婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

kwhkwh 發表於 23-6-4 21:03
老實講, 如果我收入係老公double 既, 我一定不會俾男家食住。

同意!

大宅

ChingChing19 發表於 23-6-4 18:16
我拍拖時,我媽知道我未來奶奶是大陸人,已經同我講大陸奶奶性格刻薄、自私、鍾意攞著數點點點.. 當時我戀 ...

點解你自己唔搬出去住?搵到地方你老公就會返你屋企瞓!你又唔係無錢,自己再請工人咪搞掂!你99 就極品!係我唔會理你99 自己搬出去住!

伯爵府

BB出世頭幾個月,我放產假,我全力照顧BB,同埋我一路湊B,奶奶都會搵嘢挑剔我,我每次開完奶要俾奶奶過手 ...

我99都成日以為我咩都唔掂
其實我搵幾錢做幾多野
我都無show off
但佢咁多年黎,都成日言語同眼神鄙視我
仲以為自己好叻好巴閉

伯爵府

flowerbabe 發表於 23-10-18 06:52
我99都成日以為我咩都唔掂
其實我搵幾錢做幾多野
我都無show off

而家仲慘,我地當然唔係一齊住
但可惜佢日日都過黎
話睇孫,話幫手
成日做到自己勁辛苦咁
大佬呀 無人迫你做野
最慘佢做野時又同時覺得你唔做野
喂呀 我一做你又阿吱阿咗
又話做得唔好,買啲嘢返嚟又話唔啱,我買嘅嘢全部收晒喺櫃桶底,大佬你都唔好咁主客不分啦,呢度係我屋企嚟㗎

大宅

回覆樓主:

努力加油

大宅

回覆樓主:

討厭你老公嗎? 愛佢嗎?
搬出住

佢認為99是對的嗎?

大宅

我拍拖時,我媽知道我未來奶奶是大陸人,已經同我講大陸奶奶性格刻薄、自私、鍾意攞著數點點點.. 當時我戀 ...

如果你老公係錫你,點會捨得你同小朋友俾99咁樣對待

如果你老公要繼續痴住呀媽,由得佢痴一世,係佢自己選擇放棄自己老婆同小朋友。俾佢自己選擇搬唔搬,佢話搬走99接受唔到,咁點解佢覺得自己老婆接受到佢個難頂呀媽.....

如果真係冇辦法決定離婚,你有經濟能力,又經常照顧自己小朋友,之後自己工作搵錢,請工人或者有冇可能搬返娘家照顧,我唔覺得爭撫養權會輸。

加油!

大宅

KKpenguin 發表於 23-11-1 10:54
如果你老公係錫你,點會捨得你同小朋友俾99咁樣對待

如果你老公要繼續痴住呀媽,由得佢痴一 ...

講出重點來,對

琥珀宮

人善被人欺

複式洋房

我之前向老公提過離婚,幾次都俾佢說話打動而挽留,但今次我真係下定決心要走,我想要過自己的生活。

我有 ...

離婚都唔係你諗得咁簡單,分分鐘打起官司都幾年,我就係過來人。

1.我都係因為奶奶問題以離婚,我同我前夫係去到無得挽留既地步先做尼個決定,你既問題係咪真係拆吾掂?無彎轉先?

2.如果你真係決定要離婚,第時要爭小朋友,你好做定準備功夫,搜集證據for第日打仗

3.父母離婚絶對對小朋友黎講係傷害,尤其細個個陣,分分鐘仲有機會比人洗腦,我同我前夫係個女4歲個陣離婚,半年時間就比99洗左腦,你要有心理準備承受呢個風險,大個佢地起碼有分辨能力同表達能力

4.小朋友細個多數比媽咪,我吾記得幾多歲法庭係接納小朋友講佢想跟邊個

5.如果小朋友跟佢地,你係要比

別墅

我之前向老公提過離婚,幾次都俾佢說話打動而挽留,但今次我真係下定決心要走,我想要過自己的生活。

我有 ...

