫生費同住院費大約$8-$10萬左右
但最後點知BB係預定開刀日之前就穿左羊水,
因為KEEP住係公立覆開診,一落白車直上公立產房開刀,前後3個零鐘頭就出左世

我想講話係情況未必你會控制到,放寬心養好個胎,
我一開始都好似你咁,買左D胎教書,會教埋媽媽點樣照顧自己心理
世上所有媽媽都好偉大,加油,尼度個個都支持你

別墅

回覆 qoobbchun 的帖子

真係好多謝妳!我都好想可以公立開刀!因為私家要over6萬既話真係負擔唔到!但係我對順產好有恐懼!呢幾日我什至係度諗,如果要我順產,我真係想同bb就咁死左去!我真係好痛苦!好驚!!
但係沒人明白我

大宅

6萬私家開刀一定唔夠, 我明白你咩意思, 公立所有野都冇保証, 只係唔會整瓜你, 所以公立完全唔需要考慮
你同老公度下點搵錢好過
budget 唔真係唔夠, 可以考慮去私家無痛生. 無痛一樣唔痛, 但你一樣會感受到生產的過程
打無痛針通常住3日就走得, 埋單平一萬左右

子爵府

ahyan. 發表於 23-6-2 16:39
回覆 qoobbchun 的帖子

真係好多謝妳!我都好想可以公立開刀!因為私家要over6萬既話真係負擔唔到!但係我 ...

我都有焦慮,懷孕無食藥食得
我第一胎選左開刀,感覺幾好。其實真係唔太痛。
而家2胎都會開刀。

至於開刀價錢…最平都要7萬幾。
趁未生,努力儲下錢吧。

子爵府

awless 發表於 23-6-2 16:48
6萬私家開刀一定唔夠, 我明白你咩意思, 公立所有野都冇保証, 只係唔會整瓜你, 所以公立完全唔需要考慮
你同 ...

Budget唔夠更加唔應該考慮無痛順產
因為隨時食全餐要開刀
到時10萬埋單,仲麻煩。

大宅

Taitaimui 發表於 23-6-2 16:54
Budget唔夠更加唔應該考慮無痛順產
因為隨時食全餐要開刀
到時10萬埋單,仲麻煩。
好人好姐點解會無痛變開刀, 搞笑嗎

子爵府

awless 發表於 23-6-2 16:56
好人好姐點解會無痛變開刀, 搞笑嗎

我知有呢啲case
無痛都可以開唔夠度數…
穿左水後 唔可以隔太耐先出世

大宅

Taitaimui 發表於 23-6-2 16:58
我知有呢啲case
無痛都可以開唔夠度數…
穿左水後 唔可以隔太耐先出世
統計上, 無痛係唔會增加開刀機率. 另外, 依家無痛針打得準, 有效時間長, 早早就已經打, 藥效過左又未生得呢D 情況係極極極少有

別墅

好好同先生商量下先比佢知道你既擔憂
相信佢會諗盡方法去解決既
生小朋友係兩個人既事
而且仲有5個月,再唔係到時信用卡比錢,再同銀行做分期
分開黎還囉

別墅

回覆 awless 的帖子

公立順產我真係接受唔到,可能我真係一個好自私既媽媽,我係意外懷孕所以乜野心理準備都沒有!呢一刻問我既話,我做唔到好似其他媽媽咁偉大,對痛同埋剪開下面唔恐懼。。依家bb越黎越大,我就越黎越恐懼
我問過私家醫生開刀大約幾錢,佢比左呢張報價表比我
但係我睇唔明到最後即係要比幾錢

別墅

Taitaimui 發表於 23-6-2 16:52
我都有焦慮,懷孕無食藥食得
我第一胎選左開刀,感覺幾好。其實真係唔太痛。
而家2胎都會開刀。
我最擔心就係最後儲唔夠錢,要迫住去屯門醫院順產
我一諗起就好驚,種感覺係想就咁死左佢!我控制唔到呢個諗法!
我另一半就一味聽佢既朋友講,話都係屯門醫院生,完全沒問題,生仔梗係要捱痛嫁啦,講到我小題大造咁,完全唔理解我既心理同感受!
講真,剪開下面果個唔係佢!有幾痛佢又唔知!佢淨係負責錢!我依家已經放棄左同佢溝通!擔心又成日嘈交!

