婆媳關係

跳至

首頁
12345...6

尾頁

大宅

我拍拖時,我媽知道我未來奶奶是大陸人,已經同我講大陸奶奶性格刻薄、自私、鍾意攞著數點點點.. 當時我戀愛腦,入世未深,諗住只要雙方相愛,自己努力就無問題,而且當時奶奶對我都好客氣

結婚後,我搬咗去同奶奶同住,奶奶屋企好亂,儲咗好多物品,只有一條好窄好窄的路可以行,我嘗試執拾清理,奶奶就會鬧我,叫我唔好多事,如事者喺雜物屋住咗一年,我有咗BB,疫情剛至,公司有WFH,其實我好想返工,因不用對住奶奶,奶奶話疫情禁止我外出,唔容許我食好多嘢,又話涼又話毒,懷孕的日子好似坐監咁,我期望BB出世後我出返去工作會有改變,當時奶奶都期望湊孫,話會幫手

到BB出世,奶奶同我一齊湊咗一個禮拜唔夠,奶奶就話好辛苦,成日出咗去,我要自己煮飯同照顧BB,奶奶唔容許我用洗衣機洗自己衫同BB衫,原因係我的衫污糟,奶奶經常話:“你身好臭,沖咗涼都係酸宿味,你個鼻唔得,聞唔到我好香,我成家人都好香,唔知點解你咁臭,你個BB唔知係咪似你呢,都係一陣up味” 婚後咁多年,奶奶就不斷重複話我臭,奶奶話佢流好多汗都係香。

大宅

BB出世頭幾個月,我放產假,我全力照顧BB,同埋我一路湊B,奶奶都會搵嘢挑剔我,我每次開完奶要俾奶奶過手,一時話太熱一時話太凍,但奶溫度真係睇奶奶心情任佢講。由於奶奶不准我用洗衣機洗BB衫,我要半夜等BB瞓咗先得閒手洗,果時仲要好凍,奶奶吩咐我開桶水,之後佢會落好多洗衣液,搞到好多泡泡好難過水,我話唔好落咁多啦,奶奶仲鬧我唔識洗,洗唔乾淨。洗到我手都爆刷。

到我準備復工,奶奶之前一直話幫手到改口唔湊啦,話自己都有好多嘢做,叫我自己搞。我好辛苦先哄到自己媽咪辭職幫手,亦要俾一筆錢作為媽咪的份工的代通知金、額外家用。咁我同BB就搬返去娘家住,雖然我媽都係性格風風火火既人,無乜承擔,時不時都會丟低BB去me time,要我身體較差的老爸接手,但我脫離奶奶過咗一段快樂的日子,到BB 2歲先搬返去同奶奶住。

奶奶性格飄忽,一時話咁一時話咁,我除咗返工,做大量家務,仲要處理奶奶既柯打。奶奶話女人嫁咗入嚟就係要幫頭家手,柯屎唔好發出聲音。M到撕M巾要細細力,因為俾奶奶知道我來M 又有說話。奶奶成日話我唔識教好佢仔同孫,我點做都係諸多不滿,令我飽受精神壓力。

奶奶對我好衰,奶奶成日批評我成個人,彈到體無原膚,我學歷、衣著、出身,乜都可以講:“你個人咁唔健康呢,有幾多財富都係無用”,其實我一直都好humble 無喺奶奶面前炫耀自己搵錢同外表,都唔明點解奶奶成日用說話踐踏我到一文不值。

佢又讚自己皮膚好又叻又盛,如果我唔附和,奶奶就好唔高興鬧人,所以我只能視奶奶如仙女咁讚美,令我思想都扭曲埋。

大宅

我之前向老公提過離婚,幾次都俾佢說話打動而挽留,但今次我真係下定決心要走,我想要過自己的生活。

我有幾個問題:
1. 主要係我同奶奶之間有問題,而去離婚,我係咪好自私?
2. 奶奶都有攞棍嚇我小朋友同鬧下佢,奶奶話佢係教小朋友,唔似我咁放任,如果偷錄低奶奶鬧孫的聲音,日後可否呈上家事法庭做證供?

3. 我想等小朋友上小學,可能小三、四比較照顧到自己識食飯搭車,我先離婚咁對小朋友會好啲嗎?

4. 我想爭取小朋友的撫養權,機會大嗎?奶奶得依個男孫,佢應該會同我爭,奶奶 + 爸爸 Vs 媽咪(我),有咩方法可以令我大勝訴啲?

5. 我人工4萬,但奶奶無工作,老公收入2萬,離婚我係咪有機會要俾贍養費佢哋,以維持奶奶婚前的生活水平?

多謝關注同解答

男爵府

ChingChing19 發表於 23-6-4 18:16
我之前向老公提過離婚,幾次都俾佢說話打動而挽留,但今次我真係下定決心要走,我想要過自己的生活。

我有 ...

點解唔同老公搬出去租屋住再請外傭照顧小朋友?

大宅

bobolam 發表於 23-6-4 19:05
點解唔同老公搬出去租屋住再請外傭照顧小朋友?