你人工高過你老公,慳慳地其實都夠請工人加自己搬出到,至於個老公跟唔跟你走就話之佢,佢鍾意一世痴住個老母咩由佢,你離婚都唔怕,仲怕咩?

大宅

BB出世頭幾個月,我放產假,我全力照顧BB,同埋我一路湊B,奶奶都會搵嘢挑剔我,我每次開完奶要俾奶奶過手 ...

算數啦!我係你就還反個仔比人!咁樣真係好消耗自己嘅精神同能量!

洋房

我有 ...

1. 我認為人本身就自私 你都要為自己諗下 係米要走到離婚呢一步 有冇得同老公傾下

2. 奶奶話教個小朋友 你覺得唔岩應該出聲 ,點教個小朋友同應該用咩方式去教 最終應該你同老公決定 (我同老公有個共識 如果我媽咪同我地教小朋友既方法唔一樣 我就出聲 佢阿媽就佢負責)點解要偷錄呢? 一係你裝CAM囉 有聲有畫 如果奶奶問 話裝黎想保護小朋友安全 有時行開行埋 跟唔到咁多

3.你覺得宜家同老公奶奶咁既關係 對小朋友既成長會好咩? 如果到佢小三 識d 野 你到時唔怕小朋友覺得同學仔有爸爸 佢冇 咁會點呢? 睇你咁講 不如等到個小朋友出社會先

4.如果小朋友細 通常比媽媽

5.點解要比?

大宅

我有 ...

你人工4萬,吾計你老公!自己搬出去住再加請工人,慳d洗都頂工啦!捱兩三年,小朋友去反幼稚園,選擇d可以留到傍晚6點以上的幼稚園,放工再去湊反都可以,工人都吾使請!點解兩個公婆有經濟能力吾搬走?要生活得甘委屈?寄人籬下?
我係你,老公搬吾搬吾理佢!自己同阿仔搬左先!但要請定工人先!
老公吾肯搬要爭住個仔,就同佢離婚啦!你仔甘細,你又搵得多過佢,應該離婚贏面大!

大宅

honglong 發表於 23-7-13 17:58
吓!你奶奶一個月收你二萬家用,佢仲咁對你!
你實在太委屈啦!

痴線!二皮野仲要做到隻狗甘,仲要受氣受委屈(emoji)!咩世界!比我一分都吾比!因為比吾比都要受氣!

珍珠宮

我就係因為婆媳關係同前任離婚,前任係媽寶,我離婚後都有一段時間好心痛,但最輕鬆係唔駛每個星期六日都要再固定返去見奶奶俾佢單打,果種感覺真係好自由。

無聽過離婚爭撫養權關奶奶事,你都一樣有屋企人back up, 搵4萬,再請多個工人幫手都仲得

加油,搵返屬於自己嘅人生

複式洋房

kwhkwh 發表於 23-6-4 21:03
同得99住, 點解仲會考慮生仔
冇自己居所(租好/自置好)乜生仔, sad but true

我就係豬左囉,46無本事結婚要同佢老母住,得2公婆時無乜野,到個小朋友出世開始煩。有機會竹2翻轉頭都唔會生小朋友更加唔會結婚

伯爵府

2011精緻種植勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

ChingChing19 發表於 23-6-5 18:20
回覆 kwhkwh 的帖子

一個月搵4萬算多嗎?因為我識好多比我叻的女人搵唔止依個數,住天晉、啟德1號.. 同埋 ...

我見綠揚都近地鐵
交通方便
萬四倒己有兩房
一個房比工人同Bb
另一個房可夫婦
你有4萬唔難搬走
考慮吓靠自己

伯爵府

mandy952 發表於 23-11-2 22:43
人善被人欺

想對人客氣點都唔得
對佢好佢就踩埋黎 痴線