別墅

qoobbchun 發表於 23-6-2 17:22

好好同先生商量下先比佢知道你既擔憂
我有同佢講過,但係佢聽朋友講多過我!
同埋佢係一個好固執既人!佢死都唔肯借錢!唔肯申請信用卡!總之就迫大家到其時睇餸食飯!
咁樣我焦慮多幾錢重!所有野都唔係我掌控範圍裏面!
我既驚恐佢又唔理解!所以我至想同bb就咁死左去一了百了

別墅

我依家每日都行屍走肉咁樣
我好想回復原狀,但已經沒可能
到底我仲可以點做

子爵府

ahyan. 發表於 23-6-2 18:20
我有同佢講過,但係佢聽朋友講多過我!
同埋佢係一個好固執既人!佢死都唔肯借錢!唔肯申請信用卡!總之就 ...

佢唔申請信用卡,咪你申請
自己去找數,唔使求佢

別墅

Taitaimui 發表於 23-6-2 18:46
佢唔申請信用卡,咪你申請
自己去找數,唔使求佢
我都唔怕比人恥笑了,其實我拎緊殘疾津貼,所以我自己都申請唔到信用卡,我申請過但唔批
我依家個心理狀況已經決定左下星期搵社工跟,至少我有事我可以搵到社工同我傾兩句,我知道我再咁落一定撐唔住
所以另一方面我想上黎同妳地傾下,希望妳地可以比到意見我
我真係好痛苦
我亦都好自責,點解我做唔到好似其他媽媽咁,明明好多人都做到唔驚痛好多個鐘,唔驚剪開下面,唔驚公立沒人理,可以自己搞掂!我都做人媽媽了,點解仲係咁廢?
我又實在唔想唔要個bb!我地用左三個避孕方法都避唔到bb既到黎,就連醫生都話佢既求生慾真係好強大!只係我意外懷孕,完全沒準備,包括最重要既心理方面都沒有!呢個係我最困擾的!
我大大話話食左抗抑鬱藥、焦慮症驚恐症既藥都至少有七年以上!病情反反復復!但係我為左bb都可以停晒藥,一切靠自己,係我角度黎講,我已經盡晒全力!但係偏偏呢個世界上沒人理解到我既努力同痛苦

子爵府

ahyan. 發表於 23-6-2 18:07

公立順產我真係接受唔到,可能我真係一個好自私既媽媽,我係意外懷孕所以乜野心理準備 ...

你呢個淨係醫生費,我上年都係呢個醫生開刀,最後正正常常冇特別附加費,就差唔多7萬,呢個已經係好平嘅醫生。如果到時你BB再要照燈/其他嘢,會再貴

大宅

ahyan. 發表於 23-6-2 18:07

公立順產我真係接受唔到,可能我真係一個好自私既媽媽,我係意外懷孕所以乜野心理準備 ...
好簡單, 私家收費分三大樣
1. 使用手術室費用
2. 你的房錢, 呢度佢1+2 寫26k
3. 醫生手工費用, 開刀 23k, 麻醉佬6.5k, 外加一日900蚊, 應該住5日所以 4.5k

呀B 有咩奇難雜症要叫專科黎睇就1.5k/ 日
急症穿水衝入場收多8k

大宅

ahyan. 發表於 23-6-2 19:15
我都唔怕比人恥笑了,其實我拎緊殘疾津貼,所以我自己都申請唔到信用卡,我申請過但唔批
我依家個心理狀況 ...

樓主千其唔好自己停藥,同醫生講返你既情況先。
我都食左情緒藥好多年,由懷孕到生bb, 都有keep 住mon 住情況,我可以以過路人同你分享,我由病情穩定到懷孕開始情況有轉差
當中,又較過藥。
好好彩,終於慢慢情況開始有改善
懷孕的確令我情緒轉差,但,真的
慢慢會捱過的
你並不孤單的
(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

別墅

awless 發表於 23-6-2 20:24
好簡單, 私家收費分三大樣
1. 使用手術室費用
2. 你的房錢, 呢度佢1+2 寫26k

應該係兒科醫生日日要黎睇阿b 嗰度都7.5K

其實最少要預10萬,如果阿b一要照燈每日都係錢,仲要唔知照幾多日…

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