老公都算愛錫我的,但佢唯一一個要求就係要同奶奶住。奶奶話唔湊小朋友,我有提過請工人,但奶奶同老公都反對,唔鍾意有外人喺度。就連我媽咪上嚟,奶奶都唔高興

男爵府

ChingChing19 發表於 23-6-4 19:20
老公都算愛錫我的,但佢唯一一個要求就係要同奶奶住。奶奶話唔湊小朋友,我有提過請工人,但奶奶同老公都 ...

咁佢寧願離婚都要同你奶奶住?

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

ChingChing19 發表於 23-6-4 19:20
老公都算愛錫我的,但佢唯一一個要求就係要同奶奶住。奶奶話唔湊小朋友,我有提過請工人,但奶奶同老公都 ...
同得99住, 點解仲會考慮生仔
冇自己居所(租好/自置好)乜生仔, sad but true

請勿轉載。搬字過紙不是記者的工作,未經同意, 即屬抄襲。

侯爵府

老實講, 如果我收入係老公double 既, 我一定不會俾男家食住。

大宅

犯賤到不得了

男爵府

搵4皮嘢畀人踩到地底泥

複式洋房

回覆樓主:

咁你奶奶話你,你老公點處理?
唔出聲?定奶奶私底下先對你差?
不過,明知你2個相處唔到,提出離婚都冇打算搬出去(算係解決問題),
屋住環境唔理想,又針對你,咁多限制。
我諗正常人都會走,點都會搬走唔返去同佢住,搵6萬都仲要咁忍?
如佢寧願離婚都唔願搬,咁當我自私啦。因為我唔想個仔生活係咁唔正常既環境長大。
小朋友仲咁細,由婆婆照顧開,佢又唔係照顧者,你收入又唔低,我相信會比你,多過你奶奶。如果個仔跟你,點解係你比贍養費佢?奶奶生活水平係老公負責架,點解你同你老公好似角色丟轉左既?搵4萬要養仔喎,係你老公比錢你養仔呀。除非你有好多個人資產

大宅

個小朋友俾人攞棍恐嚇你都忍?
仲要嫁個搵得兩皮嘢嘅廢柴 救命
難分真與假

子爵府

選收入低過自己嘅老公唔係問題,佢肯承擔,唔捨得你受委屈就得,睇左幾段文字,都睇唔到佢點愛錫你,你同佢提出需要有一個你地3人嘅家,回來可以好好休息,唔需要受人指指點點,佢一定數額嘅家用,例如1萬,其他你處理,睇下佢點回覆

複式洋房

回覆 ChingChing19 的帖子

其實如果個問題嘗試過都係解決唔到, 咁唔係自私, 係真係解決唔到

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 畀面勳章

回覆樓主:

住垃圾屋都生小朋友

仲要睇到最後原來你4萬,老公2萬 ,
仲以為你無錢先搞到咁委屈

佢唯一要求你同99住,你夠可以有你底線,
無錢就委屈一下,點知原來你仲揾得多過你老公一倍

最後答你:因奶奶離婚我會覺得比較可惜,但唔覺得你不負責任

加上老公明知你同奶奶住唔開心但老公都要你同住,

如果最後離婚你老公都有份造成。

ChingChing19    發表於 23-6-5 16:20

侯爵府

月收4皮,離婚竟然問係米自私

你做人做得太辛苦了。

ChingChing19    發表於 23-6-5 16:20

大宅

bobolam 發表於 23-6-4 20:11
咁佢寧願離婚都要同你奶奶住?

結婚初期,老公有講過可以搬出去住,但後來因為一些經濟條件問題,我哋無搬開。
依家老公不願離婚,亦不願與奶奶分開住,話奶奶會接受唔到。

大宅

kwhkwh 發表於 23-6-4 21:03
同得99住, 點解仲會考慮生仔
冇自己居所(租好/自置好)乜生仔, sad but true

果時未認清真相,真心奉勸所有新抱如果同奶奶住,一律最好不要生育,只會產生更多分歧,更多問題,同埋害咗下一代,下一代會不斷受妖魔奶奶荼毒,根本得唔到正確的價值觀

大宅

Bb700 發表於 23-6-5 02:53
咁你奶奶話你,你老公點處理?
唔出聲?定奶奶私底下先對你差?
不過,明知你2個相處唔到,提出離婚都冇打 ...

我老公不在場時,奶奶先發功,對我施展各種言語暴力。平時奶奶都對我好似好客氣咁,搞到親戚外人都以為我同奶奶關係好好,我同老公或家人講奶奶家暴我的事,個個都話奶奶唔係咁架,奶奶都唔係咁既意思,我逼住自己相信,令我心理好扭曲。

我哋住緊既物業係奶奶,我同老公名下都無物業,所以怕爭撫養權會輸俾奶奶。但我收入同儲蓄都俾老公多,所以我怕離婚要俾佢哋分身家,到時我要養個仔就好吃力。

大宅

danielleb 發表於 23-6-5 06:48
個小朋友俾人攞棍恐嚇你都忍?
仲要嫁個搵得兩皮嘢嘅廢柴 救命
難分真與假

果時老公話會上進,努力做其他工,結果... 我依家睇清事實,俾足機會佢,我諗我亦係時候重新出發

首頁
12345...6

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